Veldrit

Een regenachtig park van Brasschaat was afgelopen zondag het decor voor de laatste proef van deze 68ste Achtkamp Brasschaat. De veldrit schotelde de deelnemers een gevarieerd parcours voor met onder meer een brug, balkjes, een kuil en het befaamde spinnenweb.

De masters heren mochten als eerste dit parcours gaan ontdekken. Dat Paul Van Riel deze Achtkamp zou winnen, stond al enkele weken vast. Dat hield hem echter niet tegen om meteen vol in de aanval te gaan. Ivo Vercalsteren, Jef Van Dyck, Danny Van den Broeck en Leo Van den Wyngaert waren meteen op achtervolgen aangewezen. Een sterke Van Riel stelde niet teleur en na zeven podiumplaatsen, waarvan vijf eerste plaatsen, deed hij er nog een eerste plaats bij. Leo Van den Wyngaert werd knap tweede, Danny Van den Broeck, altijd sterk op dit nummer, mocht het brons in ontvangst nemen. De drie heren mochten later die dag nog een keer aantreden om het podium van de eindklassering te maken. Paul Van Riel wint voor de eerste keer deze masters-reeks. Hij doet dat met een overtuigende voorsprong op Leo Van den Wyngaert. Van den Wyngaert wordt net zoals vorig jaar tweede. Plaats drie in deze algemene rangschikking is voor Danny Van den Broeck, hij belandt na zijn vierde plaats vorig jaar opnieuw op het podium! Ivo Vercalsteren en Jef Van Dyck vervolledigen de top vijf.

Meteen na de start van onze masters was het de beurt aan de damesreeks. Lenny Druyts was in deze proef superieur, nog voor onze dames het bos in gingen had ze reeds een kloof geslagen. De achtervolging werd meteen ingezet door Anneke Devalckeneer, Britt Vanthillo, Demmy Druyts en Natalie Elst. Het mocht allemaal niet baten, Lenny Druyts reed de tegenstand op een hoopje en werd na twee grote ronden de verdiende winnares van deze veldrit. Devalckeneer bleef haar tempo aanhouden en finishte als tweede. Britt Vanthillo zette een zeer mooie prestatie neer en werd derde, voor Demmy Druyts en Natalie Elst. Vanthillo sluit op deze manier haar Achtkamp in schoonheid af en wordt overtuigend eindoverwinnaar in de damesreeks. Voor de overige podiumplaatsen was het nog spannend tot op het eind maar uiteindelijk is het Lauranne Pauwels die tweede wordt. Sofie Brys vervolledigt het podium met slechts één puntje minder dan Lenny Druyts, die vierde wordt. Ook Anneke Devalckeneer, goed voor een vijfde plaats in de eindklassering, kwam nog dicht in de buurt.

Na twee overtuigende overwinnaars bij de masters –en damesreeks kregen we ook in de veteranenreeks één man die buitengewoon sterk was. Paul Van Loon is de naam! Ronde na ronde nam hij meer en meer afstand van zijn achtervolgers; Dirk Vermeiren, Nathan Michaux, Tim Van den Eede en Paul Vermeiren. Door het zware modderige parcours werd de groep al snel uit mekaar getrokken. Het was vaak enkele minuten wachten op de achtervolgers wanneer Paul Van Loon de aankomstzone passeerde. Na drie grote ronden mocht hij zich tot modderkoning kronen bij de veteranen heren, hij kwam in stijl over de meet à la Mo Farah. Dirk Vermeiren wist het zilver in de wacht te slepen. Het brons was voor junior Nathan Michaux, hij haalde het na een spannend duel van Tim Van den Eede en Paul Vermeiren die respectievelijk vierde en vijfde werden. Na zijn zilveren proefmedaille mocht Dirk Vermeiren ook nog het hoogste schavot betreden, hij mag zich namelijk eindoverwinnaar van de 68e Achtkamp Brasschaat noemen bij de veteranen heren. Peter Van de Perre wordt tweede in de eindranking. Paul Van Loon, mooi derde. Plaats vier is voor zowel junior Nathan Michaux als voor Benjamin Tuffin. Junior Enoma Van Looveren wordt zesde voor Paul Vermeiren.

Omstreeks 11.35 uur was het tijd voor de laatste reeks van de Achtkamp Brasschaat 2017. Bij de seniors heren was het in de eerste bochten drummen om een goed plekje in de race te bemachtigen. Ook hier werd het peloton zeer snel uit mekaar getrokken vanwege het parcours dat door de hevige regenval steeds zwaarder werd. Bij de eerste doorkomst zat er bijna niemand meer samen, Stefan Van Aelst en Jan De Henau wisselden af op kop, op een afstand gevolgd door Kris Herremans, tweelingbroers Jasper en Thomas Van Nimmen, Steven Augustyns, Simon Michaux, Michel Le Blon, Peter Vochten, Roel Vandael en Roeland De Rycker. Het was uiteindelijk Stefan Van Aelst die aan het langste eind trok en deze veldrit won voor Jan De Henau, tweede, en Kris Herremans, derde. Dat was net niet goed genoeg voor Jan De Henau voor een derde plaats in de eindrangschikking. Hij eindigt namelijk op een vierde plaats met slechts één puntje meer dan Tim Vanhaeren, die vorig jaar overigens nog vierde werd in het algemeen klassement en die nu de derde plaats verovert. Joren Hendrikx presteerde deze editie zoals altijd zeer sterk op de korte atletieknummers, dit keer was hij echter ook zeer constant op de andere proeven. Hij behaalt zo een zeer knappe tweede plaats in de eindrangschikking. Maar de duidelijke overwinnaar van de Achtkamp Brasschaat 2017 was andermaal, net zoals in 2015, Stefan Van Aelst! Hij moest vorig jaar nog genoegen nemen met een tweede plaats. Dit jaar was hij echter duidelijk beter dan de concurrentie.

Op vrijdag 15 december wordt deze 68e editie van de Achtkamp traditiegetrouw feestelijk afgesloten in CC de Ruiterhal te Brasschaat.

Lore Bastiaenssen

Foto's en filmpjes: Dirk Van Aelst / Marc Van Camp