Veldloop

Op de voorlaatste dag van de 69ste Achtkamp Brasschaat stond de veldloop op het programma. Met start en aankomst op de weide achter het Kasteel en een enkele lussen door de omliggende bossen hadden de organisatoren opnieuw voor een prachitg en selectief parscours gezorgd.

Onder een herfstzonnetje waren het dit keer de dames die als eerste aan de bak kwamen. Kort na de start nam de leidster in de rangschikking, Britt Vanthillo de leiding voor een drietal bestaande uit Els Van Hooydonck, Sofie Brys en Lies Van de Voorde. Britt zou geleidelijk haar voorsprong verder uitbouwen en afgetekend haar derde proefzege grijpen. Sofie kon zich ontdoen van haar 2 concurrentes en werd knap tweede voor Lies die veterane Els achter zich kon laten in een lange sprint. Dezelfde drie atletes ook aan kop één proef voor het einde. Zonder onvoorziene omstandigheden is Britt op weg naar haar derde eindzege.

Bij de veteranen kregen we aanvankelijk een zevental aan de leiding met Dirk Vermeiren, Benjamin Tuffin, leider Michel Le Blon, Paul Van Loon, Dirk Mertens, Peter Van de Perre en Dirk Noordman. Al in de eerste van 3 af te leggen ronden versnelde Dirk Vermeiren en liet hij de anderen achter zich, daarachter volgde het duo Tuffin - Le Blon, gevolgd door Van Loon en Mertens. Vermeiren maalde de overige ronden af in een constant hoog tempo en pakte met ruime voorsprong zijn tweede opeenvolgende proefoverwinning. Le Blon sprintte sneller dan Tuffin en een sterk teruggekeerde Mertens. Noordman werd vijfde. Bij zijn eerste optreden bij de veteranen zal Michel Le Blon zonder ongelukken volgende week zijn eerste eindzege pakken. Met slechts 2 punten verschil tussen Dirk Vermeiren en Dirk Mertens, in het voordeel van eerstgenoemde, belooft de strijd om de tweede plaats nog spannend te worden.

Na enkele honderden meters al koos Paul Van Riel het hazenpad bij de masters heren, zijn concurrenten zouden hem pas na de aankomst terugzien. Achter Paul kregen we lange tijd het duo Alex Vanthillo en Leo Van den Wyngaert, in de laatste meters kon Alex, Leo lossen en pakte hij de zilveren medaille. Met 5 proefzeges en 2 derde plaatsen is Van Riel oppermachtig in deze reeks, een tweede opeenvolgende eindzege is zo goed als zeker. Nicolas Pinter volgt op 9 punten, Van den Wyngaert op 18.

Na de een korte onderbreking omwille van de kinderiniatie, was het de beurt aan de juniors heren. Deze wedstrijd werd een spannende strijd van bij de start tot in de laatste meters tussen Dries Vermeiren en leider Enoma Van Looveren. Wat Dries ook probeerde, hij kon Enoma niet los lopen en toen hij zich in de eindsprint enkele tientallen meter voor de finish misstapte, was de winst voor Enoma. Achter dit duo vochten Maarten Vermeiren, Rik Verberck, Borre Van den Eede en Tibo Van Loon voor de laatste medaille, het was Borre die deze kon grijpen. Ondanks een boni van 6 punten is Enoma Van Looveren nog niet helemaal zeker van de eindzege, Dries Vermeiren ligt op de loer om elk foutje af te straffen. Ward Van Dael bekleedt momenteel de derde plaats.

Even voor twaalf was het tenslotte de beurt aan de seniors heren. Thijs Janssens en Tim Verbraeken waren de snelste starters, maar al in de eerste ronde scheidde een drietal bestaande uit Toon Dierickx, leider Stefan Van Aelst en Ammar Shamamta zich af, daarna volgden Jurgen De Beule, Tim Cools, Jeff Mertens, Kevin Billiet en Dimmen Wellens. Ammar was de eerste die vooraan de rol moest lossen. Dierickx en Van Aelst bleven over. In de laatste ronde kon Dierickx ook Van Aelst achter zich laten en zo pakte hij een knappe overwinning in deze veldloop. Van Aelst greep de zilveren proefmedaille, Ammar de bronzen voor een sterk terugkerende Cools, De Beule werd vijfde. Met 39 punten voorsprong op de tweede in de rangschikking kan Van Aelst nog weinig gebeuren voor een derde eindzege in de Achtkamp, maar hij zal gebrand zijn om ook de laatste proef te winnen. Tim Valkeneer en Jasper Van Cant zullen onderling strijden voor de overige podiumplaatsen.

Zondag 25 november 2018 vanaf 9.30 uur afspraak voor de laatste proef, de veldrit, opnieuw op de weide achter het Kasteel.

Louis Bastiaenssen

Foto: Dirk Van Aelst