Veldrit

De achtste en laatste proef van de 66ste Achtkamp Brasschaat was zoals steeds de  veldrit. Door de vele regen tijdens de voorgaande dagen lag het parcours er zwaar bij en als verassing had de organisatie ook nog een brug voorzien op weide achter het Kasteel.

Om 9.15 uur gingen de masters als eersten van start, enkele minuten later gevolgd door de veteranen.  Bij de masters zagen we samen met Jef Kalf onmiddellijk de top 3 van de rangschikking aan de leiding: Eric Kloek, Danny Van den Broeck en Leo Van den Wijngaert. Ondanks wisselende posities bleven deze 3 laatsten de verdere wedstrijd in elkaars buurt tot in de laatste ronde Van den Wijngaert als eerste vooraan moest lossen. In een lange sprint kon Kloeck uiteindelijk ook Van den Broeck van zich afschudden en zo zijn zesde proefoverwinning van deze Achtkamp binnenhalen! De tweede plaats van Van den Broeck en de derde van Van den Wijngaert betekenden telkens hun vijfde proefmedaille.  Ludo Geysen en Paul Bollaert finishten respectievelijk als vierde en vijfde. Met 8 punten voorsprong pakte Kloeck zijn tweede eindzege bij de masters nadat hij eerder al 6 maal de beste was bij de veteranen. Met zijn tweede plaats stond Van den Broeck voor het elfde jaar op rij op het eindpodium, één trapje lager dan in 2014. Idem voor Van den Wijngaert die nu derde werd.  De top 5 in deze reeks werd volgemaakt door Ivo Vercalsteren en Geysen.

Bij de veteranen waren de favorieten voor deze proef allen goed vertrokken, behalve Paul Van Riel die wegens technische problemen als allerlaatste aan een stevige inhaalrace moest beginnen. Bij de eerste passage op de brug onmiddellijk Dirk Mertens aan het commando, gevolgd door Dirk Baeten en Frans Vermeiren en de rest van het peloton. Mertens voerde meteen de forcing en halfweg de eerste ronde had hij al een mooie kloof op het drietal Baeten, Dirk Vermeiren en Nico Suys. Mertens bouwde zijn voorsprong geleidelijk verder uit op, in eerste instantie, Dirk Vermeiren,  en dan het duo Suys-Baeten. Tijdens de rest van de cross, wijzigden de posities nog nauwelijks. Suys kon zich nog wel ontdoen van Baeten en pakte zo zijn derde fietsmedaille in deze Achtkamp, hij moest echter wel zijn meerdere erkennen in Dirk Vermeiren die het zilver pakte en uiteraard Mertens die met een straat voorsprong zijn zoveelste – we zijn de tel kwijt - overwinning in de veldrit pakte. Dirk Baeten werd vierde voor een sterk teruggekeerde Van Riel. Wat betreft de eindstand, haalde Van Riel voor het eerst sinds 1997 niet de top 3, hij legde beslag op plaats 4 voor Paul Vermeiren en Suys, die gelijk eindigden. Op het laagste trapje van het podium stond Achtkamp-nieuwkomer Gert Beyers wel op geruime afstand van Dirk Vermeiren, die na zijn winst in 2014, opnieuw zijn meerdere moest erkennen in Mertens, die voor de vierde maal zegevierde in deze reeks nadat hij dat in de periode 1988-2000 al 10 maal deed bij de seniors.

Kevin Truyts nam de kopstart bij de juniors maar zou verder geen grote rol spelen in de kop van de wedstrijd. Dat deden wel Thijs Janssens, Wouten Huyghen, Emile Vekemans en Robin Verboven en in mindere mate Michiel De Laet en Simon Michaux. Na 1 ronde lag Janssens op kop voor Huyghen, Verboven en Vekemans, bij volgende passage was dit Verboven voor Vekemans, Janssens en Huyghen. In de laatste ronde veranderde dit niet meer en zo kon Verboven met voorsprong ook deze proef op zijn palmares bijschrijven, Vekemans pakte dus zilver, Janssens brons. Huygen werd vierde voor Michaux en De Laet. Met 5 proefoverwinningen en 3 tweede plaatsen was Verboven outstanding en werd voor het tweede opeenvolgende jaar eindoverwinnaar bij de juniors. Huyghen werd knap tweede en Truyts herhaalde zijn derde plaats van 2014. Janssens, vierde, en De Laet, vijfde, vervolledigden de top 5. Benieuwd wat deze youngsters, behalve De Laet die nog een jaartje junior mag blijven, volgend jaar presteren bij de seniors.

