Kogelstoten en 1500 m

Op zondag 13 november 2016 kreeg het Louis De Winterstadion in Brasschaat opnieuw het bezoek van de Achtkamp Brasschaat. Als vijfde en zesde proef mochten de deelnemers aan de bak in het kogelstoten en vervolgens de 1500 m.

De seniors heren gingen van 9 uur van start op de eerste werpstand. Net zoals in 2014 en 2015 greep Joren Hendrikx met een prachtige worp van 11,57 m zijn derde proefoverwinning na eerdere zeges in het verspringen en de 200 m sprint. Op de tweede plaats kregen we Tim Vanhaeren die met 11,24 m, naast Hendrikx, als enige ook voorbij de 11 m geraakte. De strijd om de derde medaille tussen Michiel Hannes en Jorn Smits werd nipt gewonnen door Hannes met een worp van 10,68 m tegenover 10,58 m voor Smits. De leider in de tussenstand, Stef Vanhaeren, maakte met een vierde plaats (10,20 m) een goeie beurt t.o.v. zijn dichtste belager, Stefan Van Aelst die tiende werd. Sam Leyssens was de zesde en laatste senior die de 7,257 kg zware kogel verder dan 10 m gooide, gevolgd door Dimmen Wellens, Dieter Beunen en Peter Vochten.

Op de andere ring mochten de dames als eersten aantreden. Lynn Vanthillo was hier outstanding, haar worp van 10,10 m was veel beter dan deze van haar concurrentes. De tweede beste poging kwam op naam van de leidster in deze reeks, Lauranne Pauwels die met 8,80 m de kloof met haar naaste achtervolger, Lies Van de Voorde (vijfde) verder uitdiepte. Britt Vanthillo (8,29 m) greep net naast de bronzen medaille die voor Nathalie Lotthrinx was met 8,35 m. Na de dames was het de beurt aan de masters heren. Na 4 alle voorgaande proeven gewonnen te hebben, moest Eric Kloeck nu tevreden zijn met een achtste plaats. Ivo Vercalsteren pakte met 8,19 m de overwinning en kon zo heel wat achterstand goedmaken in de rangschikking. Jef Van Dyck gooide exact 8 m ver, goed voor de zilveren plak. Brons was er voor Leo Van den Wyngaert (7,73 m).

Bij de veteranen noteerden we vier atleten die verder dan 9 m gooiden. Nico Pinter viel net naast het podium. Gert Beyers gooide 1 cm verder dan Paul Van Riel, zijn 9,18 leverde hem de tweede plaats op. Van Riels 9,17 m was goed voor een de bronzen medaille. De overwinning met 9,43 m was echter voor Jan Van de Vloed, die na zilver op de 200 m zijn tweede medaille van deze Achtkamp binnenhaalde. Paul Vermeiren gooide 8,98 m ver, exact dezelfde afstand als de voorlopige leider, Dirk Mertens: vijfde ex-aequo. Bij de juniors heren tenslotte verstevigde Emile Vekemans zijn leidersplaats in de stand door met ruim verschil het kogelstoten te winnen, de winnende worp bedroeg 8,94 m. Dries Vermeiren werd tweede met 8,40 m en Stef Verberck derde met 8,04 m.

Na een korte onderbreking stond het tweede nummer van de dag op het programma. De dames beten de spits af met 2 baanronden of 800 m. Van in de start nam Eline Pinter de leiding gevolgd door Lies Van de Voorde en juniore Lynn Halé. Pinter kon het hoge tempo aanhouden, Van de Voorde hield het langst stand maar moest uiteindelijk ook de rol lossen bij Pinter, die afgetekend de overwinning op zak stak in een tijd 2'18". Lies Van de Voorde werd knap tweede. Halé moest haar snelle start bekopen en werd nog voorbij gegaan door o.a. Britt Vanthillo die in een millimetersprint Karen Steurs kon afhouden voor de derde plaats. Met een vijfde plaats behoud Lauranne Pauwels 7 punten voorsprong in de rangschikking op titelverdedigster Lies Van de Voorde. Op ruime afstand zullen Britt Vanthillo, Eline Pinter en Karen Steurs waarschijnlijk onder elkaar uitmaken wie er derde zal eindigen in deze Achtkamp.

