200m en verspringen

In een koud en kil Louis De Winterstadion stonden afgelopen zondag twee explosieve atletieknummers op het programma, de 200 meter sprint en het verspringen.

Na een uurtje extra nachtrust (wintertijd) gingen de veteranen heren als eerste van start op de 200 meter. Peter Van de Perre wist al snel een tijd van 25”80 op de tabellen te plaatsen, alle andere veteranen konden dit niet verbeteren. Michel Leblon (26”03) en Dirk Mertens (27”07) kwamen nog het dichtst in de buurt. Later op de dag voegde Van de Perre daar nog een tweede gouden medaille aan toe door als enige veteraan verder dan 5 meter (5,04) te springen. Voor de overige podiumplaatsen was er een spannende strijd tussen Tim Van den Eede, Patrick Builaert, Erik Snijders, Michel Leblon, Dirk Vermeiren en Dirk Mertens, allen tussen 4,49 en 4,60 meter ver. Het waren uiteindelijk de twee Dirken (Vermeiren en Mertens) die ex-aequo zilver pakten. In de tussenstand staat Leblon aan de leiding voor Mertens en Vermeiren.

In de masters herenreeks zette Ronald Heylen met 26’45 een zeer scherpe tijd neer. Dit was echter niet genoeg voor de dagzege want Nicolaas Pinter, eerstejaars master, deed nog een seconde beter (25’44) en verbeterde daarmee ook het record van Heylen van 2017. Paul Van Riel werd op ruime afstand derde. Exact hetzelfde podium bij het verspringen in deze reeks. Pinter greep de winst met een afstand van 4,70m voor Heylen (4,50m) en Van Riel (3,88m). In de rangschikking leidt Nicolas voor Paul en Ronald na 3 proeven.

Bij de jongste deelnemers, de juniors heren liep Enoma Van Looveren een zeer snelle sprint, met 23’24 was hij veruit de beste, kwam hij in de buurt van het record van Jente Bouckaert (23”09) uit 2007 en zou hij ook bij de seniors op het podium hebben gestaan. Dries Vermeiren liep een knappe 24”86 en werd verdiend tweede voor Ward Vandael (26”17). In het springnummer was opnieuw Van Looveren duidelijk de beste met 5,65m, Vandael (5,18m) en Vermeiren  (5,12m) wisselden echter van plaats. Na 2 dagen neemt Enoma duidelijk de leiding bij de juniors voor Ward en Dries.

Nieuwkomer in de Achtkamp Brasschaat, Elien Eysackers, was de snelste spurter bij de dames. Met een tijd van 27”45 was zij ruim beter dan Britt Vanthillo (28”15) en Sofie Brys (28”56). Juniore Cordulle Vanthillo die op de 200 m net naast de medailles greep, slaagde daar wel in bij het verspringen. Haar 4,21m was goed voor brons. Sofie Brys pakte zilver met 4,27m en het goud was voor Britt Vanthillo met 4,65m. Britt neemt ook de leiding in de Achtkamp voor Sofie en Lies Van de Voorde, Cordulle, Stacey Aerts en Elien zijn echter niet ver uit de buurt.   

Door een mindere prestatie op de 1km tijdrit, moest Ammar Shamamta al vroeg aan de bak in het verspringen en moest hij tevreden zijn met 5,79m. Thomas Meesters (5,71m) en Tim Verbraeken (5,65m), later aan de beurt, konden dit niet verbeteren. Ruben Devrieze deed dit wel, hij ging voorbij de 6-metergrens (6,28m) en greep zo een knappe zilveren medaille op dit nummer. Zoals verwacht, was dit echter niet voldoende voor de proefzege, want die was, zoals vele voorgaande jaren, opnieuw voor Joren Hendrikx. Joren sprong één keer, goed voor 6,62m en hield het dan voor bekeken om zich voor te bereiden op de 200m. In dit sprintnummer was het opnieuw Ammar die al snel de beste prestatie liet optekenen, 23”14, Sam Leyssens (24”38), Ruben Dervrieze (24”02) kwamen in de buurt maar vielen naast het podium. Tim Cools dook onder de 24-secondergrens (23”82) en greep de bronzen medaille. Joren Hendrikx liep als enige atleet minder dan 23 seconden (22”94) en pakte zo voor de 10 keer de dubbel verspringen-200 meter in de Achtkamp Brasschaat. Ammar moest voor de tweede keer van de dag content zijn met zilver. In de stand leidt Joren met 15 punten voorsprong op Stefan Van Aelst en 19 punten op het duo Jasper Van Cant en Tim Verbraeken. Dan volgen Ruben Devrieze, Sam Leyssens, Jan Van Looy en Kristian Vander Mast.

Louis Bastiaenssen

Foto: Jeroen De Meyer