Veldloop

In een koud Brasschaats gemeentepark vond gisteren de voorlaatste proef van de 66ste Achtkamp Brasschaat plaats. Met start en aankomst op de weide achter het Kasteel stond het langste loopnummer van deze meerkamp op het programma, de veldloop.

Om 10 uur waren de dames het eerst aan de beurt. In deze reeks was het nog zeer spannend, mogelijk zou deze veldloop meer duidelijkheid verschaffen over wie van de vier overgebleven kandidaten volgende week met de eindwinst zal gaan lopen. Ondanks een slippertje bij het startschot was het toch Eline Pinter die het snelst weg was, gevolgd door Sofie Brys en Lies Van de Voorde. Dit trio werd gevolgd door Karen Steurs en Lynn Hale. Even na halfweg moest Van de Voorde enkele meters toegeven op Pinter en Brys, Steurs passeerde als vierde voor Kristel Vochten. In de laatste ronde slaagde Brys erin om Pinter los te lopen en zo met een kleine voorsprong haar eerste proefoverwinning van deze Achtkamp binnen te halen. Pinter werd afgescheiden tweede, terwijl Van de Voorde stand hield op de derde plaats. Ook daarachter wijzigden de posities niet meer, Steurs finishte vierde, Vochten vijfde. Zoals verwacht, verloor de leidster in de rangschikking heel wat terrein, Hanna Mariën werd pas elfde. De nieuwe dame aan de kop van de stand is nu Van de Voorde met 3 punten voorsprong op Brys en 4 op het duo Mariën - Pinter. Lauranne Pauwels volgt als vijfde al op 16 punten. Met 4 dames op een zakdoek belooft het volgende week een super spannende finale te worden.

In de overig reeksen is het iets minder spannend voor de eindzege, te beginnen met de veteranen heren. Hier was de kopstart voor Karl Maes. Samen met Dirk Mertens, Dirk Vermeiren, Gunter Paulus, Marco Weijts, Dirk Noordman en Paul Van Riel vormde hij de eerste kopgroep. Eerst moesten Weijts, daarna Noordman vooraan de rol lossen. Na de eerste van 3 ronden liep het duo Vermeiren-Mertens licht afgescheiden aan de leiding, voor Maes en Paulus, van kortbij gevolgd door Van Riel. Bij het ingaan van de derde en laatste ronde plaatste Vermeiren zijn beslssende versnelling en moest ook Mertens hem laten gaan. Maes liep ondertussen alleen op de derde plaats. De podiumplaatsen wijzigden niet meer en zo won Vermeiren onbedreigd zijn tweede opeenvolgende proef. Mertens consolideerde zijn tweede plaats en Maes pakte de bronzen plak. Paulus moest uiteindelijk nog Van Riel en Noordman laten voorgaan en werd zesde. Na 6 podiumplaatsen op 7 en met 8 punten voorsprong op Dirk Vermeiren moet er volgende week al heel wat gebeuren om te voorkomen dat Mertens zijn vierde eindzege in deze reeks pakt, temeer daar zijn beste proef nog moet komen. Vermeiren moet enkel zorgen dat hij aankomt in de veldrit om tweede te worden. Van Riel heeft met 9 punten achterstand nog een waterkansje om Gert Beyers van het eindpodium te stoten.

Dré Schrans schoot het snelst uit de startblokken bij de masters, ook Eric Kloeck, Danny Van den Broeck, Leo Van den Wijngaert, Paul Bollaert en Ivo Vercalsteren waren goed weg. Na minder dan een kilometer versnelde Kloeck en moest de rest passen. De eerste achtervolger was Van den Broeck, dan kwamen Schrans en Van den WIjngaert. Kloeck bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit terwijl Van den Wijngaert, Schrans kon loslopen en bij Van den Broeck kwam. In de laatste rond slaagde Van den Broeck er echter opnieuw in om weg te lopen van Van den WIjngaert en werd knap tweede, het brons was voor Van den Wijngaert. Dat was echter op geruime afstand van Kloeck die met overmacht ook deze proef won, zijn vijfde al deze Achtkamp. Schrans werd vierde, Bollaert vijfde. Met 7 punten boni op Van den Broeck, kan Kloeck nog weinig overkomen om voor een tweede keer te zegevieren in de mastersreeks op het einde van de rit. Met een verschil van 6 punten tussen de nummers 2 en 4 in de tussenstand is er echter nog heel wat strijd mogelijk tussen Van den Broeck, Van den Wijngaert en Vercalsteren voor de overige podiumplaatsen.

