Veldloop

Ondanks de dreigende weersvoorspellingen werd zondagochtend in samenspraak met de autoriteiten beslist om de voorlaatste proef van de 67ste Achtkamp Brasschaat toch te laten doorgaan zodat vanaf 10 uur de deelnemers in en om de weide achter het Kasteel hun veldloop konden betwisten.

Van in de start nam Eline Pinter het commando bij de dames, het drietal Karen Steurs, Lies Van de Voorde en Britt Vanthillo onmiddellijk op achterstand zettend. Pinter bouwde haar voorsprong stelselmatig uit en won dan ook onbedreigd haar tweede opeenvolgende proef in deze Achtkamp. Kort na de start kon Els Van Hooydonck aansluiten bij het achtervolgende drietal om deze in de laatste ronde zelfs achter zich te laten. Juist voor de aankomst werd zij echter nog voorbij gelopen door Vanthillo die dus tweede werd voor Van Hooydonck. Steurs greep als vierde juist naast een podiumplaats terwijl Lies tevreden moest zijn met een vijfde plaats en zo maar één puntje kon goedmaken op Lauranne Pauwels die, weliswaar op ruime afstand, als zesde finishte. Volgende zondag wordt het voor Van de Voorde bijna onmogelijk om haar titel van 2015 te verlengen. Pauwels heeft 6 punten voorsprong en lijkt op weg naar haar eerste eindzege in de Achtkamp. De strijd om de derde plaats zal uitgevochten worden door Britt Vanthillo, Pinter en Steurs.

In de veteranenreeks zagen we zoals verwacht de snelste start van Dirk Vermeiren, in eerste instantie gevolgd door het duo Dirk Mertens - Marco Weijts en dan een groepje met o.a. Patrick Janssens, Dirk Noordman, Marc Matthijssens en Gunter Paulus. Korte tijd later kon Mertens zich ontdoen van Weijts en aansluiten bij Vermeiren zodat we de eerste 2 in de rangschikking ook op kop kregen in deze veldloop. Weijts kreeg het gezelschap van Noordman en Paul Van Riel, zij zouden strijden voor de derde plaats. In de laatste ronde plaatste Vermeiren zijn beslissende demarrage en moest Mertens de rol lossen. Opnieuw een duidelijke en knappe zege van Vermeiren voor Mertens. Noordman was de beste van de achtervolgers en pakte zijn eerste medaille. Ook in deze reeks lijkt de strijd om de eerste twee plaatsen in de eindrangschikking gestreden. Mertens heeft 5 punten voorsprong op Vermeiren en zal in de veldrit de eindzege willen bekronen met een eerste proefoverwinning in deze Achtkamp. Met slechts 5 punten boni op Van Riel moet Gert Beyers vrezen voor zijn derde plaats. De overige deelnemers staan op te grote achterstand en komen hiervoor niet meer in aanmerking.

Karl Maes nam de snelste start en sloeg onmiddellijk een kloof op de rest van het deelnemersveld bij de masters heren. Achter hem vormde zich een trio met Danny Van den Broeck, Eric Kloeck en Leo Van den Wyngaert. Maes verzwakte niet zodat het verschil met de achtervolgers alleen maar groter werd en hij, na de 1500 m vorige week, met zeer ruime voorsprong ook deze veldloop op zijn naam kon schrijven. Kloeck was sneller dan Van den Broeck, zij verdeelden de overige medailles. Van den Wyngaert werd vierde, Ivo Vercalsteren vijfde. 6 punten voorsprong in de rangschikking op Van den Wyngaert zou voldoende moeten zijn voor Kloeck om volgende week een nieuwe eindzegen binnen te halen. Vercalsteren en Van den Broeck zullen onder elkaar uitmaken wie er derde zal worden.

Na de kidsinitiatie waarin de kinderen ook mochten proeven van het veldlopen, vormden Miquel Druyts, Emile Vekemans, Michiel De Laet en Dries Vermeiren kort na de start de kopgroep in de wedstrijd van de juniors. Even later moesten ook Vermeiren en De Laet vooraan lossen. Nog een ronde verder zagen we Druyts alleen aan de leiding, gevolgd door Vekemans en Vermeiren. Druyts moest in de laatste ronde zijn snelle start echter bekopen en zag Vekemans en Vermeiren nog passeren. Vekemans pakte zo zijn 3 proefzege in deze Achtkamp terwijl de nog zeer jonge Vermeiren als tweede mee op het podium mocht, Druyts moest tevreden zijn met het brons. Zonder ongelukken in de veldrit ligt niets nog in de weg voor een eindzege voor Vekemans, De Laet volgt op 9 punten, Druyts al op 13.

Mattias Raeymaekers nam de eerste kleine ronde voor zijn rekening in de race van de seniors heren, hij zou nadien echter geen rol meer spelen voor de overwinning. Na hem volgden de broers Tim en Stef Vanhaeren, Mathias Vertessen, Tim Verbraeken, Kevin Belliet, Jasper Van Nimmen en de rest van het pak. Tussen de vallende taken door, passeerde een ronde later een kopgroep bestaande uit Van Nimmen, Christophe Huybrighs, Tim en Stef Vanhaeren en Kevin Billiet. De eerste achtervolgers waren Stefaan Van Aelst, Jurgen De Beule en Thijs Janssens.  Huybrighs versnelde even later nogmaals en kwam alleen aan de leiding, gevolgd door Stef Vanhaeren, Van Nimmen een groepje met De Beule, Billiet, Tim Vanhaeren, en Van Aelst. De eerste twee posities wijzigden niet meer, Huybrighs hield vooraan mooi stand en won met ruime voorsprong, misschien ietwat verrassend voor deze ex-wielrenner, deze veldloop. Leider Stef Vanhaeren behield knap de tweede plaats en De Beule sprintte naar de derde podiumplek voor Billiet, Van Nimmen, Van Aelst, Tim Vanhaeren, Benjamin Tuffin, Verbraeken en Tom Maes.  Stefaan Van Aelst heeft nu 24 punten achterstand in de rangschikking op Stef Vanhaeren en mag een tweede eindzege vergeten. Tenzij hij met pech wordt geconfronteerd, wint Stef Vanhaeren volgende week zijn eerste Achtkamp Brasschaat. Ondanks de 6 punten achterstand op Tim Vanhaeren heeft Tim Verbraeken volgens ons de beste papieren om het derde trapje van het eindpodium te betreden, ook Mathias Vertessen maakt hierop nog een kleine kans.

Louis Bastiaenssen

Foto's en filmpjes: Dirk Van Aelst / Marc Van Camp