200 m en Verspringen

Na een uurtje extra slaap en in schitterende omstandigheden mochten de deelnemers van de Achtkamp Brasschaat voorbije zondag in het Louis De Winterstadion aan de slag in 2 explosieve atletieknummers, de 200 meter sprint en het verspringen.

Bij de juniors kregen we in beide proeven dezelfde namen op het podium, wel in een verschillende volgorde. In de verspringbak was Emile Vekemans de beste met 4,91 m voor Stef Verberck en Enoma Van Looveren. In het spurtnummer wisselden Emile en Enoma van plaats, eerste plaats dus voor Enoma Van Looveren met 25"81 voor Stef Verberck en Emile Vekemans. Na 3 proeven staat Vekemans ook aan de leiding in de rangschikking met 2 punten voorsprong op Van Looveren en 5 op de winnaar van de eerste proef een week eerder, Michiel De Laet. Stef Verbeck volgt als vierde.

Na zijn overwinning in de 1 km tijdrit bij de masters voegde Eric Kloeck nog twee gouden medailles toe aan zijn rijke collectie. Op de 200 m was hij met 28"28 meer dan 2 seconden sneller dan Danny Van den Broeck en Karl Maes. In het verspringen kon hij pas met zijn laatste sprong (4,10 m) de tegenstand achter zich houden. Hier was Leo Van den Wyngaert tweede, Danny Van den Broeck pakte als derde zijn tweede medaille van de dag. Uiteraard staat Kloeck afgescheiden aan de leiding in de tussenstand, Van den Wyngaeert volgt al op 7 punten, Van den Broeck op 9 en Ivo Vercalstereren op 11.

De winnaar van de eerste proef in de veteranenreeks, Nico Suys moest met een negende en dertiende plaats heel wat plaatsen toegeven en valt terug naar een vijfde plek in de rangschikking. Vierde staat voorlopig Nico Pinter, die zoals de voorbije twee jaar opnieuw een dubbelslag lukte. In de sprint finishte hij na 25"30, dit was ruim beter dan Jan Van de Vloed (25"76) en Gert Beyers (26"37). Titelverdediger Dirk Mertens viel met 26"67 naast het podium. In het springnummer was Nico Pinter de enige veteraan die voorbij de 5 meter ging, 5,10 m werd zijn beste sprong gemeten. Voor de overige podiumplaatsen was het spannender. Gert Beyers pakte uiteindelijk het zilver met 4,89 m voor Dirk Vermeiren (4,86 m) en opnieuw een vierde plaats voor Mertens (4,78 m). Mertens komt wel aan de leiding, hij heeft een kleine voorsprong op Dirk Vermeiren en Gert Beyers.

Ook een dubbele overwinning bij de dames. Lauranne Pauwels was in beide disciplines veruit de beste. Haar winnende tijd op de 200 m bedroeg 26"45, een duidelijk verschil met de tweede, nieuwkomer Joni Baillievier die 27"16 op de klok zette. Titelverdedigster Lies Van de Voorde pakte het brons met 28"53. De jonge Cordule Van Thillo werd knap vierde voor Eline Pinter. Voor het eerste in vele jaren zagen we nog eens een sprong over de 5 meter bij de dames, Pauwels landde na 5,04 m in het zand. Dit was 30 cm verder dan Van de Voorde (4,74 m). Eline Pinter greep de laatste medaille van de dag met 4,51 m voor Nathalie Lotthrinkx en Cordule Van Thillo. Met haar twee proefoverwinningen komt Lauranne Pauwels ook aan de leiding na 3 proeven, zij wordt op 4 punten gevolgd door Lies Van de Voorde. Eline Pinter heeft als derde al een heel wat grotere achterstand goed te maken.

In de andere verspringbak waren ondertussen de meer dan 100 seniors heren al om 9 uur begonnen met hun tweede proef van deze Achtkamp. De eerste echt verre sprong kwam er van Gorik De Herdt met 5,80 m (achtste plaats). Stijn Lichtert deed even later iets beter met 5,83 m (zesde plaats), terwijl Joren Verberck ook na 5,80 m landde. Thomas Meesters was de eerste die voorbij de 6 meter ging, zijn 6,04 m was echter net niet genoeg voor een medaille. We noteerden nog mooie sprongen van Sam Leyssens, 5,92 m,(vijfde plaats) en Tim Verbraeken, 5,81 (zevende plaats). Tim Vanhaeren sprong zich wel in de medailles, 6,18 m was goed voor de bronzen plak. Broer Stef Vanhaeren ging nog 20 cm verder en pakte het zilver met 6,38 m. De overwinning was echter, zoals de voorbije 10 jaar, opnieuw voor Joren Hendrikx. Bij zijn eerste sprong ging Hendrikx 6,91 m ver, voldoende voor het goud. Zijn overige twee pogingen liet hij aan zich voorbij gaan om zich te focussen op de 200 m. In die 200 m finishte Max Borgonjon na 23"96, deze chrono zou later goed zijn voor een vijfde plaats. Stijn Lichtert, 23"98 (zesde) en Joren Verberck, 24"06 (zevende) konden dit niet verbeteren. Sam Leyssens deed dit wel, hij zette 23"87 op het scorebord, goed voor een vierde plaats. De podiumplaatsen waren voor dezelfde atleten als in het verspringen. Tim Vanhaeren (23"52) moest opnieuw zijn meerdere erkennen in Stef Vanhaeren (23"24) en Joren Hendrikx, die als enige onder de 23" dook met 22"79. Voor het zevende jaar op rij een dubbele overwinning op de tweede dag van de Achtkamp voor Hendrikx, die meteen ook de leiding neemt in de rangschikking voor Stef en Tim Vanhaeren, Tim Verbraeken en Robin Verboven. Titelverdediger Stefan Van Aelst deed het met een zestiende en elfde plaats minder goed dan vorig jaar en volgt nu op de zesde plaats in de stand.

Louis Bastiaenssen

Foto's: Dirk Van Aelst