Veldrit

Na het stormweer van vorige week, was het gemeentepark van Brasschaat opnieuw het strijdtoneel voor de laatste proef van de 67ste Achtkamp Brasschaat. Op een uitdagend en gevarieerd parcours moesten deelnemers nog eenmaal vol aan de bak.

De masters mochten de spits afbijten om 9.30 uur. Na 2 tweede plaatsen in de vorige proeven wilde de autoritaire leider in deze reeks, Eric Kloeck, zijn Achtkamp in schoonheid afsluiten met een nieuwe proefzege. Kort na de start nam hij het hazenpad en zijn tegenstrevers zouden hem nooit meer terugzien. Achter hem kregen we in eerste instantie een trio met Ludo Geysen, Danny Van den Broeck en Leo Van den Wyngaert en dan een duo met Jef Van Dyck en Ivo Vercalsteren. Kloeck bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit en won onbedreigd zijn 5 gouden medaille van deze Achtkamp. Van den Wyngaert moest lossen bij de achtervolgers en werd nadien ook nog ingehaald door Vercalsteren. Na enkele positiewissels was Van den Broeck uiteindelijk de betere en pakte het zilver voor Geysen die als derde mee op het podium mocht. Eric Kloeck pakt zijn derde eindzege bij de masters (voordien ook 5 maal de beste bij de veteranen) met een 10 punten voorsprong op Leo Van den Wyngaert en 15 op Ivo Vercalsteren. Danny Van den Broeck die sinds 2005 ononderbroken op het eindpodium stond, eindigt nu als vierde. Karl Maes als vijfde. De bijna 80-jarige Cois Eulaerts beƫindigde voor de 55ste keer de Achtkamp Brasschaat!

Een blitzstart was er voor Kristien Nelen in de damesreeks. Zij sloeg onmiddellijk een kloof op eerste achtervolgster Karen Steurs, het duo Anneke Devalckeneer en Sara Bernaerts en de overige deelneemsters. Nelen bouwde een mooie voorsprong uit, Steurs langs haar kant bleef afgescheiden op de tweede plaats fietsen. Deze posities wijzigden niet meer en zo won Nelen onbedreigd en voor het derde jaar op rij de cyclo-cross bij de dames. Na Steurs, ging Demmy Druyts in een lange sprint voor de derde plaats in extremis nog voorbij Devalckeneer. Bernaerts finishte vijfde. De leidster in de tussenstand, Lauranne Pauwels bleef bijna gans de wedstrijd verstandig in de buurt van haar dichtste concurrente, Lies Van de Voorde. Een hapering en val bij de passage van de steile brug, konden toch niet verhinderen dat Pauwels heelhuids de eindstreep bereikte. Lauranne Pauwels kwam na de tweede proef aan de leiding en stond deze niet meer af, na een vijfde plaats vorig jaar is dit de eerste zege voor haar in de Achtkamp. Lies Van de Voorde, de laureate van 2015, eindigt nu als tweede voor de winnares van 2014, Britt Vanthillo. Geen podium voor Eline Pinter dit jaar, zij wordt vierde voor Karen Steurs.

De leider in de rangschikking, Emile Vekemans, was het snelst weg bij de juniors met in zijn spoor Nathan Michaux, Michiel De Laet en Ruben Van Riel.  Al gauw vormde zich een kopgroep bestaande uit Vekemans, De Laet en Miquel Druyts. Druyts moest als eerste vooraan de rol lossen en zou derde worden. De strijd voor de overwinning werd beslecht in het voordeel van De Laet die na de zege in de eerste proef ook deze in de laatste proef pakte. Emile Vekemans moest voor het derde jaar op rij, tevreden zijn met het zilver in de veldrit. Dit was echter ruim voldoende om zijn leidersplaats te behouden en zo zijn eerste eindzege binnen te halen, met 8 podiumplaatsen in 8 proeven een meer dan verdiende zege! Michel De Laet sluit af op een tweede plaats, Miquel Druyts mocht als derde mee op het eindpodium.

