1 km Tijdrit

Omdat in de nacht van zater- op zondag de klok een uur terug mocht gezet worden, hadden de 172 deelnemers iets meer tijd om zich voor te bereiden op de eerste proef van de 66ste Achtkamp Brasschaat. Het wegdek in het Brasschaatse gemeentepark was hier en daar nog een beetje nat, maar er was nauwelijks wind zodat iedereen gedurende iets meer dan een minuut het beste van zichzelf kon geven in het explosieve openingsnummer van de Achtkamp, de 1 km tijdrit..

Masters
Bij onze +50-jarigen kregen we 16 deelnemers aan de start. Na een jaartje afwezigheid begon de eindwinnaar van 2013, Eric Kloeck, onmiddellijk met een overwinning. Met 1'15"02 deed hij ruim beter dan de winnaar van deze proef van vorig jaar, Leo Van den Wyngaert. Het podium werd vervolledigd door Ludo Geysen die ook nog onder de 1'20" bleef. Vijfvoudig eindwinnaar bij de masters, Danny Van den Broeck startte met een vierde plaats.

Juniors
Slechts 14 deelnemers in deze reeks (toch het dubbele aantal van in 2014) waaronder, zoals steeds, vele nieuwe gezichten. Wout Huyghen was ruim 1,5 seconde sneller dan de eindwinnaar van de 65ste editie, Robin Verboven. Met een knappe tijd van 1'09"51 was Wout bovendien de enige niet-senior die onder de 1'10" bleef. De 1'12"66 van Michiel De Laet was goed voor een bronzen medaille.

Veteranen
Meervoudig winnaar van de Achtkamp Brasschaat bij de seniors en de veteranen, Dirk Mertens, nam revanche op Nico Suys. Vorig jaar won Nico voor Dirk, nu waren de rollen omgedraaid. De winnende tijd van Mertens was 1'11"02 tegenover 1'11"59 voor Suys. Ook de derde finishte in dezelfde seconde, 1'11"88 voor Paul Vermeiren. David Van Camp werd vierde voor Jan Van Den Bosch en de rest van het 31-koppige deelnemersveld in deze reeks.

Dames
26 dames aan de start in deze Achtkamp, waaronder de Belgische kampioene op de weg en in het tijdrijden bij de juniors dames, Lenny Druyts. De 18-jarige Wilrijkse was met 1'15"05 veel sneller dan de meer dan dubbel zo oude MTB-kampioene, Kristien Nelen (1'16"73). Deze twee wielrensters waren duidelijk een klasse sterker dan de overige concurrentes. 'Best of the rest' was Hanna Mariën met 1'22"09. De Olympisch medaillewinnares wil dit jaar beter doen dan haar derde plaats in de eindstand van vorig jaar. Sofie Brys, de tweede van 2014, werd vierde in de korte tijdrit voor Karen Steurs, Wendy Vermeiren en Joyce Willems, allen met een tijd in de 1'22".  

Seniors
Van de 85 seniors heren was Michel Le Blon de eerste die onder de 1'10" dook. Zijn 1'09"89 bleef echter slechts even de snelste tijd want enkele minuten later was het de beurt aan Mattias Raeymaekers. Deze 23-jarige wielrenner knalde over het parcours en zette een scherpe 1'07"87 op de tabellen. Mattias mocht geruime tijd plaatsnemen op de hotseat. Thomas Van Nimmen (1'09"28) en Jeroen Vermeiren (1'09"18) kwamen nog het dichtst in de buurt, maar het was wachten tot Alfdan De Decker om een nog scherpere tijd te noteren: 1'07"68. Net als vorig jaar was dit echter niet genoeg voor de overwinning. Wouter Vander Mast pakte opnieuw de eerste dagzege. Met een ronduit schitterende tijdrit in een tijd van 1'05"89 begon de vijfvoudige Achtkampwinnaar op de best mogelijke manier aan deze editie. De podiumplaatsen waren dus voor Vander Mast, De Decker en Raeymaekers. Jan De Henau legde met 1'08"03 beslag op de vierde plaats, voor de challenger van Vander Mast, Stefan Van Aelst (1'08"70).

Louis Bastiaenssen