Image

Veldloop

In de schaduw van het kasteel van Brasschaat stond vandaag de voorlaatste proef van deze Achtkamp op het programma, de veldloop.

De dames mochten de spits afbijten en Eline Pinter nam meteen de leiding samen met Els Van Hooydonck. Iets verderop volgden An Aernouts en Lin Louage. Pas in de laatste ronde slaagde verterane Els Van Hooydonck erin om de jonge Eline Pinter naar de tweede plaats te verwijzen. Voor Els Van Hooydonck is dit de eerste overwinning in Achtkamp. Voor de derde plaats kwam het tot een sprint waarin An Aernouts, Lin Louage kon verslaan. In het algemene klassement blijft Pinter aan de leiding. Zij heeft een ruime voorsprong op de nummer 2, Ann Devalckeneer en nummer 3, Karen Steurs.

Bij de masters vormde zich meteen na de start een groepje van 4 met Eric Kloeck, Eric Van Steerteghem, Danny Van Den Broeck en André Schrans. Van Den Broeck kon het langste Kloeck volgen, maar die maakte er al snel een onemanshow van. Van Den Broeck moest daarom na een resem overwinningen op dit nummer voor het eerst vrede nemen met de zilveren medaille. André Schrans mocht als derde ook mee op het podium. In de stand heeft Kloeck een ruime voorsprong op Van Steerteghem en Van den Broeck. Zonder pech volgende week tijdens de veldrit pakt hij normaal gezien de eindzege.

In de veteranenreeks was Dirk Mertens de snelste starter met Dirk Vermeiren in zijn spoor. Verderop volgden Paul Van Riel en Patrick Janssens, zij zouden uiteindelijk ook derde en vierde worden. Aan de kop van de wedstrijd slaagde Vermeiren pas in de laatste ronde na verschillende eerdere pogingen om Mertens los te lopen. Vermeiren mocht zich zo winnaar noemen van deze proef en Mertens pakte zijn vijfde zilveren medaille. In de rangschikking ziet het er voor Mertens zeer goed uit, hij staat met een riante voorsprong aan de leiding. Vermeiren staat tweede, maar kan zich in de veldrit geen grote fouten veroorloven want Van Riel blijft nog in zijn buurt.

Bij de juniors nam Mathias Vertessen de kopstart. Op deze manier kon zich een groepje van 4 afscheiden met naast Vertessen ook Lex Van Den Wijngaert, Siebe De Winter en Nick Thijs. Het was finaal Van Den Wijngaert die de sterkste bleek en dus mooi de gouden medaille mocht gaan ophalen op het podium. Achter hem werd De Winter tweede voor Vertessen die al wel zeker is van een derde opeenvolgende eindwinst, starten in de veldrit volstaat!

Er stond ook een kinderinitiatie op het programma. 60 jonge sportertjes mochten zo een eerste keer proeven van de Achtkamp en sport in het algemeen. Met dank aan enkele gulle sponsors mochten ze nadien nog een leuk geschenk in ontvangst nemen.

Tenslotte gingen 79 seniors van start in hun cross. Benjamin Tuffin nam meteen de leiding en zo ontstond een mooie kopgroep die er een hels tempo op nahield. Eén na één moesten er vooraan mannen afhaken en met een ultieme demarrage in de laatste ronde kon Lander Dircken ook zijn laatste opponent, Wouter Vande Mast, loslopen en zegevierend de streep overschrijden. Sam De Bruyn mocht als derde Chedy-atleet het podium vervolledigen. Niels Goderis viel daar, net als vorige week, net naast. Stefan Van Aelst presteerde met een 8ste plaats iets minder. Vander Mast gaat volgende week met een mooie voorspong van start in de veldrit. Voor de tweede plaats wordt het nog zeer spannend tussen Dircken en Van Aelst die nu gelijk tweede staan.
Volgende week opnieuw afspraak achter het Kasteel van Brasschaat, waar we met de veldrit de finale krijgen van deze spannende Achtkamp. Om 9.15 uur wordt het eerste startschot gegeven en ook dan is er een kinderinitiatie. Tot zondag!

Foto: Dirk Van Aelst