Kogelstoten en 800/1500m

100 jaar na het einde van de Grote Oorlog stonden opnieuw 2 atletieknummers geprogrammeerd in de 69ste Achtkamp Brasschaat. In en om het Louis De Winterstadion mochten de deelnemers kogelstoten en nadien 800 of 1500 meter lopen.

Na zijn dubbelslag op de tweede dag van de Achtkamp wist Enoma Van Looveren ook nu beide disciplines op zijn naam te schrijven bij de juniors heren. Hij kreeg deze overwinningen echter niet cadeau. In het kogelstoten gooide hij maar 7 cm verder dan Ward Vandael (11,07 tegenover 11,00 m), Dries Vermeiren was met 10,63 ook niet zo ver uit de buurt. In de 800m nadien was Dries Vermeiren zijn grootste concurrent die hij pas in de laatste rechte lijn definitief van zich af kon schudden, jongere broer Maarten Vermeiren werd knap derde. In de stand verstevigt Enoma Van Looveren zijn leidersplaats, Dries Vermeiren, tweede, en Ward Vandael, derde, behouden hun plaats.

In de damesreeks drie Vanthillo's in de top 4 bij het kogelstoten. Juniore Cordulle gooide 8,28 m ver, Britt pakte brons met 8,55 m, maar de overwinning was voor een oppermachtige Lynn Vanthillo met 11,40 m. Sofie Brys kon zich met 8,59 m tussen het Vanthillo-geweld wurmen. Op de 800 m was Britt Vanthillo duidelijk de beste, met ruime voorsprong pakte zij haar tweede proefoverwinning in deze Achtkamp Brasschaat. Sofie Brys, spurtte sneller dan Lies Van de Voorde en werd opnieuw tweede. In het klassement dezelfde drie atletes aan kop. Britt Vanthillo heeft nog steeds 4 punten voorsprong op Sofie Brys, Lies Van de Voorde volgt op 10 punten.

Paul Van Riel verstevigde zijn leidersplaats in de categorie van de masters op de best mogelijke manier door beide nummers te winnen. Hij gooide als enige voorbij de 9 metergrens (9,06 m), Nicolas Pinter (8,61 m) en Jef Van Dyck (8,35 m) vervolledigden het podium van het kogelstoten. In het 1500 m lange loopnummer kon Paul Van Riel, ondanks een blessure, Leo Van den Wyngaert achter zich houden. Nog een Vanthillo, vader Alex, pakte de bronzen plak. Met nog 2 proeven te gaan, heeft Paul Van Riel een boni van 6 punten op Nicolas Pinter en 16 op Leo Van den Wyngaert.

Peter Van de Perre was enkele klassen beter dan de andere veteranen met de kogel, zijn worp van 11,45 m was bijna 2 meter beter dan deze van Bart Van Rossum (9,48 m). Michel Le Blon gooide 9,41 m ver en werd derde. Ook David Van Camp en Dirk Vermeiren stootten de kogel voorbij de 9 meter. Dat diezelfde Dirk Vermeiren snel zou starten in de 1500 m en deze opnieuw zou winnen, was geen verrassing, dat Michel Le Blon zeer lang in zijn spoor bleef, tot zo'n 40 meter voor de aankomst, was dat wel. Hij finishte als tweede voor Benjamin Tuffin die op ruime afstand derde werd. In de rangschikking is Michel Le Blon nu alleen leider met 9 punten voorsprong op Dirk Mertens die een slecht dag had, Dirk Vermeiren volgt op 10 punten en Peter Van de Perre op 16.

Timothy Truyts, die al vroeg aan de slag moest bij de seniors heren, had vooraf aangekondigd een gooi te doen naar het 15 jaar oude Achtkamp-record in het kogelstoten van Richard Revijn. Ondanks een prachtige worp van maar liefst 13,06 m slaagde hij niet in zijn opzet, hij kwam 30 cm te kort. Alle andere seniors konden deze prestatie niet benaderen, laat staan verbeteren en streden dus voor de overige ereplaatsen. Bert Schrauwen (10,17 m) en Jorn Smits (10,47 m) gooiden verder dan 10 meter, maar dat was niet voldoende voor een medaille. De 10,60 m van Ruben Devrieze leverde hem de derde plaats op. Joren Hendrikx, terug present na ziekte vorige week, zette 11,10 m op het bord en pakte zo zijn derde medaille van deze Achtkamp.
Tom Maes nam zijn ploeggenoot en leider in de tussenstand Stefan Van Aelst op sleeptouw in de beginfase van de 1500 m. Even voorbij halfweg ging Van Aelst alleen door en bouwde een ruim voldoende voorsprong uit om zegevierend zijn tweede proefoverwinning binnen te rijven. Ammar Shamamta, Toon Dierickx, Jurgen De Beule en Tim Cools deelden hun wedstrijd verstandig in, liepen een sterke laatste 500 meter en werden respectievelijk knap tweede, derde, vierde en vijfde. Joren Hendrikx werd zesde voor Kevin Billiet en Dimmen Wellens. Twee weken voor het einde van deze Achtkamp Brasschaat heeft Stefan Van Aelst een ruime voorsprong van 31 punten en mag hij zich stilaan klaarmaken voor een derde eindzege. Jasper Van Cant en Tim Verbraeken delen de tweede plaats, maar ook Ruben Devrieze en zelf Joren Hendrikx, ondanks het missen van de 6,5 km tijdrit, maken nog kan op het eindpodium.

Louis Bastiaenssen

Foto: Dirk Van Aelst