6,5 km Tijdrit

De tweede fietsproef van de 65ste Achtkamp Brasschaat ging opnieuw door in schitterende omstandigheden: een stralende herfstzon en nauwelijks wind, alle ingrediënten waren aanwezig om er een prachtige sportdag van te maken aan de Licht Vliegwezenlaan in Maria-ter-Heide.

Om 9 uur gingen de juniors heren als eersten van start. Thijs Janssens pakte zijn tweede proefoverwinning, na de korte was hij ook de snelste in de lange tijdrit. Met 9'36"36 was hij duidelijk sneller dan Robin Verboven en Arne Van Riel. Na 3 zondagen leidt Verboven met 4 punten voorsprong op Janssens en 9 op Kevin Truyts.

Bij de masters kwam Fons Van Looy een halve seconde te kort voor de bronzen medaille, deze was voor Ivo Vercalsteren met 11'00"81, Danny Van den Broeck deed nog een 9-tal seconden beter en finishte als tweede. Dit was echter op ruime afstand van Leo Van den Wyngaert die een tijd van 10'13"31 neerzette, goed voor zijn tweede proefoverwinning in deze Achtkamp. In de rangschikking dezelfde drie namen bovenaan. Van den Broeck leidt met 3 punten voorsprong op Van den Wyngaert en 8 op Vercalsteren.

In de veteranenreeks beleeft drievoudig eindwinnaar Dirk Mertens, mede door fysieke problemen, moeilijke weken. Halfweg staat Mertens nog steeds aan de leiding, maar zijn voorsprong op zijn grootste concurrent, Dirk Vermeiren, bedraagt slechts 2 punten. Werner Vertessen en Nicolaas Pinter volgen als derden al op 14 punten. Met enkel nog proeven voor de boeg waarin normaal gezien Vermeiren sterk presteert, belooft het een spannende strijd te worden tussen hem en Mertens. De strijd om de medailles in de 6,5 km tijdrit ging tussen Paul Van Riel, de voorbij jaren steeds winnaar in deze proef, Nico Suys, de winnaar van de 1 km tijdrit en eerstejaars veteraan, Dirk Baeten. Uiteindelijk bedroeg het verschil tussen plaatsen 1 en 3 slechts 3 seconden, Met 9'15"41 werd Suys derde, Van Riel was 13/100 sneller, maar dat was dit jaar niet genoeg voor de overwinning. Die was wel voor Dirk Baeten met een prachtige tijd van 9'12"16.

Rond 10 uur was het de beurt aan de dames voor hun tijdrit in en om het vliegveld van Brasschaat. De eerste die een tijd onder de 11' neerzette, was Aernouts. Later zou blijken dat haar tijd 27/100 te traag zou zijn voor het podium. Wel op het podium, en helemaal bovenaan, mocht Kristien Nelen plaatsnemen. Ondanks dat zij een 10-tal seconden te laat aan de start verscheen, was zij toch nog veruit de snelste dame in deze proef, Met 10'09"73 was zij ruim 25" sneller dat de tweede, Britt Van Thillo. De derde plek was voor Lotte De Vet met 10'55"47. De leidster in de tussenstand, Hanna Mariën, werd pas tiende en moest heel wat terrein prijsgeven in het klassement. Zij heeft nog één puntje boni op Britt Vanthillo en twee op Sofie Brys en Lauranne Pauwels. Ook de nummers 5 en 6 in de rangschikking, Eline Pinter en Lies Van de Voorde kunnen nog aanspraak maken op een plaats op het eindpodium.

De eerste echt snelle tijden bij de seniors noteerden we voor Kris Herremans (9'11" 97) en Sam De Bruyn (9'12"44), zij zouden respectievelijk negende en tiende eindigen in deze tijdrit. Jan De Henau, gehandicapt aan deze Achtkamp begonnen ten gevolge van een zware val met de MTB een tijdje terug, komt stilaan weer op niveau. Hij zette als eerste een tijd onder de 9 minuten op het scorebord: 8'59"73. Even later overschreed Valentijn Lauwers de finishlijn in 8'52"18. Al de volgende deelnemers, waaronder Mattias Vertessen (9'09"54), Steven Augustyns (9'10"27), Nick De Landsheer (9'11"42), Alfdan De Decker (9'09"32) en Stefan Van Aelst (9'03"18) beten hun tanden stuk op de toptijd van Lauwers. Het was de allerlaatste deelnemer die van start ging, Wouter Vander Mast, de leider in de tussenstand, die als enige nog beter deed. Met een tijd van 9'38"52 was hij een klasse beter dan de rest en won hij voor het tweede jaar op rij deze proef. Het zilver was voor Lauwers, het brons voor De Henau. In de ranschikking vergroot Vander Mast uiteraard zijn voorsprong, tweede is nu zijn grootste concurrent voor de eindzege, Van Aelst op 17 punten. Joachim Naulaerts volgt op 19 punten, De Decker is vierde terwijl Joren Hendrikx teruggezakt is naar de vijfde plaats.

Louis Bastiaenssen (foto: Dirk Van Aelst)