6,5 km Tijdrit

Nog steeds in bijna zomerse temperaturen mocht voor de tweede keer tijdens deze Achtkamp Brasschaat de (tijdrit-) fiets van stal gehaald worden. In en om het militaire kamp van Maria-ter-Heide stond de 'lange' tijdrit van 6,5 km op het programma. Het parcours, een combinatie van vier lange rechte stukken en 6 bochten, waaronder twee van 180°, lag er droog bij, maar de opkomende wind maakte het allemaal wat moeilijker.

Omdat zij nog jong zijn, mochten de juniors heren opnieuw als eersten van start gaan even na 9 uur. Michiel De Laet zette als eerste een tijd beneden de 10' op de klok, Later zou blijken dat zijn 9'44"41 net niet genoeg was voor een podiumplaats. Even later reed Manus Dedecker met 9'37"74 enkele seconden sneller. Door een probleem bij de aankomstrechters duurde het nadien heel lang voor de juiste tijden van de meeste overige deelnemers en de definitieve uitslag bekend raakten. Wat wel onmiddellijk duidelijk was, was dat Wout Huygen, na de 1 km tijdrit, opnieuw de snelste fietser was. Zijn tijd van 9'09"73 was niet alleen goed voor de dagzege, maar betekende ook een verbetering van het 4 jaar oude parcoursrecord in deze reeks van Jelle Van den Plas. Na veel gepuzzel konden ook de andere podiumplaatsen toegekend worden, Robin Verboven pakte zilver met 9'29"42 en Dedecker het brons. In de tussenstand sluipt Huygen één puntje dichter naar de leidersplaats van Verboven, die nu nog 3 punten voorsprong heeft. Dan volgt een kloofje met Kevin Truyts als derde, gevolgd door Dedecker en Thijs Janssens.

In de mastersreeks waren de eerste 4 in de rangschikking voor de start van deze proef ook de 4 beste in deze tijdrit. Ivo Vercalsteren was de eerste die finishte onder de 11 minuten: 10'58"28. De man die na hem kwam, Leo Van den Wyngaert deed een heel stuk van deze tijd af: 10'13"45. Danny Van den Broeck bleef steken op 10'59"46 en werd juist voor de aankomststreep ingehaald door de Eric Kloeck die zelfs onder de 10 minuten dook: 9'58"47. Dit betekende de derde proefzege van Kloeck in deze Achtkamp en een comfortabele leidersplaats in de rangschikking. Van den Wyngaert werd tweede in de tijdrit en blijft derde in de stand, hij komt wel 2 punten dichter op de tweede, Van den Broeck. Ivo Vercalsteren tenslotte werd derde in deze proef en blijft vierde in de rangschikking.

De iets jongere deelnemers, de veteranen waren even voor 10 uur aan de beurt. De eerste man om naar uit te kijken, was Dirk Baeten. De winnaar van dit nummer vorig jaar liet een tijd van 9'30"36 noteren. Het was dan lang wachten voor iemand beter deed. Patrick Janssens kwam met 9'38"66 enigszins in de buurt, maar het was Paul Van Riel die Baeten uit de hotseat reed met een knappe 9'19"00. Ook dit was echter niet goed genoeg voor de overwinning. Die was voor Nico Suys, na een zeer snelle tijdrit overschreed Suys de meet na 9'03'89, slecht 8/100 van een seconde boven de recordtijd van Van Riel uit 2011. Die Van Riel pakte het zilver want de leider in de tussenstand, Dirk Mertens kwam niet verder dan 9'22" 31 en moest tevreden zijn met het brons. Na 4 medailles op 4 proeven blijft Mertens uiteraard afgescheiden aan de leiding. Dirk Vermeiren, vandaag zesde, volgt al op 11 punten, Gert Beyers als derde op 17.

Joyce Willems was als één van de eersten gestart bij de dames en zette met 10'32"23 meteen een zeer knappe richttijd neer waarop de meeste andere dames hun tanden zouden stukbijten. Enkel de 'echte' wielrensters zouden nog beter doen. In de eerste plaats Kristien Nelen die nog 13 seconden beter deed over het 6,5 km lange parcours, haar 10'19"33 zou voldoende blijken voor de zilveren dagmedaille. De overwinning in dit tweede fietsnummer van de Achtkamp Brasschaat was opnieuw, na de korte tijdrit van de eerste dag, voor de jonge Lenny Druyts. Zij finishte na 10'10'02. Het brons was dus voor Willems, voor Ann Devalckeneer, Karen Steurs en Sofie Brys die ook allen onder 11 minuten bleven. In de rangschikking blijft Hanna Mariën na een tiende plaats nog wel op kop, maar ziet de overige deelneemsters gevaarlijk dichterbij komen. Het verschil tussen haar en de rest van de top 5, verder bestaande uit Brys, Lies Van de Voorde, Lauranne Pauwels en Eline Pinter, bedraagt nauwelijks 5 punten.

Bij de seniors heren had Wouter Vander Mast vorige week geen goede zaak gedaan met het oog op een zesde eindzege, hij was dus gebrand op een knalprestatie in deze tijdrit. Hij zou dan wel moeten afrekenen met specialisten als Jan De Henau, Mattias Raeymaekers, Alfdan De Decker, Michel Le Blon, Thomas Van Nimmen... De eerste snelle tijd was voor Jeroen Vermeiren, 9'21"77 zou later blijken goed te zijn voor een negende plaats. Bijna een half uur later reed Thomas Peeters, 9'14"86, wat hem een zesde plaats zou opleveren. De derde van de 1 km tijdrit, Mattias Raeymaekers, deed met 9'13"46 iets beter en zou vijfde eindigen. Zonder de wegvergissing die hij maakte, zat er echter veel meer in. Even later waren alle ogen gericht op Jan De Henau, in het verleden ook al winnaar op dit nummer. De Henau dook als eerste deelnemer onder de 9-minuten grens en zette een scherpe 8'53"56 neer. Net als de vorige 2 jaar was het echter niet genoeg voor de zege. Die was opnieuw voor Wouter Vander Mast met 8'41"69, zijn tweede proefoverwinning in deze Achtkamp. Ondertussen had de jonge Alfdan De Decker ook een knappe tijdrit gereden, 9'09"17 wat hem de bronzen medaille opleverde. In de rangschikking komt Vander Mast iets dichter bij de leider, Stefan Van Aelst. Met een zeer knappe vierde plaats in de tijdrit, ondanks een lekke band, blijft Van Aelst echter duidelijk aan de leiding en is hij misschien wel de topfavoriet voor de eindzege dit jaar. Het kogelstoten zal, zoals zo vaak, mogelijk beslissend zijn want in de overige proeven is in het verleden gebleken dat het verschil tussen beide concurrenten zeer miniem is. De vorige leider, Joren Hendrikx reed voor zijn doen een degelijke tijdrit en staat nu derde, maar moet voor zijn plaats vrezen voor de deelnemers die achter hem komen, in eerste instantie, De Decker, Van Nimmen, Jan Van Looy en Tim Vanhaerens.

Louis Bastiaenssen