Veldloop

Zondag  19 november 2017, een regenachtige dag voor deze voorlaatste proef van de 68e Achtkamp Brasschaat. De veldloop gaat zoals steeds door achter het kasteel in het Park van Brasschaat.
De damesreeks beet de spits af op deze veldloop. Britt Vanthillo nam meteen het voortouw. Ze was haar achtervolgers te snel af en won deze proef met enkele straatlengten voorsprong. Ze behaalt zo een vierde podiumplaats én een tweede keer goud. Bij de achtervolgers ging het tussen Sofie Brys en Lies Van de Voorde voor de tweede en derde plaats. De dames bleven tijdens de race grotendeels samen, maar op het einde plaatste Sofie Brys nog een demarrage. Lies Van de Voorde, vorige week nog afwezig wegens ziekte, kon niet mee aanpikken en behaalde zo de bronzen medaille na Sofie Brys. Ann Devalckeneer en Merel Folens waren goed voor een respectievelijke vierde en vijfde plaats.
In de veteranenreeks nam er ook één man een vliegende start. Dirk Vermeiren wist de rest van zich af te schudden en ging na drie grote ronden, een goeie 4,5 kilometer, met de overwinning aan de haal. In deze reeks was het eveneens spannend voor plaatsen twee en drie. Ben Othman Aziz wist Paul van Loon af te schudden en behaalde, net zoals op de 1500 meter een mooie tweede plaats. Paul Van Loon die reeds twee maal op het podium stond in de fietsnummers was goed voor een bronzen medaille. Hij belandt zo in de algemene rangschikking op een gedeelde derde plaats samen met junior Enoma Van Looveren. Enoma was met een zevende plaats ook de eerste junior in deze proef net voor Dries Vermeiren. Door de sterke prestatie van Dirk Vermeiren belandt hij op een gedeelde eerste plaats met Peter Van De Perre. Het podium  voor de eindoverwinning ligt nog allesbehalve vast!
Bij de masters heren was het Paul Van Riel die een blitzstart nam samen met Danny Van den Broeck en Leo Van den Wyngaert. Van Riel was echter te sterk voor beide heren en ging ervan door. Hij wist deze veldloop overtuigend te winnen voor Danny Van den Broeck en Leo Van den Wyngaert die goed was voor een derde plaats. André Schrans en Ivo Vercalsteren vervolledigden de top vijf. Eric Kloeck, die vorige week een blessure opliep, moest helaas verstek geven voor dit loopnummer en zakt daarmee naar de vijfde plaats in de algemene rangschikking. Paul Van Riel  heeft met 16 punten voorsprong op Leo Van den Wyngaert  nog weinig te vrezen, de eindoverwinning is in zicht. Voor plaats twee en drie zal het er nog om spannen, Danny Van den Broeck en Ivo Vercalsteren  zitten Leo Van den Wyngaert op de hielen.
Na de kinderinitiatie, waar de kinderen mochten proeven van het veldlopen, was het de beurt aan de seniors heren. Zij begonnen hun zes kilometer lange veldloop in de regen. In de eerste kleine startronde namen Ben De Wolf, Ammar Shamamta en Tim Cools de kop, zij zouden niet meer mee spelen voor de proefoverwinning. Deze drie werden op de voet gevolgd door een groepje van elf, waaronder klassementsleider Stefan Van Aelst, Jan De Henau, Jurgen De Beule ,Toon Dierckx en Michel Le Blon. Er zou zich uiteindelijk een kopgroep vormen waarna Jurgen De Beule, vorige week nog tweede op de 1500 meter, het haalde van Jan De Henau en Toon Dierckx. Jan De Henau, altijd sterk in de wielersproeven, bewees met zijn tweede plaats dat ook lopen hem wel ligt. Toon Dierckx behaalde een mooie derde plaats. Stefan Van Aelst werd zevende en verstevigt zo zijn leiderspositie in die algemene rangschikking, hij staat intussen 11 punten voor op eerste achtervolger Joren Hendrikx. Ook Tim Vanhaeren nestelt zich met zijn tiende plaats vaster op de derde plaats in het algemeen klassement met 18 punten voorsprong op Jan De Henau.
Volgende zondag trekken we opnieuw naar het Park van Brasschaat voor de laatste proef van deze 68e Achtkamp; de veldrit!

Lore Bastiaenssen

Foto's en filmpjes: Dirk Van Aelst / Marc Van Camp