Veldloop

In alweer schitterende weersomstandigheden konden de deelnemers van de Achtkamp Brasschaat hun voorlaatste proef, de veldloop, betwisten. In en om de weide achter het Kasteel in het Brasschaats Gemeentepark hadden de organisatoren voor een gevarieerde en selectieve omloop gezorgd.

In de damesreeks kregen we al snel een kopgroepje bestaande uit Els Van Hooydonck, Sofie Brys, Britt Vanthillo en Eline Pinter, de eerst achtervolgers waren Annelies Van Hooydonck, An Aernouts, Lotte De Vet en Lies Van de Voorde. Al tijdens de eerste grote ronde viel de kopgroep uit elkaar, Britt nam de leiding voor Els, Sofie en Eline. Deze posities zouden niet meer wijzigen, alleen werden de onderlinge verschillen nog wat uitgediept. Tweede opeenvolgende proefoverwinning dus voor een uitstekende Britt Vanthillo, haar moeder Els Van Hooydonck werd knappe tweede en de derde podiumplaats was voor Sofie Brys. Eline Pinter werd vierde voor een sterk finishende Lies Van de Voorde. Uiteraard verstevigt Vanthillo haar leidersplaats, met 5 punten voorsprong op Brys heeft zij veruit de beste papieren voor de eindzege in deze Achtkamp. Hanna Mariën volgt op 11 punten, zij mag in de veldrit haar podiumplaats verdedigen tegen Pinter.

Na zijn gedwongen forfait van vorige week, was Dirk Mertens vandaag opnieuw paraat. Hij nam ook de snelste start en samen met Dirk Vermeiren, Paul Van Riel en Karl Maes passeerde hij na 1 ronde in de kopgroep aan de aankomst. Even verderop volgde het tweetal, Patrick Janssens en Johan De Mulder. Even verderop plaatse Vermeiren een demarrage en liet hij zijn metgezellen achter zich, hij bouwde een veilige voorsprong uit en won onbedreigd deze veldloop. Mertens duldde nog even het gezelschap van Maes, maar ontdeed zich dan van hem en werd afgescheiden tweede. Maes hield stand op de derde plaats voor Van Riel, Janssens, Marc Matthijssens en De Mulder. Ook in deze reeks verstevigde de leider, Dirk Vermeiren zijn koppositie in de tussenstand, hij heeft een veilige voorsprong van 18 punten op Paul Van Riel en 28 op Werner Vertessen. Ook Paul Vermeiren, met 32 punten achterstand, komt nog in aanmerking voor het eindpodium.

Masters, Leo Van den Wyngaert en Danny Van den Broeck, stonden voor de start van de veldloop samen aan de leiding. Het waren ook deze twee atleten die samen met Dré Schrans streden om de proefmedailles. Schrans nam de leiding van dit kop trio in de beginfase van de wedstrijd, gevolgd door Paul Bollaert. Het was pas in de laatste ronde dat Van den Broeck afstand kon nemen van zijn tegenstanders en zijn eerste proefoverwinning van deze Achtkamp op zijn naam kon schrijven voor Van den Wyngaert, Schrans, Bollaert en Ivo Vercalsteren. Als Van den Broeck volgende week Van den Wyngaert achter zich kan houden in de veldrit, wint hij zijn vijfde Achtkamp bij de masters, voor Van den Wyngaert zou het een eerste eindzege zijn. Vercalsteren zal waarschijnlijk als derde eindigen.

Bij de jongste deelnemers, de juniors, zagen we kort na de start Thijs Janssens, Emile Vekemans, Kevin Truyts en Robin Verboven aan de leiding. Halfweg passeerde Janssens met ruime voorsprong op Verboven, Vekemans en Truyts. In de tweede wedstrijdhelft wijzigden deze posities niet meer zodat Janssens ruim verdiend zijn vierde proefoverwinning binnenhaalde. Robin Verboven pakte met zijn tweede plaats, zijn zevende proefmedaille op zeven. Vekemans finishte als derde. Veboven lijkt op weg naar de eindzege, enkel pech kan nog roet in het eten gooien, ook de plaats 2 voor Janssens en 3 voor Truyts lijken vast te staan.

Speciaal om in dit verslag te komen, leidde Sam Leyssens het 100-koppige deelnemersveld van de seniors heren tijdens de aanloopronde op de weide. Nadien kregen we al snel Wouter Vander Mast aan de leiding, na de eerste van 4 ronden had hij al een voorsprong van een 70-tal meter op Bart Spruijt en een 100-tal op een groepje bestaande uit Jurgen De Beule, Tom Maes, Joachim Naulaerts, Stefan Van Aelst en Kevin Billiet. De volgende ronden bleef de top 2 ongewijzigd, Vander Mast bouwde zijn voorsprong op Spruijt lichtjes verder uit. Dan volgde De Beule, van kortbij gevolgd door het duo Maes-Van Aelst en dan Naulaerts, Maarten Joris, Billiet en Christophe Huybrighs. Bij het ingaan van de laatste ronde plaatste Spruijt nog een versnelling en naderde hij op Vander Mast. De achterstand was echter te groot geworden en hij strandde op een 20-tal meter van de overwinning. Die was dus, al voor de derde keer in deze Achtkamp, voor Wouter Vander Mast. Bart Spruijt werd mooi tweede, op ruime afstand ontdeed Stefan Van Aelst zich van Tom Maes en eindigde derde. Na Maes kwamen Jurgen De Beule, Christophe Huybrighs, Kevin Billiet, Maarten Joris, Joachim Naulaerts, Koen Deschacht en de overige deelnemers over de finishlijn. Wouter Vander Mast mag zich stilaan opmaken om zijn vijfde eindzege in de Achtkamp Brasschaat te vieren. Met enkel nog de veldrit op het programma, een proef die hij vorig jaar won, en een voorsprong van 16 punten lijkt hij zege zeker. Ondanks een verschil van 14 punten tussen de voorlopige tweede, Joachim Naulaerts, en de derde, Stefan Van Aelst, kan het nog spannende worden voor plaats 2. Joren Hendrikx, Stijn Lichtert, Tim Valkeneers, Dimmen Wellens, Bart De Ridder, Maarten Joris en Jan Van Looy zijn de overige atleten in de top 10, voor hen wordt een podiumplaats in de eindstand een bijna onmogelijke opgave.

Louis Bastiaenssen (foto: Dirk Van Aelst)