200 m en Verspringen

Het was een prachtige 'Indian Summer' dag gisteren in het Louis De Winterstadion. Op het programma van de tweede dag van de Achtkamp Brasschaat stonden twee explosieve atletieknummers: 200 m en verspringen.

Bij de jonge mannen, stond er geen maat op de eindwinnaar van vorig jaar, Robin Verboven. Met 2 overwinningen nestelt de triatleet zich comfortabel op kop van de rangschikking. de zege op de 200 m was echter zeer nipt, 24"55 tegen 24"56 voor Kevin Truyts. De derde plaats was op ruime afstand voor Stef Verberck. In de verspringbak was 5,46 m genoeg voor de overwinning van Verboven. Ook hier moest Truyts de duimen leggen voor Verboven, hij sprong 5,27 m ver. De winnaar van 1 km tijdrit, Wout Huygen, finishte als vierde in de sprint en werd derde in het springen, hierdoor staat hij nu tweede in de stand op 4 punten van de leider. Kevin Truyts staat derde in tussenstand.

In de voor de masters zeer moeilijke proef, het verspringen, was de 65-jarige en vijfvoudige eindwinnaar in deze reeks, Danny Van de Broeck de beste. Met 3,80 m deed hij 3 cm beter dan Paul Bollaert en 7 cm dan de grote favoriet voor de eindzege, Eric Kloeck. Op het sprintnummer was de gouden medaille voor Kloeck in 29"76 voor Van den Broeck (29"90), brons was er voor Ivo Vercammen. Ivo Vercalsteren werd tweemaal vierde en staat samen met Leo Van den Wyngaert op de derde plaats in de rangschikking na 3 proeven met 13 punten. De top twee, Eric Kloeck op kop met 5 punten en Danny Van den Broeck met 7 punten, hebben echter al een kloofje geslagen met de rest van het deelnemersveld.

Net als vorig jaar was Nico Pinter tweemaal de sterkste. Met 24"99 dook hij knap onder de 25"-grens op de 200 m en was hij een klasse sterker dan de overige veteranen. 'Best of the rest' was de topfavoriet in deze reeks, Dirk Mertens. Hij zette 26"33 op de klokken, Gert Beyers was 1/10 minder snel dan Mertens en pakte brons. Verderop volgden Jan Van de Vloed en Koen Hellemans. In het verspringen was de strijd voor de overwinning spannender. In zijn derde en laatste poging pas ging Pinter voorbij Dirk Vermeiren: 5,11 m tegenover 5,01 m. Mertens werd derde met 4,96 m voor Beyers en Hellemans. Hiermee komt Mertens duidelijk aan de leiding in deze Achtkamp. Pinter heeft als tweede al dubbel zoveel punten als Mertens, Dirk Vermeiren volgt nog twee eenheden verderop, gevolgd door Beyers en Hellemans.

De dames mochten eerst spurten, dan verspringen. Lauranne Pauwels zette als eerste een scherpe tijd neer, 27"33. Eline Pinter deed net 1 seconde beter en zou als vierde eindigen. Lies Van de Voorde sprintte naar 28"02 en pakte zo haar eerste Achtkamp-medaille. Dat Hanna Mariën nog bijna een seconde sneller liep dan Lauranne Pauwels was geen verrassing. De winnende tijd van Olympische medaillewinnares van Peking was 26"35. In het verspringen was Pauwels wel de beste. Lauranne sprong 4,95 m en was daarmee duidelijk beter dan Eline Pinter (4,62m) en Van de Voorde die met 4,52 m haar tweede medaille van de dag pakte. Mariën kwam 1 cm tekort voor het podium, maar is wel de trotse leider in de tussenstand. Zij heeft 6 punten voorsprong op het drietal Pauwels, Van de Voorde en Sofie Brys, die tweemaal vijfde werd. Pinter volgt nog één puntje verderop. De twee snelste fietsters van de eerste week, Lenny Druyts en Kristien Nelen werden ver teruggeslagen in de rangschikking, maar krijgen volgende week terug een wielerproef voor de wielen geschoven.

Als je 200 m en verspringen in de Achtkamp zegt, dan zeg je in één adem Joren Hendrikx. Voor het zesde jaar op rij was hij out standing in beide atletieknummers. Alhoewel hij naar eigen zeggen niet 100 % in form was, sprong hij 56 cm verder en liep hij 75/100 sneller op de 200 m dan de tweede. Tim Vanhaeren stond ook twee maal op het podium, 23"32 en zilver in de spurt,6,32 m en brons in het verspringen. Deze laatste prestatie was 1 cm te weinig voor het zilver dat met 6,33 m naar Nils Dre Groot ging. De laatste medaille van de dag was voor Stijn Lichtert, zijn 23"61 op de 200 m was goed voor brons, in het ver sprong hij als vierde ook nog over de 6 meter. Sam Leyssens was de vierde senior die onder de 24" liep op de 200 m. In de tussenstand is Hendrikx leider met 11 punten, 7 punten voorsprong op Stefan Van Aelst, die met het oog op een eventuele eerste eindzege een goede zaak deed. Met een vijfde en achtste plaats, deed hij heel wat beter dan zijn belangrijkste opponent, Wouter Vander Mast, die de tweede dag van deze Achtkamp afsloot met een negende en achttiende plaats in de proeven en nu vierde staat. De marge tussen Van Aelst en Vander Mast bedraagt 10 punten in het voordeel van de eerste. Derde in de rangschikking is Tim Vanhaeren. De rest van de top 10 is samengesteld met Nils De Groot, Jan Van Looy, Alfdan De Decker, Thomas Van Nimmer, Roeland De Rycker en Dave Frans. Maar na de volgende proef, de 6,5 km tijdrit zal deze tussenstand er waarschijnlijk weer helemaal anders uitzien.

Louis Bastiaenssen