Karl Maes en Eric Kloeck gingen kort na de start aan de haal bij de masters voor hun 1500 m, gevolgd door Danny Van den Broeck en Leo Van den Wyngaert. Het kopduo vergrootte stelselmatig zijn voorsprong en in de laatste honderden meters plaatste Maes zijn beslissende demarrage en won onbedreigd voor Kloeck in een tijd van 5'09"36. Op ruime afstand volgde Van den Wyngaert als derde en voor Van den Broeck die Ivo Vercalsteren nog juist kon voorblijven. Deze Ivo Vercalsteren staat nu derde in de stand met nog twee proeven te gaan, met 5 punten achterstand op Leo Van den Wyngaert en 9 op Eric Kloeck die ondanks een mindere kogelprestatie toch op weg lijkt naar een nieuwe eindzege.

Bij de veteranen waren we opnieuw getuige van een one-man-show van Dirk Vermeiren die razendsnel vertrok, fors doorging en met een tijd van 4'36"84 de tegenstand ruim achter zich liet in dit nummer. Dirk Mertens, aanvankelijk in het gezelschap van Marco Weijts, was de beste van de rest en finishte afgescheiden als tweede voor Paul Van Riel die een sterke tweede wedstrijdhelft liep. Weijts werd uiteindelijk vierde, Dirk Noordman vijfde. Dirk Mertens heeft na 6 proeven in deze Achtkamp 6 punten boni op Dirk Vermeiren, zonder ongelukken lijkt ook Mertens zijn titel te zullen verlengen. Gert Beyers staat voorlopig derde maar moet Van Riel vrezen die na 3 opeenvolgende podiumplaatsen sterk komt opzetten.

Een compacte groep die het stadion verliet bij de juniors heren met aan de leiding Miquel Druyts voor Enoma Van Looveren en Emile Vekemans. Na het tussenstuk in de dreef naast het stadion was het nog steeds Druyts die als eerste terug de piste opkwam en ook zegevierend de aankomst overschreed in 4'48"25. Even verderop volgden Michiel De Laet en Vekemans als tweede en derde. Deze 3 juniors vinden we ook terug bovenaan het klassement. Vekemans staat 6 punten voor op De Laet die op zijn beurt 5 punten voorsprong heeft op Druyts.

Na de steeds spectaculaire start van de seniors, bijna 100 atleten tegelijkertijd op een atletiekpiste, was het Kevin Billiet die de leiding nam voor zijn Tim en Stef Vanhaeren en Stefan Van Aelst. Voorbij halfweg zagen we nog steeds dezelfde namen samen met Mattias Vertessen licht afgescheiden aan de leiding, gevolgd door een groepje met o.a. Jasper Van Nimmen, Tom Maes, Jurgen De Beule, Joren Hendrikx en Tim Verbraeken. Na het kopwerk van Billiet namen Stef Vanhaeren en Van Aelst het commando over tijdens de laatste ronde op de piste. Het was uiteindelijk Stef Vanhaeren die aan het langste einde trok en met een tiental meter voorsprong op Van Aelst zijn eerste proefoverwinning pakte, zijn tijd 4'18"47. Na Van Aelst, mocht ook broer Tim Vanhaeren mee op het podium. De Beule, Maes, Vertessen, Van Nimmen, Billiet, Hendrikx en Verbraeken vervolledigden de top 10. Met enkel de veldloop en de veldrit voor de boeg heeft Stef Vanhaeren de beste papieren om Stefan Van Aelst van een tweede opeenvolgende eindzege te houden, Stef Vanhaeren heeft een mooie voorsprong van 20 punten op Van Aelst. Voor de overige podiumplaatsen komen nog een aantal atleten in aanmerking, in de eerste plaats Tim Vanhaeren en Tim Verbraeken, maar ook Joren Hendrikx en Matthias Vertessen.

Afspraak voor de veldloop op zondag 20 november 2016, vanaf 10 uur op de weide achter het Kasteel van Brasschaat.

Foto's en filmpjes: Dirk Van Aelst / Marc Van Camp