Dirk Mertens, titelverdediger en leider, pakte de kopstart bij de veteranen, gevolgd door Dirk Baeten,  Nico Suys, Paul Van Riel, Dirk Vermeiren, Tim Van den Eede en de rest van het veld. Het duo Mertens-Baeten nam al vlug afstand, afwisselend pakten ze de leiding en bouwden een ruime voorsprong uit op de concurrentie. Dat was in de eerste plaats het koppel Dirk Vermeiren en Nico Suys en vervolgens nog een tweetal, Gert Beyers en Van den Eede. In de laatste ronde versnelde Mertens nogmaals en moest Baeten zijn meerdere in hem erkennen. Mertens pakte zo zijn eerste proefzege dit jaar, tevens zijn zesde opeenvolgende veldritwinst in de Achtkamp. Na Baeten, sprintten Suys en Van Riel voor de derde plaats. Suys haalde het van de sterk teruggekeerde Van Riel. Van den Eede legde beslag op de vijfde plaats. Door de sprint voor de derde plaats te verliezen kwam Paul Van Riel 1 puntje tekort voor het eindpodium. In zijn laatste Achtkamp bij de veteranen, volgend jaar is hij master, wordt hij vierde voor Tim Van den Eede. Het eindpodium van de Achtkamp 2016 in deze reeks is hetzelfde als vorig jaar. Door sterke prestaties in de (explosieve) atletieknummers eindigt Gert Beyers opnieuw als derde. Met o.a. twee zeges in de lange loopnummers strandt Dirk Vermeiren op de tweede plaats achter Dirk Mertens. Een regelmatige Achtkamp met 5 proefmedailles levert Mertens, die eerder 10 x de beste was bij de seniors, zijn vijfde eindzege bij de veteranen op.

Rond 11.30 uur tenslotte was het tijd voor de laatste race van de Achtkamp Brasschaat, editie 2016. Matthias Vertessen sprintte onmiddellijk naar de kop, gevolgd door Tim Verbraeken, Peter Vochten, Stefan Van Aelst en de rest van het bijna 90-koppige deelnemersveld. Een valpartij onmiddellijk na de start, hypothekeerde de kansen voor o.a. Paul Van Loon en Dimmen Wellens. Halfweg de eerste ronde passeerde Vertessen nog steeds aan de leiding, gevolgd door het tweetal Van Aelst-Verbraeken en dan Robin Verboven en Vochten. Van Aelst kon de achterstand op Vertessen dichtten en samen zouden zij lange tijd aan de leiding fietsen. Het jeugdige duo Verboven en Arno Mattheyssen positioneerden zich op de plaatsen 3 en 4. Daarachter volgden Michel Le Blon, Verbraeken, Mattias Raeymaekers, Vochten, Jelle Van den Plas en de leider in de rangschikking Stef Vanhaeren. Christophe Huybrighs maakte aanvankelijk ook deel uit van deze achtervolgende groep, maar moest noodgedwongen afhaken door een technisch defect. Lange tijd kregen we hetzelfde wedstrijdbeeld, vooraan op kop Van Aelst en Vertessen, gevolgd door Verboven en Mattheyssen. Daarachter Jasper Van Nimmen die aan een sterke remonte bezig was. Vertessen bleef de forcing voeren. In de 'spin' moest de 'lange' Van Aelst telkens weer enkele meters toegeven op de 'kleine' Vertessen. Een achterstand die hij uiteindelijk, mede ook door een val, niet meer kon goedmaken. Na winst op de eerste dag van deze Achtkamp in de korte tijdrit, mocht Vertessen ook op deze slotdag het zegegebaar maken. Met kleine voorsprong zegevierde hij voor Van Aelst. Van Nimmen kon in de laatste ronde, Verboven en Mattheyssen nog bij de lurven grijpen en kwam als derde over de aankomstlijn. Mattheyssen finishte als vierde voor 'compagnon de route' Verboven. Vervolgens kwamen ook Raeymaekers, Van den Plas, Le Blon en Verbraeken binnen. Met een knappe tiende plaatse verzekerde Stef Vanhaeren zicht van de eindzege in de Achtkamp Brasschaat. Bij zijn eerste deelname pakt hij de winst met 16 punten voorsprong op Stefan Van Aelst, die na de winst vorig jaar, voor de vierde keer tweede eindigt. Tim Verbraeken snoept in extremis de derde podiumplaats af van Tim Vanhaeren die samen met Mathias Vertessen op de vierde plaats staat. Robin Verboven, Jasper Van Cant, Joren Hendrikx, Kevin Billiet en Jasper Van Nimmen maken de top 10 volledig.

Op 17 december volgt nog de prijsuitreiking en dan kan ook deze, succesvolle, editie van de Achtkamp Brasschaat naar de geschiedenisboeken verwezen worden.

Louis Bastiaenssen

Foto's en filmpjes: Dirk Van Aelst / Marc Van Camp