1 km Tijdrit

Afgelopen zondag kwamen zo’n 165 deelnemers in actie voor de eerste proef van de alweer 68e Achtkamp van Brasschaat. Traditiegetrouw ging ook deze editie van start in het Park van Brasschaat met de 1 kilometer tijdrit. Het parcours lag er aanvankelijk glad bij, maar naarmate de apotheose van deze eerste proef naderde, klaarde het als bij wonder op. Zo werden er toch nog enkele toptijden neergezet.

Helaas vonden er dit jaar slechts zes juniors hun weg naar het Park van Brasschaat. Daardoor zag de organisatie zich genoodzaakt om de juniors samen te voegen met de reeks van de veteranen heren. In deze gemengde reeks eindigde eerstejaars veteraan Paul Van Loon op de eerste plaats met een tijd van 1'09"12. De tweede plaats was voor Lorenzo Arena met 1'11"87 en Paul Vermeiren werd net zoals vorig jaar derde maar verbeterde zijn tijd met ruim 1,5 seconde. Vaste waarden Dirk Mertens en Nico Suys waren de opvallendste afwezigen. De eerste junior in deze reeks was Nathan Michaux, hij behaalde een elfde plaats met 1'17"56.

Van de 13 masters toonde Paul Van Riel zich de snelste met een tijd van 1'14"56. Het was zijn eerste jaar als master. Eric Kloeck, de winnaar van vorig jaar, werd tweede met 1'16"46. Leo Van Den Wyngaert werd, net zoals in 2016, derde. Hij reed de kilometer in 1'16"68.

Met 24 deelneemsters konden we in de damesreeks opnieuw rekenen op een mooi deelnemersveld. De zusjes Druyts maakten er net zoals vorig jaar een spannende wedstrijd van. Dit jaar was het niet Lenny maar Demmy die nipt aan het langste eind trok. Ze klopte haar zus met 19 honderdsten in een tijd van 1'13"74. De derde plaats was voorbehouden voor Johanna Van Den Daele, zij finishte in 1'21"38.

Net geen 100 seniors verschenen op het startpodium van deze openingsproef, met 97 waren ze om precies te zijn. Door het natte wegdek bleven de ├ęcht scherpe tijden aanvankelijk uit. Wel slaagden Jan Van Looy, Geert Jacobs, Tim Vanhaeren, Kurt Van Looveren en Jeroen Vermeiren erin om onder de 1'11"00 te blijven. Atleet Joren Hendrikx zette een mooie tijd neer van 1'08"67 en wist zo de derde plaats te veroveren. Het werd een nipte strijd voor de eerste en tweede plaats. Zowel Jan De Henau als Stefan Van Aelst reden hun kilometer tegen het einde van de proef en wisten beiden onder de 1'08"00 te blijven. Stefan Van Aelst sleepte de overwinning in de wacht door 39 tienden sneller te rijden dan Jan De Henau, 1’07”35 tegen 1’07”74. Een mooie afsluiter van de eerste dag van de Achtkamp Brasschaat 2017!

Lore Bastiaenssen

Foto's en filmpjes: Dirk Van Aelst / Marc Van Camp