6,5 km Tijdrit

De vierde proef van de Achtkamp Brasschaat editie 2016 zal bij velen in de herinnering blijven als de dag waarop zij 6,5 km lang met de fiets moesten opboksen tegen de weerelementen. De eerste reeksen konden hun tijdrit nog afleggen in weliswaar koude maar eerder droge omstandigheden. Toen tegen 11 uur de seniors echter aan de beurt kwamen, staken de windvlagen op en even later viel de regen met bakken naar beneden.

De juniors die als eersten aan de beurt kwamen, hadden hier dus nog niet zo veel last van. Het podium in deze reeks werd bevolkt door dezelfde namen als deze van de 1km tijdrit twee weken geleden, Derde was opnieuw Emile Vekemans, die wel aan de leiding blijft in het klassement. Michiel De Laet en Miquel Druyts wisselden van plaats. Met 9'21"24 was Druyts veel sneller dan de 10'09"03 van De Laet en pakte hij overduidelijk de proefoverwinning. De Laet staat tweede in de rangschikking voor Enoma Van Looveren. Stef Verberck en Druyts volgen van kortbij.

Bij de masters kregen we dezelfde winnaar als in alle vorige proeven van deze Achtkamp. Eric Kloeck was met 9'56"65 een kleine halve minuut sneller dat de concurrentie en pakte zo zijn vierde gouden medaille op rij. Leo Van den Wyngaert zette 10'25"07 op de tabellen, goed voor zilver. Met slechts een halve seconde verschil met de vierde, Ludo Geysen, was het brons voor Ivo Vercalsteren. Halfweg deze Achtkamp staat Kloeck ruim aan de leiding voor Van den Wyngaert, Danny Van den Broeck en Vercalsteren.

In de veteranenreeks zien we al jaren een spannende strijd in deze proef tussen Paul Van Riel, Dirk Baeten, Nico Suys en Dirk Mertens. Dit was ook dit jaar weer zo. Net als in 2014 was het Dirk Baeten die het laken naar zich toetrok. Hij finishte na 9'27"76, een tijd waarop de anderen hun tanden stukbeten. Met 9'35"02 kwam Paul Van Riel het dichtst in de buurt, een tweede plaats voor hem dus terwijl Dirk Mertens met 9'38"09 met minder dan een halve seconde voorsprong het zilver pakte voor Nico Suys. Na vier proeven bouwt Mertens zijn voorsprong in de tussenstand iets verder uit op Dirk Vermeiren (6de in deze proef) en Gert Beyers, Suys en Baeten volgen respectievelijk als vierde en vijfde.

De grote favoriete voor de dagoverwinning bij de dames, Lenny Druyts, moest forfait geven wegens andere verplichtingen (Wereldbeker baanwielrennen in het Schotse Glasgow). Wie dacht dat zus Demmy dan wel de overwinning zou grijpen, had geen rekening gehouden met de 17 jaar oudere Kristien Nelen die net niet onder de 10 minutengrens dook. Met 10'02"07 was Nelen 4 seconden sneller dan Demmy Druyts. Een andere (ex-)wielrenster, Karen Steurs, mocht met 10'20"66 als derde mee op het podium. Johanna Van den Daele en Sara Bernaerts vervolledigden de top 5. Vooraan in de rangschikking halfweg de Achtkamp deed Lauranne Pauwels een goede zaak met een zevende plaats. Zij heeft nu de leiding met 7 punten voorsprong op titelverdedigster Lies Van de Voorde, die 'slechts' de tiende tijd neerzette. Karen Steurs staat nu op 3 van kortbij gevolgd door Eline Pinter en Britt Vanthillo.

Door de afwezigheid van enkele hardrijders van de voorbije jaren en de zeer zware en soms wisselende omstandigheden, was het moeilijk de voorspellen wie van de meer dan 100 seniors heren de beste tijdrit zou neerzetten. De eerste scherpe tijd kwam op naam van één van de oudste deelnemers van de reeks, Paul Van Loon mocht met 9'21"50 gedurende bijna een half uur plaatsnemen in de hot seat. Dan was het de beurt aan eerstejaars senior Wout Huyghen die een knappe 9'11"05 reed. Dit was echter niet voldoende voor de zege, die was voor Mattias Raeymakers, die enkele minuten later als enige onder de 9-minutengrens finishte. Zijn 8'58"10 leverde hem oververdiend de gouden medaille op. Huygen pakte het zilver en het brons was voor de winnaar van de 1 km tijdrit, Mattias Vertessen (9'15"39). In de rangschikking neemt Stef Vanhaeren (mooi zesde in de tijdrit) de leiding over van Joren Hendrikx die terugvalt naar een zevende plaats. Titelverdediger Stefan Van Aelst schuift op naar de tweede plaats (vierde in de 6,5 km), terwijl Robin Verboven, zevende in de tijdrit, nu derde staat voor Tim Verbraeken, Mattias Vertessen en Tim Vanhaeren.

Louis Bastiaenssen

Foto's en filmpjes: Dirk Van Aelst / Marc Van Camp