Veldrit

De afsluiter van de Achtkamp Brasschaat was ook deze 69ste editie de veldrit. In het prachtige Brasschaatse gemeentepark mochten de deelnemers nog één keer het beste van zichzelf geven.

De oudste en jongste categorie mochten de debatten openen, eerst de masters, enkele minuten later de juniors heren. Paul Van Riel nam van bij de start de leiding in de mastersreeks, gevolgd door Leo Van den Wyngaert, Jef Van Dyck en Fons Van Looy. Van Riel zou de koppositie niet meer afstaan en afgetekend de proefoverwinning binnenhalen. Van den Wyngaert bleef het dichtst in de buurt en greep het zilver voor Alex Vanthillo. 6 proefoverwinningen en 2 derde plaatsen leverden Paul Van Riel zijn tweede opeenvolgende eindzege op in deze reeks. Met het dubbele aantal punten werd Nicolaas Pinter tweede voor Leo Van den Wyngaert, Alex Vanthillo en Ivo Vercalsteren.

Bij de juniors kregen we een one-man show van Borre Van den Eede, als een pijl uit een boog schoot hij weg bij de start en reed vervolgens aan een hoog tempo verder weg van de concurrentie om, na de 2 tijdritten eerder in deze Achtkamp, ook deze derde fietsproef winnend af te sluiten. Ward Vandael nestelde zich al snel in tweede positie en zou deze niet meer afstaan. Dries Vermeiren kon in een sprint voor de derde plaats Enoma Van Looveren achter zich houden. Voor Van Looveren was dit echter meer dan voldoende om de eindzege op zak te steken voor Dries Vermeiren en Ward Vandael.

Nadat de kids t/m 11 jaar ook hadden kennisgemaakt met het veldrijden tijdens de initiatie was het de beurt aan de veteranen heren en de dames. De veteranen werden enkele minuten voor de dames los gelaten in het veld en het was Dirk Mertens die het snelst startte, gevolgd Michel Le Blon, Dirk Vermeiren, Paul Van Loon en Tim Van den Eede. Van Loon maakte de kleine achterstand al snel ongedaan om samen met Mertens de wedstrijd in handen te nemen. Dit duo bleef enige tijd samen, maar langzamerhand moest Mertens de rol lossen bij Van Loon die verder soleerde naar zijn derde proefoverwinning, 3 op 3 in de fietsproeven. Mertens op twee, voor Le Blon, Dirk Vermeiren en Paul Vermeiren. Met 2 vierde plaatsen en als slechtste resultaat en 6 podiumplaatsen was de eindzege bij de veteranen meer dan verdiend voor Michel Leblon. Met 10 punten achterstand werd het duo Dirk Vermeiren-Dirk Mertens tweede in de totaalstand voor Paul Van Loon en Peter Van de Perre. Paul Van Riel, die in 2 reeksen deelnam werd nog knap zesde.

Bij de dames stond er geen maar op Lenny Druyts, als eerste over de brug en de balkjes, dook zij als leidster het bos in. Haar concurrentes zagen haar pas terug na de finish. Met ruime voorsprong haalde ook zij haar derde dagzege binnen. Achter Lenny vochten Ann Devalckeneer en Britt Vanthillo een strijd uit voor de zilveren medaille die Devalckenaar in haar voordeel kon beslechten. Sofie Brys werd vierde voor Lies Van de Voorde en juniore Kato Snijders. Met alleen maar podiumplaatsen, waaronder 3 proefzeges, werd Britt Vanthillo, voor de derde keer al, de prachtige eindwinnares van de Achtkamp Brasschaat, Sofie Brys en Lies Van de Voorde flankeerden haar op het eindpodium. Lenny Druyts, Ann Devalckeneer en juniore Cordulle Vanthillo vinden we terug op de volgende plaatsen in de eindstand.

Omstreeks 11.30 uur werd de laatste wedstrijd van deze Achtkamp op gang geschoten. De leider in de rangschikking bij de seniors heren, Stefan Van Aelst nam van in de eerste meters autoritair de leiding, gevolgd door Joren Hendrikx, Tim Verbraeken, Jasper Van Cant, Peter Vochten, Sam Leyssens en de rest van het grote peloton. Gezwind maalde Van Aelst de rondjes af en bouwde stelselmatig een ruime voorsprong uit om met veel overmacht deze cross te winnen. Achter hem zagen we lange tijd Roel Vandael alleen op een tweede positie, maar in de tweede wedstrijdhelft kreeg hij het gezelschap van een sterk uit de achtergrond teruggekeerde Christophe Huybrighs, zij zouden onder elkaar de laatste medailles verdelen en het was Vandael die in een lange spurt Huybrighs achter zich kon houden. Dan volgden Peter Vochten, Tim Verbraeken, Dimmen Wellens, Jasper Van Cant, Kristian Vander Mast, Jeff Mertens en Dimitri Delatin. Na 2015 en 2017 boekte Stefan Van Aelst zijn derde eindoverwinning in de Achtkamp Brasschaat, met 43 punten voorsprong was hij een klasse beter dan de concurrentie. Tim Verbraeken werd knap tweede met 5 punten voorsprong op Jasper Van Cant die voor het eerst op het eindpodium mocht. De top 10 in de seniors herenreeks werd vervolledigd met Dimmen Wellens, Jan Van Looy, Ruben Devrieze, Joren Hendrikx, Kevin Billiet, Tim Cools en Jorn Smits. Na de podiumceremonie in aanwezigheid van wereldtoppers in de triathlon, Bart Aernouts en Marten Van Riel viel het doek over de Achtkamp Brasschaat, editie 2018.

Louis Bastiaenssen

Foto: Dirk Van Aelst