Kogelstoten en 1500 m

Nadat de organisatoren het overtollige water van de werpstanden verwijderd hadden, kon de 5de proef van de Achtkamp Brasschaat van start gaan. Op werpstand 2 waren de dames als eersten aan de beurt. De eerste dame die de kogel voorbij de 8 meter stootte was veteranen Roselyn Obasohan, met 8.15 m zou zij net tekort komen voor een podiumplaats. Die waren er wel voor de 3 atletes aan de kop van de rangschikking. Sofie Brys werd met 8.21 m derde. Britt Vanthillo haalde met 8.98 m net geen 9 meter, zij werd tweede. De overwinning was voor Hanna Mariën die met een mooie worp van 9.55 m duidelijk beter was dan de concurrentie. Tevens een tweede proefoverwinning voor Hanna in deze Achtkamp.

In de masters herenreeks stond leider Danny Van den Broeck voor de eerste keer in deze Achtkamp niet op het podium, hij werd pas achtste. De bronzen en zilveren medaille waren telkens voor een Vancalsteren. Met 8.17 m werd Ivo derde, Ludo werd tweede met 8.23 m. Dit was echter op ruime afstand van de winnaar. Wilfried Wellens stootte de kogel 8.97 m ver en pakte zo, zoals de voorgaande jaren, de zege in deze proef.

Dirk Mertens zal de Achtkamp Brasschaat bij de veteranen niet voor de vierde opeenvolgende keer winnen, wegens een rugblessure moest hij forfait geven. Gedoodverfd favoriet voor de eindzege wordt nu Dirk Vermeiren, hij werd met de kogel vierde. De strijd voor de medailles was erg spannend. Bart Van Rossem zette met 9,68 m de eerste verre worp op de tabellen, zijn ploeggenoot Ronald Verrept deed echter 3 cm beter, 9,71 m. Maar ook dat was niet genoeg voor het goud, want de beste poging van Jan Van de Vloed werd 9,78 m opgemeten. Het goud was dus voor Jan, voor Ronald en Bart.

Bij de juniors staken er 2 deelnemers ver bovenuit, Kevin Truyts stootte de kogel 10,49 m ver, maar Michiel Meulenaere deed net 1 cm beter, met 10,50 m was de overwinning dus voor hem en moest Kevin tevreden zijn met het zilver. Op ruime afstand werd Robin Verboven derde met 8,63 m.

Op de andere werpstand waren de seniors heren actief. Zeven atleten slaagde erin om de 7,257 kg zware kogel voorbij de 10 metergrens te doen landen. Met 10,30 m werd Michiel Hannes knap zevende, plaats 6 was voor Sam Leyssens met 10,79 m en Robert Giebens werde vijfde met 10,91 m. In de top 4 allemaal ploeggenoten, Joachim Naulaerts verstevigde met een vierde plaats (10,95 m) zijn goede positie in de rangschikking. Voor een medaille was echter een worp voorbij de 11 m nodig. De eerste die daar in slaagde was Bert Schrauwen, zijn 11,04 m was goed voor de bronzen plak. Met 11,52 m deed Ben Willem bijna een halve meter beter, hij werd tweede. Maar de proefoverwinning was, en dit reeds voor de derde keer in deze Achtkamp, voor Joren Hendrikx. Na zijn topprestaties in het verspringen en de 200 m sprint was hij opnieuw de beste met 11,91 m. Met een 18de plaats kon de leider in de tussenstand, Wouter Vander Mast de schade beperken, Stefan Van Aelst moest als 30ste meer terrein prijsgeven.

Rond 11.30 uur stond het tweede nummer op het programma. De dames beten de spits af met de 800 m. Al snel kregen we een kopgroepje van 4 atletes bestaande uit Lies Van de Voorde, Eline Pinter, Sofie Brys en Britt Vanthillo, gevolgd door het duo Hanna Marien en Lauranne Pauwels. In een langgerekte sprint was het Britt Vanthillo die als eerste de finishlijn overschreed, gevolgd door Sofie Brys en Eline Pinter, Lies Van de Voorde greep net naast een medaille. Hanna Mariën werd vijfde en verliest daardoor de leiding in de rangschikking, deze is nu voor Britt Vanthillo. Hanna volgt op 2 punten, Sofie Brys als derde op 3. Eline Pinter heeft als vierde al teveel achterstand om haar eindzege van vorig jaar te herhalen.

De andere reeksen moesten 1500 m lopen, deels op de piste van het Louis De Winterstadion, deels in het gemeentepark van Brasschaat. Bij de masters heren stond er geen maat op Leo Van den Wyngaert die al snel een kloofje sloeg met de concurrentie en onbedreigd deze wedstrijd won. Danny Van den Broeck werd voor de vijfde keer in deze Achtkamp tweede. In de rangschikking delen Leo en Danny nu de leiding, dit belooft een spannende ontknoping. Ivo Vercalsteren werd derde in de 1500 m, ook de plaats die hij momenteel bekleedt in de rangschikking.

In de veteranenreeks was Dirk Vermeiren zoals algemeen verwacht te sterk voor de tegenstand. Dirk soleerde op routine naar de proefoverwinning en een duidelijke voorsprong, na het forfait van Dirk Mertens, in de rangschikking. Paul Van Riel werd op afstand tweede, voor Marco Weijts, Werner Vertessen en Karl Maes. Paul Van Riel is ook tweede in de rangschikking, Paul Vermeiren en Werner Vertessen delen de derde plaats.

Bij de juniors heren greep Thijs Janssens, na de twee tijdritten, zijn derde proefoverwinning. Zoals in alle andere proeven stond Robin Verboven opnieuw op het podium, hij werd tweede, Emile Vekemans derde. In de stand heeft triathleet Robin Verboven al een mooie voorsprong op Thijs Janssens en Kevin Truyts.

Na de spectaculaire start van de 100 seniors heren, kregen we na een 500-tal meter een kopgroep bestaande uit Wouter Vander Mast, Jurgen De Beule, Sam De Bruyn, Stefan Van Aelst en Bart Spruijt op korte afstand gevolgd door o.a. Tom Maes, Tim Valkeneers en Joachim Naulaerts. Terug op de piste, met nog iets dan 200 m te gaan, plaatste Jurgen een demarrage en sloeg een kleine kloof. Ondanks de sterke terugkeer van Stefan, hield Jurgen stand tot op de finishlijn en pakte de zege, Stefan werd tweede, Wouter derde. Tom eindigde vierde voor Bart, Joachim, Sam en Tim. Maarten Joris en Kevin Billiet vervolledigden de top 10. In de algemene rangschikking schuift Joachim Naulaerts op naar de tweede plaats, hij verkleint zijn achterstand op de leider, Wouter Vander Mast tot 8 punten. Stefan Van Aelst volgt als derde, na een mindere kogelprestatie, al op 28 punten van Wouter. Dan volgen Joren Hendrikx, Stijn Lichtert, Tim Valkeneers, Jan Van Looy en Ben Willem.

Louis Bastiaenssen (foto: Dirk Van Aelst)