6,5 km Tijdrit

Tijdens deze vierde proef van de Achtkamp Brasschaat, de 6,5 km tijdrit, kregen de deelnemers te maken met wisselende weersomstandigheden De eerste reeksen konden afgelopen zondag hun tijdrit op het Militair Vliegveld in Maria-ter-Heide nog afleggen op een droog parcours. Helaas kregen de deelnemers later op de dag te maken met enkele regenbuien, dat zorgde vooral bij de seniors heren voor spanning. 

De masters heren beten op een koude zondagochtend de spits af, zij begonnen als eerste aan hun 6,5 km tijdrit. Voor het podium geen al te grote verrassingen, net zoals bij de 1 km tijdrit kregen we Paul Van Riel op plaats één, Eric Kloeck (10:07,75) op plaats twee en Leo Van den Wyngaert (10:29,20) op het derde schavot. Paul Van Riel verpletterde de tegenstand met een tijd van 9:16,15 minuten, bijna een minuut sneller dan nummer twee, Eric Kloeck. Paul brak met deze snelle chrono ook het record van Eric Van Steerteghem (9:46,39) dat dateerde van 2013, met meer dan een halve minuut!

Na de masters was het de beurt aan de gemengde veteranen/juniors-reeks. De winnaar van de 1 km tijdrit, Paul Van Loon, stelde niet teleur en veroverde ook in deze 6,5 km tijdrit het goud. Paul reed een snelle tijd van 09:09,18 minuten. Ook Lorenzo Arena kon zijn tweede plaats van enkele weken geleden evenaren, met een tijd van 09:15,20 minuten haalde hij de zilveren medaille binnen. Beide renners waren een stuk sneller dan de andere veteranen en juniors. Het brons was voorbehouden voor Tim Van Den Eede, met een tijd van 09:53,53. Daardoor schuift hij naar een vierde plaats in de algemene rangschikking, op één puntje van Paul Van Loon. Dirk Vermeiren staat nu aan de leiding voor Peter Van de Perre. Eerste junior was opnieuw Nathan Michaux, in 10:10,93 minuten behaalde hij een achtste plaats.

Na de parcoursverkenning ging de damesreeks van start. In deze reeks was het vooral uitkijken naar de zusjes Druyts. Voor Demmy Druyts begon de 6,5 km in mineur, kort na de start kreeg ze te maken met een technisch probleem waardoor ze veel tijd verloor. Ze strandde zo op een negende plaats. Haar zus Lenny ging het beter voor de wind. Na een bandsbreuk, wist ze in haar tweede poging als enige dame onder de tien minuten te blijven. Met een chrono van 09:49,15 minuten verbrak ze het twaalf jaar oude parcoursrecord van Karen Steurs (9:56,61) met meer dan zeven seconden. Johanna Van Den Daele finishte meer dan dertig seconden achter Lenny Druyts en behaalde een tweede plaats (10:20,10). De derde plaats was voor Britt Vanthillo met een tijd van 10:25,10 minuten. Zij staat momenteel op een gedeelde eerste plaats in het algemeen klassement samen met Lauranne Pauwels. Lenny Druyts schuift op naar de derde plaats.

Bij de seniors was er zoals eerder vermeld sprake van wisselende weersomstandigheden. De eerste snelle tijd werd neergezet door Timmy De Boes, hij werd uiteindelijk zesde. Ben De Wolf (vijfde) en Geert Jacobs (vierde) deden iets beter, maar de volgende echte toptijd kwam van Kris Herremans, hij finishte in 09:00,87 en behield daarmee lang de koppositie maar moest uiteindelijk het hoofd buigen voor Jan De Henau. Kris Herremans behaalde het zilver. Jan De Henau, huidig recordhouder op dit nummer, zette een tijd neer van 08:59,31 minuten en wist als enigste onder de negen minuten te blijven. Hij behaalde de gouden medaille. De enige die daarna nog in de buurt kwam, was Stefan Van Aelst. Stefan finishte in 09:04,00 minuten en werd derde. Hij springt daarmee over Joren Hendrikx (28 ptn) naar de eerste plaats (18 ptn) in de algemene rangschikking. De top vijf in de rangschikking wordt aangevuld door Tim Vanhaeren (45 ptn), Jan De Henau (58 ptn) en Kristian Vander Mast (66 ptn).

Lore Bastiaenssen

Foto's en filmpjes: Dirk Van Aelst / Marc Van Camp