Kogelstoten & 1500 m

Zondag 12 november 2017, de Achtkamp Brasschaat streek opnieuw neer in een regenachtig Louis De Winterstadion voor de vijfde en zesde proef; het kogelstoten en de 1500 meter.

De seniors mochten  om 9 uur als eerste aan de bak aan de eerste werpstand. Deze editie was het niet Joren Hendrikx die met de overwinning aan de haal ging maar Timothy Truyts. Truyts stootte de kogel maar liefst 12,95 meter ver, zowaar meer dan een meter verder dan Ruben Devrieze die met 11,79 meter de zilveren medaille in de wacht sleepte. Joren Hendrikx’ verste worp van 10,99 meter was wel nog goed voor de bronzen medaille. De top 6 werd aangevuld door Pieterjan Declercq, Sam Leyssens en Jorn Smits.
.
Op werpstand twee beten de dames de spits af. Net zoals vorig jaar stak Lynn Vanthillo er met kop en schouders bovenuit met een worp van 10,34 meter. Voor plaats twee en drie werd het een spannende strijd tussen Roselyn Obahosan, en de andere twee zusjes van Vanthillo, Cordulle en Britt. Obahosan trok aan het langste eind en behaalde het zilver met haar worp van 8,25 meter. Cordulle Vanthillo stootte de kogel 8,20 meter ver en deed daarmee 9 centimeter beter dan haar zus Britt, goed voor het brons.

De masters waren de volgende in rij aan ring nummer twee. Na vier podiumplaatsen mocht Paul Van Riel met 8,81 meter nog een overwinning op zijn palmares bijschrijven. Jef Van Dyck en Ivo Vercalsteren behaalden hun eerste medaille deze Achtkamp. Van Dyck mocht met 8,48 meter de tweede plaats op zak steken terwijl Vercalsteren met zijn worp van 8,15 meter goed was voor een derde plaats.

Tot slot was het de beurt aan de veteranen. Peter Van de Perre was heer en meester met zijn worp van 11,56 meter. Zomaar eventjes 2,5 meter verder dan nummer twee Jan Van de Vloed (9,06 meter). Voor plaats drie werd het nog heel spannend, Aziz Ben Othman was de sterkste met 8,98 meter en behaalde de bronzen medaille. Plaats vier was voor junior Enoma Van Looveren (8,95 meter) en plaats vijf voor Bart Van Brecht met 8,93 meter.

Na een kleine pauze was het opnieuw aan onze dames, ditmaal stond er een loopnummer op het programma, namelijk de 800 meter. Britt Vanthillo nam meteen de leiding na een vliegende start, Sofie Brys wist nog even in de buurt te blijven maar moest uiteindelijk toch een gat laten vallen. Britt ging met meer dan een straatlengte voorsprong met de overwinning lopen, het zilver was voor Brys. Voor het brons waren er tot enkele meters voor de finish nog meerdere medaillekandidaten. Het was Merel Folens die Lauranne Pauwels en Demmy Druyts klopte op de meet. Folens behaalt zo haar tweede podiumplaats van deze Achtkamp. Lenny Druyts wist achter haar zus als zesde te finishen en blijft zo in de running voor de derde plaats in de algemene rangschikking. Ze staat slechts drie punten achter op nummer drie, Sofie Brys.

Bij de masters was het opnieuw Paul Van Riel die op de 1500 meter overtuigend met zijn tweede overwinning van de dag aan de haal ging. Medaillekandidaat op dit nummer, Eric Kloeck moest 250 m voor de aankomst de strijd staken, hij kreeg te kampen met een blessure. Leo Van den Wyngaert deed een plaatsje beter dan in 2016 en werd tweede voor Danny Van den Broeck die het brons wist de bemachtigen. Van den Wyngaert wordt op deze manier tweede in de algemene rangschikking achter Paul Van Riel die zijn leiderspositie na dit weekend verstevigt. Door zijn opgave belandt Eric Kloeck op een gedeelde derde plaats in het algemeen klassement, samen met Danny Van den Broeck en Ivo Vercalsteren.

Net zoals vorig jaar was het Dirk Vermeiren die op de 1500 meter de rest achter zich liet en ging lopen met de gouden medaille. Aziz Ben Othman toonde zich ook op het loopnummer zeer sterk en ging voor zijn tweede medaile van de dag, het zilver ditmaal. Peter Van de Perre had eveneens niet genoeg aan één medaille en wist naast het goud van die ochtend een bronzen medaille aan zijn collectie toe te voegen. Hij verstevigt daarmee zijn leidersplaats in de algemene rangschikking waar hij vier punten voorsprong heeft op Dirk Vermeiren. Eerste junior op dit nummer was Dries Vermeiren, hij liep top vijf achter Benjamin Tuffin.

Bij de seniors heren is het altijd drummen aan de start, iedereen wil als eerste weg zijn. Met een kleine negentig zijn ze en dat zorgt steeds voor een heus schouwspel. Toon Dierckx wist zijn weg te banen in al dat tumult en kon op die manier met het goud aan de haal gaan. Jurgen De Beule en Tim Vanhaeren, vorig jaar ook sterk op dit nummer, waren respectievelijk goed voor plaats twee en drie. Leider in de rangschikking, Stefan Van Aelst viel net naast het podium. Thomas Van Nimmen, oorspronkelijk wielrenner, vervolledigde de top vijf. Korte afstandloper, Joren Hendrikx, kon een zevende plaats vrijwaren en staat op twee proeven van het einde op twee punten van Van Aelst in de algemene rangschikking. We kunnen nog een spektakel verwachten in de strijd om de eindoverwinning van de 68e Achtkamp van Brasschaat.

Lore Bastiaenssen

Foto's en filmpjes: Dirk Van Aelst / Marc Van Camp