Image

Kogelstoten en 1500 m

Na de fietsproef vorige week mochten opnieuw de atleten hun kaarten op tafel gooien. Met de 1500 meter en het kogelstoten bestond de kans dat het klassement flink door elkaar geschud zou worden. En ook het weer had er zin in, want naast een ochtendzonnetje kregen we ook enkele serieuze buien te verduren op deze 4de zondag van de Achtkamp Brasschaat.

Bij de seniors mocht TP het volledige podium inpalmen met het kogelstoten. Bert Schrauwen wierp de kogel maar liefst 11,44 m ver. Joren Hendrikx – dubbele proefwinnaar op de tweede dag van deze Achtkamp – eindigde op de tweede plaats met 11,20 m. Joachim Naulaerts vervolledigde het podium met een worp van 10,87 m. Wouter Vander Mast strandde op de 17de plaats. Maar ook zijn concurrent Stefan Van Aelst had geen fantastische worp in de armen en eindigde 20ste.

In de damesreeks waren alle podiumplaatsen voor de Chedy-dames. ‘Veterane’ Sandra Mermans liet met een worp van 8,10 m zien dat je met 1 cm verschil ook kan winnen. Wendy Vermeiren (8,09 m) moest tevreden zijn met de tweede plaats, gevolgd door Wendy Loots op geruime afstand.

Bij de masters lieten de klassementsmannen Eric Kloeck (8ste) , Eric Van Steerteghem (9de) en Danny Van Den Broeck (10de) belangrijke punten liggen om te kunnen uitlopen op elkaar. De overwinning met de kogel ging naar Wilfried Wellens met een worp van 9,23 m. Alfons Van Looy (8,74 m) en Luc Van Handenhove (8,08 m) waren de andere masters die voorbij de 8 meter gooiden.

In de juniorscategorie was het – wie anders – Mathias Vertessen die met overmacht het kogelstoten won. Met een worp van maar liefst 10,68 m liet hij EDU-ploegmaten Siebe De Winter en Alfdan De Decker (beide 9,53 m) op geruime afstand.

De primus bij de veteranen was Bart Van Rossum, 9,57 m volstond om de overwinning binnen te halen. Leider in de tussenstand, Dirk Mertens eindigde op de tweede plaats met een worp van 9,44 m. Nicolaas Pinter was met 9,30 m derde.

In de tweede proef van de dag waren het de dames die de spits mochten afbijten in de 800 meter. ‘Juniore’ Eline Pinter vertrok als een speer en gaf de leiding niet meer af. Na twee rondjes op de atletiekpiste had ze alle tijd van de wereld om haar 3de proefoverwinning te vieren. Lin Louage werd knap tweede, na een verbeten spurt met ‘veterane’ Els Van Hooydonck. In het klassement staat Eline nog steeds aan de leiding. Enkel Ann De Valckeneer kan haar misschien nog bedreigen.

Eric Kloeck kreeg bij de masters de favorietenrol toebedeeld in de 1500 meter en hij slaagde er ook in om deze waar te maken. Na een vrij gesloten start liep hij na het keerpunt aan de obelisk meter per meter weg van Danny Van Den Broeck en Eric Van Steerteghem om onbedreigd te winnen. In de rangschikking staat Eric Kloeck aan de leiding, 4 puntjes scheiden hem van zijn naaste concurrent Eric Van Steerteghem.

Bij de veteranen zagen we een sterke Dirk Vermeiren die na een 5de, 4de, 3de en 2de plaats eindelijk zijn gouden medaille beet heeft. Dirk Mertens (in alle proeven  nog niet buiten de eerste 2 geweest) en Patrick Janssens finishten als 2de en 3de. Dirk Mertens blijft uiteraard aan de leiding en zal nog moeilijk bij te benen zijn.

Matthias Vertessen schoot bij de juniors weg als een raket. 1500 meter blijft een afstand die moeilijk in te delen valt, in het verleden waren er al wel meer atleten die na een snelle start helemaal stil vielen en de overwinning toch nog zagen ontglippen. Maar Matthias toonde zijn klasse en weerstond de druk van vooral Lex Van Den Wijngaert en pakte zijn 5de gouden medaille op 6 en kan rustig toeleven naar de komende nummers. Lex en Nick Thijs mochten mee op het podium.

Net voor de start van de 1500 m van de seniors heren begon het opnieuw te regenen, wat de nervositeit tot een absoluut maximum deed toenemen. Na een valse start, konden de 82 deelnemers uiteindelijk toch vertrekken. Traditioneel veel trek- en duwwerk in de eerste hectometers van een race die lang gesloten bleef. Bij de binnenkomst van het stadion, met nog 500 m te gaan liepen – misschien ietwat verrassend – Dimmen Wellens en Niels Goderis aan de leiding. Lander Dircken kon echter net zoals de voorbije jaren het laken finaal naar zich toe trekken. Wouter Vander Mast eindigde tweede en Stefan Van Aelst finishte als derde. Deze drie atleten staan momenteel ook in de top 3 van het klassement, weliswaar in een andere volgorde. Wouter leidt, voor Stefan en Lander.

Volgende week trekken we naar de weide achter het Kasteel van Brasschaat om de veldloop te betwisten. Een kans voor velen om nog wat plaatsen goed te maken in het klassement en ook in de ploegenrangschikking worden nog enkele verbeten duels uitgevochten. Spanning alom dus! Volgende zondag 18 november 2013 om 10 uur.

Foto: Dirk Van Aelst