200 m en verspringen

In een zonovergoten Louis De Winterstadion stonden afgelopen zondag twee explosieve atletieknummers op het programma, de 200 meter sprint en het verspringen. In de nacht van zaterdag op zondag was het winteruur ingegaan, de deelnemers konden dus, na een extra uurtje slaap, het beste van zichzelf geven!

In de gemengde reeks van veteranen en juniors kregen we verschillende podia te zien bij beide proeven. De enige constante was junior Enoma Van Looveren. Hij liep de snelste tijd op de 200 meter; 24, 17 seconden, en werd net zoals vorig jaar tweede in het verspringen. Dit keer met een iets verdere sprong van 4,96 meter. Door zijn sterkte prestaties op beide proeven springt Enoma naar de eerste plaats in de algemene rangschikking. Op de 200 meter werd het podium vervolledigd door de immer sterke Nicolaas Pinter (25,22 sec) en Marc Besson (25,33 sec). Bij het verspringen ging Peter Van de Perre met de overwinning aan de haal met een sprong van 5,07 meter. Hij verstevigt daarmee zijn tweede plaats in het algemeen klassement. Erik Snijders werd derde.

Paul Van Riel, afgelopen week nog winnaar van de 1 km tijdrit bij de masters, stelde ook deze week niet teleur. Zowel bij het verspringen als op de 200 meter strandde hij op een derde plaats. Ook nummer twee van afgelopen week, Eric Kloeck ging door op zijn elan. Hij werd tweede op de 200 meter en ging met de overwinning aan de haal in het verspringen met een sprong van 4,33 meter. Kloeck moest wel zijn record op de 200 meter afstaan aan winnaar Ronald Heylen. Heylen liep de 200 meter in een tijd van 26,29 en verbeterde daarmee het record van Kloeck dat dateerde van 2013 met meer dan een seconde. Ook in het verspringen was Heylen sterk, hij zette een sprong neer van 4,27 meter, goed voor het zilver. Kloeck (5 ptn), Van Riel (7 ptn) en Heylen (11 ptn) zijn momenteel de sterkhouders in de algemene rangschikking.

Net zoals vorig jaar werd het bij de dames opnieuw een dubbele overwinning voor Lauranne Pauwels. Het werd echter geen verbetering van haar tijd en sprong van afgelopen jaar. Ze liep de 200 meter in 28,25 seconden en zette een sprong neer van 4,65 meter. Dat belette haar echter niet om opnieuw tweemaal het goud te veroveren. De 200 meter werd een spannende wedstrijd, de tijden lagen zeer dicht bij elkaar in deze damesreeks. De eerste vijf dames liepen allemaal een tijd tussen de 28,24 en 28,82 seconden. De zusjes Vanthillo vervolledigden het podium; Britt werd tweede met 28,47 seconden terwijl junior Cordulle derde werd met 28,64 seconden. Ook bij het verspringen lagen de afstanden zeer kort op mekaar. Merel Folens sprong slechts 3 cm minder dan winnares Lauranne Pauwels, 4,62 meter, goed voor het zilver. Het werd opnieuw een strijd tussen de zusjes Vanthillo, dit keer voor de derde plaats. Nu was het Cordulle die aan het langste eind trok met een sprong van 4,58 meter, 8 cm meer dan haar zus Britt. De zilveren medaillewinnares van 2016 (4,74 meter), Lies Van de voorde, liet het deze proef wat afweten. Na twee nul-sprongen liet ze dan toch een geldige sprong optekenen van 4,40 meter, goed voor een gedeelde vijfde plaats met Sofie Brys. In het algemeen klassement staat Lauranne Pauwels momenteel overtuigend aan de leiding met 6 punten, gevolgd door Britt Vanthillo (11 ptn) en Merel Folens (16 ptn).

Vanaf 9 uur ’s morgens moesten de seniors heren al aan de bak aan verspringstand 1. In deze proef geen verrassingen, vaste waarde Joren Hendrikx ging, net zoals de afgelopen 11 jaar, met de overwinning aan de haal. Na zijn eerste sprong van 6,88 meter hield hij het voor bekeken, kwestie van zich te sparen voor de 200 meter die later die dag zou volgen. Nieuwkomer Ruben Devrieze liet slechts één geldige sprong optekenen. Gelukkig was deze sprong van 6,33 meter goed genoeg voor een tweede plaats. Tim Vanhaeren behaalde net zoals afgelopen jaar het brons, hij zette een sprong neer van 6,16 meter. Een andere sprong in de zes meter kwam er van Stijn Lichtert, altijd constant in deze tweede en derde proef van de Achtkamp Brasschaat. Hij sprong 6, 11 meter. Ook Sam Leyssens ging ver en sprong 5,81 meter, hij was net zoals in 2016 goed voor een vijfde plaats. Een ander nummer waar Joren Hendrikx al sinds 2004 de top drie domineert is de 200 meter. Hij kreeg er dit jaar stevige concurrentie bij en was niet de enigste loper die onder de 23 seconden kon blijven. Al vroeg in de wedstrijd konden we een toptijd noteren van 22,85 seconden, gelopen door nieuwkomer Ammar Shamamta. Shamamta behaalde met deze tijd een zilveren medaille. Max Borgonjon deed beter dan zijn vijfde plaats in 2016 en wist met een tijd van 23,17 het brons in de wacht te slepen. Joren Hendrikx deed, net zoals de afgelopen jaren, een aanval op het record van Peter Haessaerts, 21,97 seconden, dat reeds dateert van 2001. Met een tijd van 22,75 slaagde hij daar helaas niet in maar zijn tijd was wel goed voor eerste plaats.
In de algemene rangschikking staat Joren Hendrikx na drie podiumplaatsen overtuigend op kop (5 ptn), gevolgd door Tim Vanhaeren en Stefan Van Aelst, beide met 15 punten. De vierde plaats wordt gedeeld door Dave Frans en Sam Leyssens (39 ptn) op de voet gevolgd door Ruben Devrieze (41 ptn), Jorn Smits (43 ptn) en Kristian Vandermast (44 ptn). De top 10 wordt afgesloten door Stijn Lichtert en Jan Van Looy, zij delen de negende plaats met 48 punten.

Lore Bastiaenssen

Foto's en filmpjes: Dirk Van Aelst / Marc Van Camp