Kogelstoten & 1500 m

De vierde dag van de Achtkamp Brasschaat bracht de deelnemers terug naar het Louis De Winterstadion in het Brasschaats gemeentepark waar opnieuw 2 proeven dienden afgewerkt te worden, kogelstoten en 1500 m lopen. Tussen de rukwinden door werd gestart met het kogelstoten op 2 werpstanden, op stand 1 de seniors heren en op stand 2 de dames.

De enige veterane bij de dames, Roselyn Obasohan stootte als eerste de kogel voorbij de 8-metergrens, 8,73 m. De volgende dames konden deze prestatie niet overtreffen, al kwam Wendy Vermeiren met 8,45 m nog het dichtst in de buurt. Het was wachten tot de leidster in de tussenstand, Hanna Mariën, aan de beurt was. Mariën deed nog bijna een meter beter dan Obasohan en pakte met 9,62 m haar tweede proefoverwinning van deze Achtkamp. Met een knappe en onverwachte vierde plaats (8,14 m) deed Lies Van de Voorde een goeie zaak voor de rangschikking.
Bij de masters was er één deelnemer die de 6 kg zware kogel voorbij de 8 meter stootte. De 8,53 m van Ivo Vercalsteren was dan ook goed voor de proefoverwinning. Op ruime afstand werd Ludo Geysen tweede met 7,94 m, Ivo Vercammen pakte brons met 7,83 m. De leider in deze reeks, Eric Kloeck werd pas zevende, zijn onmiddellijke concurrenten, Danny Van den Broeck (zesde) en Leo Van den Wyngaert (vierde) konden hier echter maar beperkt van profiteren.

Voor Bart Van Rossum is het kogelstoten de belangrijkste proef van de Achtkamp. Met 9,33 m zette hij meteen een knappe prestatie op de tabellen waarop bijna alle andere veteranen hun tanden zouden stuk bijten. Jan Van de Vloed kwam met 9,26 m, 7 cm te kort en ook Koen Hellemans (9,25 m) en Nico Pinter (9,26 m) kwamen dicht in de buurt. Gert Beyers, derde in de tussenstand, deed echter wel beter, hij stootte de kogel voorbij de 10 m en met 10,07 m werd hij de verdiende winnaar in deze reeks. Dirk Vermeiren pakte met 9,31 m de laatste medaille en deed daarmee 1 cm beter dan leider en favoriet, Dirk Mertens.

De laatsten aan de beurt op ring 2 waren de juniors. Ook hier één atleet die veel beter was dan de rest. Kevin Truyts gooide de 5 kg zware bol 11,30 ver en was daarmee bijna 1,5 m beter dan de tweede. Die tweede was de leider in de rangschikking, Robin Verboven (9,88 m). De bronzen medaille was met 9,32 m voor Niels Mulders.

Ondertussen waren de 85 seniors om 9 uur op werpstand 1 ook begonnen aan hun vijfde proef van deze Achtkamp. Even later al gooide Bert Schrauwen de kogel 10,81 m ver, onmiddellijk een sollicitatie voor een podiumplaats.  40 deelnemers later was het Sam Leyssens die verder geraakte, hij ging met 11,30 m vlot voorbij de 11 metergrens en leek op weg naar de proefzege tot de voorlaatste atleet, Joren Hendrikx, aan de beurt kwam. Joren al winnaar van de eerste twee atletiekproeven, deed nog 20 cm beter en hernieuwde met 11,50 m zijn zege van 2014.  Ook Tim Vanhaeren deed nog beter dan Schrauwen, hij werd knap derde met 10,91 m. De top 10 werd verder vervolledigd met Jorn Smits, Dieter Beunen, Steven Schrauwen, Peter Vochten, Dave Frans en Stefan Van Aelst. Deze laatste vergrootte hiermee zijn voorsprong op zijn belangrijkste concurrent voor de eindzege, Wouter Vander Mast met 7 punten.

In tegenstelling tot de andere reeksen moesten de dames als tweede proef geen 1500, maar 800 m lopen. Van in de start scheidde een drietal bestaande uit Eline Pinter, Lies Van de Voorde en Sofie Brys zich af van de rest van het deelnemersveld. Pinter bleef de forcing voeren zodat na ongeveer 500 m Brys, en even later ook Van de Voorde de rol moesten lossen. De jonge Pinter pakte zo met voorsprong haar eerste proefoverwinning van deze Achtkamp. Van de Voorde hield stand op de tweede plaats en Brys werd derde. Even verderop was Hanna Mariën de snelste van een  achtervolgend groepje, voor Karen Steurs en Lauranne Pauwels. In de rangschikking blijft het super spannend in deze reeks. Mariën blijft aan de leiding, maar de tweede resterende proeven zijn niet haar favoriete disciplines. Op 4 punten volgt Van de Voorde, die zelf 5 punten boni heeft op Brys en Pinter en, misschien ietwat onverwacht, topfavoriet wordt voor de eindzege. Ook Pauwels blijft in de running voor een podiumplaats.

