200 m en Verspringen

Op de tweede dag van de 65ste Achtkamp Brasschaat stonden traditioneel 2 atletieknummers op het programma: 200 m en verspringen. Gezien de bijna zomerse temperaturen mochten knappe prestaties verwacht worden in het Louis De Winterstadion.

Bij de juniors heren kregen we een dubbele overwinning van Robin Verboven (25’60” op de 200 m en 4m99 in het ver), die meteen ook stevig leider wordt in de rangschikking voor Thijs Janssens en Kevin Truyts (zilver op zowel de 200 m als in het verspringen). Michiel Meulenaere pakte tweemaal brons.

Met 2 tweede plaatsen neemt meervoudig winnaar van de Achtkamp Brasschaat in de mastersreeks, Danny Van den Broeck, resoluut de leiding in de tussenstand. De proefoverwinningen waren voor Ivo Vercammen, 30”06 op de 200 m en Wilfried Wellens, 3m95 in het verspringen. De overige podiumplaatsen waren voor André Schrans in het spurtnummer en Leo Van den Wyngaert bij het springen.

Nicolaas Pinter was tweemaal de beste bij de veteranen. Zijn 25”62 op de 200 m was, mede door de soms hevige windvlagen, duidelijk minder snel dan zijn recordtijd van 2013. Doch, het was net zoals zijn 5m01 in de springbak voldoende voor de zege. Peter Vanherck pakte ook twee medailles, tweede in de sprint (26”14) en derde bij het springen (4m72). Jan Van de Vloed werd met 26”19 derde op de 200m en Dirk Vermeiren sprong 4m90 ver, goed voor een tweede plek. Topfavoriet in deze reeks, Dirk Mertens, had een kleine off-day en moest tevreden zijn met een vijfde en vierde  plaats. In de rangschikking heeft Mertens 1 punt voorsprong op Vermeiren en 3 op Pinter.

Op de halve baanronde bij de dames waren alle ogen gericht op voormalig topsprintster Hanna Mariën. Zou zij het 14 jaar oude record van Katrien Aerts van 26”15 van de tabellen lopen of niet? Het was spannend tot op de finishlijn, maar uiteindelijk kwam ze 17/100 te kort: 26”32. Een uitdaging om volgend jaar zeker terug te komen en het record alsnog te breken… Lauranne Pauwels werd met 27”49 knap tweede voor Annelies Van Hooydonck (27”59), Sofie Brys en Britt Vanthillo. In het verspringen draaiden ploeggenoten Mariën en Pauwels de rollen om. Lauranne sprong net geen 5 meter ver (4m94) en deed daarmee 16 cm beter dan Hanna, die op haar beurt 11 cm verder landde dan Britt Vanthillo. Lies Van de Voorde en Sofie Brys vervolledigden de top 5. Na 3 proeven leidt Hanna Mariën met 3 punten voorsprong op Lauranne Pauwels en 7 op Sofie Brys. Britt Vanthillo staat voorlopig vierde, de winnares van vorig jaar, Eline Pinter is nu vijfde.

Man van deze tweede wedstrijddag van de Achtkamp Brasschaat was, zoals de voorbij 5 jaar, opnieuw Joren Hendrikx. Terwijl hij al jaren probeert het 13 jaar oude record op de 200 m, 21”97, van Peter Haesaerts te breken, was het echter opnieuw raak in het  verspringen. Meteen bij zijn eerste poging zette hij een ongelofelijke 7m25 neer! Hiermee verbeterde hij ruimschoots zijn record van 6m84 in 2013. Door deze prachtprestatie waren de verwachtingen voor de 200 m nog hoger gespannen, misschien te hoog…? Als een wervelwind raasde Joren over de piste, maar het werd weer net niet, op de aankomstklok stond 22”15.  
Op ruime afstand van Joren streden de andere seniors voor de overige medailles. ‘The best of the rest’ op de 200 m was Sam Leyssens (23”03) voor Ben Willem (23”18). Ook Stijn Lichtert klokte nog een tijd onder de 24”. Verderop volgden Michiel Hannes, Joachim Naulaerts, Tim Valkeneers en Milan Struyf. In de springbak kwam Joachim Naulaerts met 6m31 het dichtst in de buurt van Hendrikx. Ook Stijn Lichtert, derde met 6m28, en Ben Willem gingen vlot voorbij de 6-metergrens. Michiel Hannes maakte de top 5 vol.
Leider in de tussenstand blijft Wouter Vander Mast, na zijn knappe overwinning in de eerste proef, presteerde hij met een 10de en 9de plaats op niveau. Joachim Naulaerts volgt op 3 punten en Joren Hendrikx op 7. Stijn Lichtert is vierde samen met mede-favoriet, Stefan Van Aelst. Volgende week,  na de 6,5 km tijdrit zal deze tussenstand er waarschijnlijk helemaal anders uitzien.

Louis Bastiaenssen