6,5 km Tijdrit

Op de derde dag van de 69ste Achtkamp Brasschaat stond het tweede fietsnummer op het programma, een tijdrit over 6,5 km in en rond het militaire domein van Maria-ter-Heide. Buiten de koude temperaturen waren de omstandigheden quasi ideaal om snelle tijden neer te zetten.

De juniors heren mochten er als eersten aan beginnen. Dries Vermeiren kon zijn jongere broer Maarten die een minuut voor hem gestart was net niet inhalen, maar zijn tijd van 10'51"29 was wel genoeg voor een derde plaats. Stef Van Looy was iets sneller met 10'48"18 wat hem het zilver opleverde. Nadat hij eerder de 1 km tijdrit won, was Borre Van den Eede opnieuw veruit de snelste met 10'03"78. Enoma Van Looveren werd pas zevende, maar blijft toch aan de leiding met 2 punten voorsprong voor Dries Vermeiren en 3 op Ward Vandael.

Ook bij de masters was een tijd onder de 11 minuten nodig voor een medaille. Alex Vanthillo pakte het brons met 10'53"93, Leo Van den Wyngaert deed ruim beter met 10'29"97 wat hem de tweede podiumplaats opleverde. Paul Van Riel was echter opnieuw outstanding, hij fietste meer dan een minuut sneller dan de concurrentie, met een tijd van 9'18'06 benaderde hij zijn recordtijd van vorig jaar. Paul neemt ook opnieuw de leiding in de rangschikking voor Nico Pinter en Alex Vanthillo en Leo Van den Wyngaert.

Minder dan een half uur later, ging Paul Van Riel voor de tweede maal van start, dit maal in de veteranenreeks. Opnieuw reed hij een sterke tijdrit en met 9'12"60 ging hij zelfs nog sneller dan bij zijn eerste poging. Zijn concurrenten beten één voor één hun tanden stuk op deze tijd. Michel Le Blon (9'36"85) en Dirk Mertens (9'35"20) kwamen nog het dichtst in de buurt. Enkel de proefwinnaar van vorig jaar, Paul Van Loon reed nog sneller. Als enige dook hij onder de 9-minutengrens, met 8'59"22 pakte hij niet alleen zijn tweede proefoverwinning van deze Achtkamp, maar verbeterde meteen ook het parcoursrecord van Paul Van Riel uit 2011. In de stand halfweg deze Achtkamp delen Dirk Mertens en Michel Le Blon de leiding, Dirk Vermeiren volgt als derde op 4 punten.

Ann Devalckeneer zette als eerste dame met 10'20"14 een snelle chrono neer, lang kon zij daar echter niet van genieten want de juist na haar gestarte, Lenny Druyts finishte na 10'09"62. De andere dames konden deze tijd niet verbeteren zodat Lenny na de 1 km nu ook de 6,5 km tijdrit won. Voor het zilver werd het nog heel spannend. De leidster in de tussenstand, Britt Vanthillo, kwam echter 7 honderdsten te kort om beter te doen dan Devalckeneer en moest dus tevreden zijn met het brons. Dit was echter meer dan voldoende om de leiding te behouden voor Sofie Brys en Lies Van de Voorde.

Omwille van andere verplichtingen ging Tom Maes reeds om 9 uur van start, in erg koude omstandigheden deed hij 9'40"15 over zijn 6,5 km tijdrit en zou daarmee achtste worden bij de seniors heren. Enkele uren later was Jeroen Das de eerste die (ruim) beter deed, hij zette een zeer knappe 9'07"63 op de tabellen. Hij mocht plaats nemen op de spreekwoordelijke hotseat en zou daar zeer lang op blijven. Thijs Janssens (zevende met 9'36"03), Jeff Mertens (vijfde met 9'30"87) en Bert De Ridder (zesde met 9'32"98) kwamen niet echt in de buurt. Mathias Vertessen kwam met 9'14"46 een zevental seconden te kort, dat was echter wel voldoende voor een bronzen medaille op dit nummer. Ook Jasper Van Cant (vierde met 9'30"09) kon de tijd van Das niet verbeteren en dus was het wachten op Stefan Van Aelst die als allerlaatste deelnemer van start ging omdat de leider in de tussenstand, Joren Hendrikx om onbekende redenen verstek liet gaan voor deze proef. Van Aelst ging de 1 minuut voor hem gestarte Tim Verbraeken juist voor de aankomst nog voorbij en liet de snelste tijd van de dag optekenen: 8'51"63. Goed voor zijn tweede proefoverwinning in deze Achtkamp en de leidersplaats na 4 proeven. Jasper Van Cant volgt op 7 punten, voor Tim Verbraeken, Kristian Vander Mast en Ruben Devrieze.

Volgende week kogelstoten en 1500 meter in het Louis De Winterstadion in het Brasschaats gemeentepark.

Louis Bastiaenssen

Foto: Dirk Van Aelst