Ondanks een snelle start bleef een grote groep lang samen in de juniorsreeks, Even na halfweg was het Thijs Janssens die het vuur aan de lont stak, Robin Verboven en Niels Mulders waren de enigen die zijn demarrage konden beantwoorden. Michiel De Laet en Emile Vekemans waren de eerste achtervolgers. Het drietal aan de leiding bleef samen tot ze de laatste keer op de weide van de aankomst kwamen. In een langgerekte spurt slaagde Verboven er opnieuw in, na de 1500 m vorige week, om Janssens af te houden en de dagzege te pakken. Mulders werd mooi derde voor Vekemans en Kevin Truyts. Na 4 eerste en 3 tweede plaatsen heeft Verboven 15 punten voorsprong in de rangschikking en volstaat het volgende week om te starten om zijn tweede opeenvolgende eindzege te grijpen, maar eergierig als hij is, zal hij ook in de veldrit willen schitteren. Tussen Wout Huygen op de tweede en Truyts op de derde is slechts een verschil van 3 punten. Maar nadat hij de eerste 2 wielerproeven won, heeft Huygen veruit de beste papieren om zijn tweede plaats te behouden. De overige juniors staan normaal gezien te ver achter voor een podiumplaats.

Na het intermezzo van de kinderinitiatie, was het even voor de middag de beurt aan de seniors heren voor 4 grote ronden. Na de start, bij het ingaan van het bos kregen we 2 leiders, Kevin Billiet en Wouter Vander Mast, even verderop gevolgd door Tim Vanhaeren, Tom Maes, Stefan Van Aelst, Jasper Van Nimmen, Christophe Huybrighs en de rest van de langgerekte groep. Lang duldde Vander Mast het gezelschap van Billiet niet, hij sloeg al snel een kloof die hij geleidelijk aan uitdiepte en zo schreef hij met ruime voorsprong deze veldloop op zijn naam. Na de twee tijdritten en de 1500 m vorige week, al zijn vierde proefoverwinning in deze Achtkamp. Achter Vander Mast vormde zich een groepje bestaande uit Billiet, de broers Jasper en Thomas Vernimmen en de leider in de tussenstand, Stefan Van Aelst. Billiet was de sterkste van deze groep en kon zich opnieuw losmaken en met voorsprong een knappe tweede plaats binnenrijven. Ook Van Aelst had zijn race goed ingedeeld en pakte de bronzen medaille. Thomas Van Nimmen was iets sneller dan zijn broer Jasper, Huybrighs werd zesde voor Tim Vanhaeren, Jan De Henau, Tom Maes en Jan Vanreusel. De tweede punten die Vander Mast goedmaakte in de veldloop zullen zeer waarschijnlijk niet volstaan om een zesde eindzege te pakken. Met 11 punten voorspong en zonder ongelukken kan Van Aelst volgende week in de veldrit, de proef die hij vorig jaar overigens won, zijn eerste eindzege veilig stellen. Vander Mast lijkt zeker voor zilver. Joren Hendrikx staat na een, voor zijn doen zeer sterke veldloop, nog steeds op een podiumplaats en lijkt deze, met 18 punten voorsprong op Tim Vanhaeren, te kunnen vasthouden. Vanhaeren moet op zijn plaats nog vrezen voor Thomas Van Nimmen, die als betere fietser veel kans maakt op een vierde plaats in de totaalstand.

Louis Bastiaenssen

foto: Dirk Van Aelst