Opschudding na enkele meters in de dameswedstrijd. De top 3 van het klassement, Lies Van de Voorde, Sofie Brys en Hanna Mariën haakten in elkaar en moesten als laatsten hun weg vervolgen. Even verderop kwamen zij dan ook nog terecht in een opstopping bij de eerste passage over de brug. Eline Pinter, ex-aequo derde in de stand, was wel veilig weggeraakt en was op dat moment dus de eindwinnares van de Achtkamp. Kristien Nelen en Lenny Druyts, de kop van de wedstrijd waren dan al een heel eind verderop, gevolgd door Karen Steurs, Lotte De Vet en Kristel Vochten. Iets meer dan een halve ronde duldde Nelen het gezelschap van Druyts en ging dan solo op weg naar de overwinning van deze cross die zij met ruime voorsprong ook binnenhaalde. Na 2 overwinningen in de tijdritten moest Druyts nu tevreden zijn met het zilver, op een kleine achterstand greep Steurs de laatste medaille. Ook De Vet en Vochten behielden hun plaats en werden vierde en vijfde. Van de Voorde en Brys schoven ondertussen naar voor in de wedstrijd en ongeveer half koers hadden zij Pinter te pakken. Ook in de laatste ronde remonteerden zij nog enkele concurrentes en finishte Van de Voorde alsnog op een zesde plaats voor Brys die zevende werd. Van de Voorde maakte een grote progressie - vorig jaar bij haar debuut werd ze zevende - dit jaar pakte zij haar eerste en  verdiende eindzege in de Achtkamp Brasschaat. Brys eindigde, net als in 2014, als tweede, dit met slechts 4 punten achterstand. Geen eindpodium voor Mariën dit jaar, zij werd vierde. Die derde plaats was voor Eline Pinter. Lauranne Pauwels sloot af met een vijfde plaats overall.

Rond 11.15 uur weerklonk het laatste startschot van de Achtkamp Brasschaat 2015. 77 seniors gingen van start voor een veldrit van 4 ronden. Ook hier gingen enkele deelnemers al in de startstrook tegen de vlakte. Onder hen Tom Maes, de negende in de stand, die moest opgeven en Thomas Van Nimmen, de vijfde, die veel kostbare tijd verloor. De leider in de tussenstand, Stefan Van Aelst nam de snelste start. Samen met Alfdan De Decker en Wouter Vander Mast, vormde hij al snel de kopgroep die niet meer zou bijgehaald worden en zou strijden voor de medailles. Achter dit drietal volgden ploegmaats, Christophe Huybrighs en Jasper Van Nimmen. Verderop zagen we Jan De Henau, Arno Matheyssen, Michel Le Blon, Peter Vochten en Matttias Raeymaekers. Bij de volgende doorkomsten aan de finishlijn weinig wijzigingen te noteren. De Henau maakte nog enkele plaatsen goed en zou vierde eindigen. Huybrighs werd knap vijfde voor Jasper Van Nimmen. Broer Thomas Van Nimmen legde, na een knappe inhaalrace, beslag op de zevende plaats. Matheyssen, Le Blon en Vochten maakten de top 10 compleet. Vooraan was De Decker de eerste die de rol moest lossen, Van Aelst en Vander Mast poogden elk op hun beurt de andere kwijt te spelen, het was uiteindelijk Vander Mast die op een overtuigende manier de zege greep, zilver was voor Van Aelst, brons voor De Decker. Opvallende vaststelling, de 8 proefoverwinningen in de seniorsreeks werden verdeeld door slechts 2 atleten. Joren Hendrikx was de beste in de explosieve atletieknummers (200, ver en kogel), terwijl Vander Mast niet minder dan 5 proeven kon winnen (de 3 fietsnummers en de 2 lange loopnummers). Ondanks deze 5 dagzeges greep Vander Mast naast een zesde eindzege. Dankzij zijn regelmaat (in alle proeven in de top 10!) en na 3 opeenvolgende tweede plaatsen, was Van Aelst dit jaar duidelijk de beste Achtkamper in Brasschaat. Door in zijn mindere (lees de langere) nummers veel beter te doen dan voorgaande jaren, mocht een dolgelukkige Hendrikx als derde ook voor eerst mee op het eindpodium. Na hem kwamen Thomas Van Nimmen, Tim Vanhaeren, Jan Van Looy, Kevin Billiet, Jorn Smits en Michel Le Blon. De top 10 wordt afgesloten door Roeland De Rycker, vriend van Lies Van de Voorde, winnares bij de dames.

Louis Bastiaenssen

Foto: Dirk Van Aelst