Veldrit

Na 6 weken stond op de laatste dag van de 65ste Achtkamp Brasschaat de achtste en laatste proef geprogrammeerd, de veldrit. Met start en aankomst op de weide achter het Kasteel kregen de deelnemers een gevarieerd parcours in het Brasschaatse Gemeentepark voor de wielen geschoven. Nog één keer gingen alle deelnemers tot het uiterste om hun plaats in de eindrangschikking veilig te stellen of nog te verbeteren.

De eersten die eraan mochten beginnen, waren de masters heren. Slechts één puntje was het verschil in de stand tussen de leider, Danny Van den Broek, en Leo Van den Wyngaert. Het was Leo die het snelst startte en een kleine voorsprong uitbouwde op Danny. Fons Van Looy volgde als derde. Zelfde posities bij de volgende doorkomsten aan de aankomst, een gedeelde eindoverwinning voor Leo en Danny leek in de maak. In de laatste ronde slaagde Van den Broeck er echter in de kloof te dichten en op en over Van den Wyngaert te gaan en zo niet alleen de laatste proef op zijn naam te schrijven maar ook voor de vijfde keer de Achtkamp te winnen in deze reeks. Eerstejaars master Van den Wyngaert moest zowel in de veldrit als in de eindstand genoegen nemen met een tweede plaats. Ivo Vercalsteren consolideerde zijn derde plaats in de rangschikking voor Wilfried Wellens en André Schrans. De laatste proefmedaille was voor Fons Van Looy.

In de tweede wedstrijd van de dag ging Dirk Mertens van in de start aan de haal, hij plaatste al zijn collega's veteranen onmiddellijk op achterstand en vergrootte stelselmatig zijn voorsprong. Na allerlei medische problemen kon de gedoodverfde favoriet voor de eindzege zijn kansen niet voluit verdedigen tijdens deze Achtkamp. Een prachtige overwinning in zijn proef, de veldrit, kon het leed enigszins verzachten. Achter Mertens streden twee andere Dirk'en voor de overige podiumplaatsen in deze cross. Dirk Baeten hield het langst Mertens in het vizier en werd knap tweede. Dirk Vermeiren legde in zeer moeilijke omstandigheden, zijn vader overleed enkele dagen voordien, toch beslag op de derde plaats en verzekerde zich zo, na eindwinst in de seniorsreeks in 2003, voor de tweede maal van de eindzege in de Achtkamp Brasschaat. Met gemengde gevoelens mocht Dirk Vermeiren de bloemen in ontvangst nemen op het eindpodium, waar hij geflankeerd werd door Paul Van Riel (vierde in de veldrit) en Werner Vertessen. Ook voor de vierde in de totaalstand, Paul Vermeiren, de broer van de winnaar, was het een zeer moeilijke dag, Dirk Mertens eindigde alsnog vijfde.

De volgende veldrit was deze van de juniors heren. Een drietal atleten bleven bijna gans de wedstrijd in elkaars buurt met wisselende posities: Robin Verboven, Emile Vekemans en Thijs Janssens. Bij het ingaan van de laatste ronde, zagen we Janssens aan de leiding passeren op een 40-tal meter gevolgd door Verboven en op ongeveer dezelfde afstand Vekemans. Thijs Janssens kon deze krappe voorsprong vasthouden en pakte zo zijn vijfde proefoverwinning van deze Achtkamp. Dit was echter onvoldoende voor de eindzege, die was voor Robin Verboven die in elke proef op het podium stond en door deze regelmaat de terechte winnaar mag genoemd worden bij de juniors. In de veldrit werd hij derde na Emile Vekemans. Op het eindpodium werd Verboven vergezeld door Thijs Janssens als tweede ne Kevin Truyts als derde.

Enkele minuten na de juniors gingen ook de dames van start. MTB-kampioene, Kristien Nelen, demarreerde onmiddellijk weg van de concurrentie. Zij was duidelijk een klasse beter dan de rest en Kristien won deze veldrit met een straat voorsprong. Lotte De Vet reed bijna gans de wedstrijd op een mooie tweede plek, de plaats waarop zij ook zou finishen. In de beginfase zagen wij Olympische atlete, Hanna Mariën als derde voorbijkomen, deze plaats kon zij echter niet vasthouden en zij werd nog door verschillende atletes geremonteerd. In de eerste plaats door een sterk terugkerende An Aernouts die de bronzen medaille wegkaapte. De leidster in de rangschikking, Britt Vanthillo, viel in deze laatste proef net naast het podium maar dat was ruim voldoende voor de overwinning in de Achtkamp Brasschaat, editie 2014. Door onder andere 5 proefmedailles was zij de terechte winnaar bij de dames. Ploeggenotes, Sofie Brys en Hanna Mariën, werden respectievelijk knap tweede en derde in de eindstand voor de winnares van vorig jaar, Eline Pinter en Lotte De Vet.

Wouter Vander Mast had voor deze veldrit een geruststellende voorsprong en zou zonder ongelukken opnieuw de eindzege pakken. Het verschil tussen de nummers 2 en 3, Joachim Naulaerts en Stefan Van Aelst bedroeg slechts 14 punten, dat kon dus nog wel spannend worden. Stefan Van Aelst liet er geen gras over groeien en ging onmiddellijk in de aanval, hij zou gans de wedstrijd in de top 3 rijden. Na hem passeerden in eerste instantie Matthias Vertessen en Michel Leblon. Al tijdens de eerste ronde vormde zich de definitieve kopgroep bestaande uit Stefan Van Aelst, eerstejaars senior Alfdan De Decker en Wouter Vander Mast. Daarachter kregen we het duo Paul Van Loon en Jan De Henau, gevolgd door Steven Augustyns en Valentijn Lauwers. Bij het ingaan van de laatste ronde nog steeds dezelfde 3 koplopers. Eerste achtervolger was een sterk terugkerende Jeffrey Jansegers, dan kwamen De Henau en Van Loon. Deze laatste 3 behielden hun posities en werden dus respectievelijk de nummers 4, 5 en 6 in de uitslag van deze proef. Christophe Huybrighs, Valentijn Lauwers, Steven Augustyns en Kris Herrmans maakten, in deze volgorde, de top 10 volledig. In een langgerekte spurt bleek Stefan Van Aelst uiteindelijk de beste van de kopgroep en zo bekroonde hij zijn ijzersterke race met een prachtige zege. Alfdan De Decker werd mooi tweede, Wouter Vander Mast pakte als derde zijn vijfde proefmedaille. Met duidelijke voorsprong kroonde Wouter Vander Mast zich voor de vijfde maal tot eindwinnaar van de Achtkamp Brasschaat en behoort stilaan tot de groten uit de Achtkampgeschiedenis. In extremis ging Stefan Van Aelst nog over Joachim Naulaerts naar de tweede plaats in de eindstand, slechts twee punten verschil tussen beiden. Op ruime afstand werd Joren Hendrikx vierde voor Sijn Lichtert, Tim Valkeneers, Bart De Ridder, Dimmen Wellens, Maarten Joris en Michel Leblon.

Louis Bastiaenssen (foto: Dirk Van Aelst)