Eric Kloeck en Andre Schrans waren de snelste starters in de 1500 m van de mastersreeks. Ongeveer halfweg zagen we het trio Kloeck, Danny Van den Broeck en Leo Van den Wyngaert aan de leiding, verderop gevolgd door een ander trio bestaande uit Schrans, Ivo Vercalsteren en Karl Blangenois. Bij het binnenkomen van het stadion versnelde Kloeck nogmaals en moesten eerst Van den Broek en later ook Van den Wyngaert hem laten gaan. Kloeck pakte met voorsprong zijn vierde proefoverwinning van deze Achtkamp en blijft ruim aan de leiding. Van den Wyngaert finishte tweede en komt in de stand als derde op 1 punt van Van den Broeck die het brons pakte in de 1500 m. Schrans won de sprint voor de vierde plaats voor Vercalsteren en Blangenois.

Bij de veteranen stond geen maat op Dirk Vermeiren, hij nam de kopstart en sloeg onmiddellijk een kleine kloof. Achter Vermeiren vormde zich een eerste groepje met Gunter Paulus, Dirk Mertens en Marco Weijts en een volgend groepje met Karl Maes, Dirk Noordman en Paul Van Riel. Vermeiren bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit om met bijna 100 m voorsprong deze race winnend af te sluiten. Bij het ingaan van de laatste pisteronde ontdeed Mertens zich van Paulus en werd afgescheiden tweede. Weijts viel nog serieus stil en zou pas als negende eindigen. Paulus werd knap derde voor een sterk terugkerende Van Riel, zij werden gevolgd door Maes en Noordman. In de rangschikking komt Dirk Vermeiren 2 puntjes dichter op Mertens, maar deze laatste behoudt een comfortabele voorsprong met het oog op een nieuwe eindzege. Gert Beyers volgt als derde al op 22 punten. Van Riel en Paul Vermeiren hebben nog een grotere achterstand goed te maken.

Het jonge geweld van de juniors vloog er van bij de start in. Thijs Janssens nam onmiddellijk de leiding gevolgd door de rest van het bijna volledige deelnemersveld. Half weg kregen we een zevental aan de leiding: Michiel De Laet, Janssens, Robin Verboven, Wout Huygen, Kevin Truyts, Emile Vekemans en Niels Mulders. Met nog 500 m te gaan versnelde Janssens opnieuw maar hij werd opnieuw tot de orde geroepen door De Laet en Verboven. In een lange sprint was Verboven de snelste voor Janssens en De Laet. Even verderop volgde Huygen, Truyts werd vijfde. Met 3 proefoverwinningen en 6 podiumplaatsen in 6 proeven blijft Verboven ongenaakbaar in de tussenstand. Huygen volgt op 8 punten, Truyts staat 14 punten in het krijt. De overige deelnemers staan waarschijnlijk te ver om nog in aanmerking te komen voor een podiumplaats.

Na een nerveuze start nam de leider in de tussenstand, Stefan Van Aelst, onmiddellijk de kop gevolgd door de rest van het 80-koppige deelnemersveld. Even voor halfweg plaatste Wouter Vander Mast een versnelling en nam hij een kleine voorsprong op Kevin Billiet, Dimitri Teugels en Stefan Van Aelst, dan volgde het vijftal Tim Vanhaeren, Thomas Van Nimmen, Michel Le Blon, Tom Maes en Joren Hendrikx. Jasper Van Nimmen voerde even verderop het peloton aan. Bij het ingaan van de laatste ronde passeerde Vander Mast nog steeds aan de leiding, Billiet moest een kleine kloof laten op de dichtste achtervolgers, Teugels en Van Aelst. Vander Mast hield makkelijk stand en won met een 20-tal meter voorsprong, na de 1 km tijdrit, zijn tweede proef van deze Achtkamp voor Van Aelst en Teugels. Billiet greep net naast de medailles voor Thomas Van Nimmen, Vanhaeren, Le Blon en Hendrikx.

Stefan Van Aelst heeft nu een voorsprong van 10 punten op zijn dichtste achtervolger, Joren Hendrikx, en moet zonder ongelukken, na de vele ereplaatsen in het verleden, zijn eerste eindoverwinning in de Achtkamp Brasschaat kunnen binnenhalen. Hendrikx, die voorlopig verrassend stand houdt in de top van de rangschikking, zal zeer waarschijnlijk nog ingehaald worden door Wouter Vander Mast die slechts 3 puntjes meer telt. Een podiumplaats zit er echter nog wel in voor Hendrikx want Tim Vanhaeren, Thomas Van Nimmen, Jan Van Looy, Dave Frans en de overige concurrenten volgen al op 23 punten en meer.

Louis Bastiaenssen