1 km Tijdrit

Samen met het winteruur begon op zondag 26 oktober 2014 de 65ste Achtkamp Brasschaat. Niet minder dan 174 deelnemers vonden de weg naar het Brasschaatse gemeentepark om de eerste proef, de 1 km tijdrit af te leggen. Rond 9 uur was het wegdek nog wat nat, met onmiddellijk een valpartij in de enige bocht van het parcours tot gevolg. Later waren de wedstrijdomstandigheden ideaal. Dit resulteerde in snelle tijden en zeer spannende wedstrijden, in bijna alle reeksen noteerden we zeer kleine verschillen in de top van de uitslag.

Masters
Bij onze +50-jarigen kregen we 13 deelnemers aan de start. Eén deelnemer was outstandig in deze reeks. Eerstejaars master, Leo Van den Wyngaert, deed met 1’15”11 meer dan 4“ beter dan de rest. Tweede werd 4-voudig eindwinnaar in deze reeks, Danny Vd Broeck. Ivo Vercalsteren was als derde iets sneller dan Fons Van Looy en Ivo Vercammen.

Juniors
Heel wat juniors lieten het afweten, slechts 7 deelnemers in deze reeks waarbij logischerwijs heel wat debutanten in de Achtkamp. Thijs Janssens pakte de overwinning in deze eerste proef met slechts 2 honderdsten verschil t.o.v. Robin Verboven (1’13”30 tegenover 1’13”32). Arne Van Riel legde beslag op de derde plaats.

Veteranen
Dat de drievoudige eindwinnaar bij de veteranen deze eerste proef niet won, was verrassend. Het verschil was klein, maar met 1’10”20 was Nico Suys 11 honderdsten sneller dan Dirk Mertens. Nico pakte zo bij zijn debuut in deze reeks al onmiddellijk een gouden medaille. Derde werd Paul Vermeiren voor broer Dirk Vermeiren en David Van Camp.

Dames
Bij de dames was de strijd voor de overwinning nog spannender. Toen Olympisch medaillewinnares (zilver met de 4 x 100 m in 2008 in Peking) en bobsleester (6de op Olympische Winterspelen in Sotsji begin dit jaar), Hanna Mariën een tijd van 1’18”79 op de tabellen zette, dachten velen dat deze debutante in de Achtkamp haar eerste proefoverwinning al beet had. Meervoudig Belgisch kampioene MTB (na 10 jaar terug van weggeweest in de Achtkamp), Kristien Nelen besliste er echter anders over, met 1’18’78 deed zij exact één honderdste van een seconde beter en pakte zij het goud. Sofie Brys greep het brons. Eindwinnares van de Achtkamp Brasschaat 2013, Eline Pinter werd vierde, Lauranne Pauwels vijfde.  

Seniors
In deze reeks kregen we niet minder dan 105 atleten aan de start. Hierbij een aantal jonge wielrenners die voor de eerste maal van start gingen bij de seniors en die in de pronostieken vooraf de grootste kansen kregen toegedicht op de overwinning in deze 1 km tijdrit, er werd zelf gesproken over recordverbeteringen… 
Nick De Landsheer en Valentijn Lauwers reden beiden een knappe tijd in de 1’07” die echter niet goed genoeg was voor een podiumplaats, zij eindigden respectievelijk op een vijfde en vierde plaats. Met 1’06”11 deed de drievoudige eindwinnaar bij juniors, Mathias Vertessen en de snelste van vorig jaar, duidelijke beter, het zou hem het brons opleveren want collega eerstejaars senior, Alfan de Decker ‘ging zeer diep’ en overschreed de aankomstlijn na 1’05”85. Ook dit was echter niet voldoende voor de zege. Viervoudig winnaar van de Achtkamp Brasschaat, Wouter Vander Mast begon deze Achtkamp zoals hij die van vorig jaar beëindigde, namelijk met een proefoverwinning. Wouter raasde over het parcours en deed met 1’05”72 nog 13/100 beter dan Alfdan.
Ook de rest van de top 10 finishte onder de 1’10”.  Paul Van Loon werd zesde voor de grootste concurrent van Wouter Vander Mast voor de eindzege, Stefan Van Aelst. Dan volgden Steven Augustyns, Berten De Meyer en Michel Le Blon.

Louis Bastiaenssen