Image

Veldrit

Met de veldrit stond gisteren de apotheose op het programma na 6 weken Achtkamp Brasschaat. De regen van in het begin van de week en de droge dagen nadien zorgden voor een afwisselend parcours met snelle technische passages en zwaardere modderige stroken. Voeg daarbij een temperatuur van 6 graden en een herfstzonnetje, meer is er niet nodig voor spektakel in het Park van Brasschaat.

De masters mochten als eerste van start gaan voor hun veldrit. Van in het begin nam Eric Van Steerteghem het commando in handen, gevolg door een drietal bestaande uit Eric Kloeck, Danny Van den Broeck en Luc Van Handenhove. Van Steerteghem bouwde zijn voorsprong gestaag uit en slaagde erin om na de 1 en de 6,5 kilometer tijdrit ook de derde fietsproef op zijn naam te schrijven. Kloeck werd afgescheiden tweede voor Van den Broeck. Diezelfde drie masters mochten nadien ook naar het eindpodium van deze Achtkamp, weliswaar in een andere volgorde. Eric Kloeck pakte vier proefoverwinningen en was driemaal tweede en werd dus terecht eindlaureaat. Eric Van Steerteghem en Danny Van Den Broeck werden 2 en 3.

Dirk Mertens had een ruime voorsprong in de rangschikking bij de veteranen, toch wou hij deze laatste proef op zijn naam schrijven. Hij startte zeer snel en het was Dirk Vermeiren die het langst in zijn spoor kon blijven, gevolgd door broer Paul Vermeiren en Paul Van Riel. Na een gecontroleerde race ging Mertens onbedreigd met de bloemen lopen. Dirk Vermeiren werd tweede, Van Riel strandde op de derde stek. In alle proeven van deze Achtkamp was Dirk Mertens eerste of tweede en hij pakte dus glansrijk zijn derde opeenvolgende eindzege in deze reeks. Dirk Vermeiren werd met het dubbele aantal punten tweede, Paul Van Riel vervolledigde het eindpodium.

Bij de juniors was de strijd voor het eindklassement al gestreden voor de veldrit van start ging. De voorbije weken had Mathias Vertessen zich duidelijk de sterkste getoond. Zonder druk kon hij de veldrit afwerken en fietste hij naar een mooie 4de plaats. Voor de overwinning was er een spannende strijd tussen Ward Joris, Alfdan De Decker en Samuel Debeer. Finaal ontstond er toch een kloofje en konden Joris en Debeer zich nog afscheiden. Het was ten slotte Joris die de handen in de lucht kon gooien voor Debeer en De Decker. Met een derde zege in de juniorsreeks evenaarde Mathias Vertessen het record van Domien Evers uit de jaren '70, volgend jaar mag hij zich meten met de grote jongens in de seniorsreeks. Door zijn overwinning in de veldrit pakte Ward Joris in extremis de derde plaats in de eindstand ten koste van Siebe De Winter. Debutant Alfdan De Decker was ruim tevreden met een tweede plaats.

In de damesreeks was het meervoudig eindwinnares Sandra Mermans die het snelst van start ging, maar het was Karen Steurs die haar eerste proefoverwinning in deze Achtkamp binnenrijfde. Na een mooie en spannende cross kon ze haar derde plaats in de eindrangschikking veiligstellen. Ann Devalckeneer bood het meeste weerstand in deze laatste proef en werd knap tweede, dezelfde plaats bekleedt zij ook in de totaalstand. An Aernouts werd derde in de veldrit en mag zich ook winnares noemen van het fietsklassement. De eindlaureate van deze Achtkamp Brasschaat werd de jonge Eline Pinter. Na winst in de 200 m, het verspringen en de 800 m kon een mindere veldrit deze juniore niet meer van de eerste plaats stoten.

Door het grote aantal deelnemers bij de seniors heren is de start van super belang in de veldrit. Vooraan vormde zich kort na de start een viertal bestaande uit Jasper Van Nimmen, Wouter Vander Mast, Stefan Van Aelst en Jan De Henau. Telkens deze groep op het verharde gedeelte kwam, viel het ietwat stil waardoor de achtervolgers nooit veraf bleken te zijn. Stefan Van Aelst, mede door een loskomend stuur, was de eerste die de kopgroep moet lossen maar zou wel mooi vierde eindigen. Lander Dircken, de voornaamste concurrent van Van Aelst voor de tweede plaats in de eindstand, kwam op training stevig ten val en was onzeker over deelname aan deze laatste proef. Hij startte toch, consolideerde en eindigde nog 16de waardoor hij derde werd in het eindklassement na Stefan Van Aelst die de tweede plaats pakte. In de veldrit was Jan De Henau de volgende die het contact verloor met de leiders, hij greep wel de laatste bronzen medaille van deze Achtkamp. Van Nimmen – op een MTB – beet zich vast in het wiel van Vander Mast, maar moest finaal toch buigen en werd na een sterke race mooi tweede. De derde proefoverwinning was de kers op de taart voor Wouter Vander Mast. Na een Achtkamp die hij van begin tot einde domineerde, mocht hij voor de vierde keer helemaal bovenaan plaatsnemen op het eindpodium.

Nadat ook de laatste deelnemer over de finishlijn was gereden, viel het doek over deze 64ste Achtkamp Brasschaat. Iedereen is van harte welkom op de prijsuitreiking op vrijdag 13 december om 20 uur in CC De Ruiterhal. Tot dan!