50 m Zwemmen

Op de derde dag van de Achtkamp Brasschaat stond voor het eerst in de 70-jarige geschiedenis een zwemnummer op het programma. In het zwembad Sportoase Elshout moesten de deelnemers 50 m afleggen. Voor sommige deelnemers een hele uitdaging, voor anderen een kolfje naar hun hand.

De masters heren mochten als eersten het bad induiken. De leider in deze reeks, Paul Van Riel, stond voor het eerst deze Achtkamp niet op het podium. Hij werd vierde en ziet zijn dichtste concurrent, Leo Van den Wijngaert 3 punten dichterbij komen in de stand. Van den Wijngaert was met 42"19 de snelste master voor de broers Rudi (42"65) en Ivo Vercalsteren (42"90). In de stand leidt Van Riel nu met 6 punten voorsprong op Van den Wijngaert en 12 op Ivo Vercalsteren. Luc Van de Vreken en Patrick Janssens volgen nog 2 punten verderop.

Jurgen Sprangers en Peter Meeussen vochten een zeer spannende strijd uit voor de dagoverwinning bij de veteranen heren die beslecht werd in het voordeel van Sprangers, hij finishte na 33"89, Meeussen deed er nauwelijks 3/100 meer over (33"92). Jan Van den Bosch was met 35"05 goed voor het brons. Na 5 proeven blijft Michel Le Blon aan de leiding, Peter Van de Perre volgt als tweede nu op 6 punten. Door zijn proefoverwinning komt Sprangers op de derde plaats voor Koen Van Dijck en Dirk Vermeiren.

Bij de jonge jongens (juniors heren U15) kreeg Kobe De Maeseneire het gezelschap van Raphaƫl Van Mol aan de leiding van het klassement. Van Mol was veruit de snelste zwemmer in deze reeks, zijn 36"52 was ruim 7 seconden sneller dan de nummer 2, Mathieu Van Assche (43"60). De 45"43 van Toon Kelders was goed voor de bronzen plak. Van Mol en De Maeseneire hebben nu 14 punten in de stand, dan volgen Joppe Van den Eede (20 punten) en Berten Swyngedouw (21 punten).

Thomas Van den Driessche was de eerste deelnemer die onder de 30 seconden zwom. Bij de + 15-jarigen (juniors heren) was hij met een tijd van 29"08 veel sneller dan Dries Vermeiren (32"86) en Max Ludmann (33"67) en pakte hij oververdiend de proefoverwinning. Jits Dua, vierde in het zwemmen, blijft aan de leiding in deze reeks voor Dries Vermeiren, die wel iets dichterbij komt, en Maarten Vermeiren. Dan volgen Timo De Clerck en Van Driessche.

Yasmina Saidi zette bij de juniors dames met 32"54 de eerste snelle tijd op de tabellen, enkel Julie Van den Bosch zou deze nog verbeteren. Met 30"65 was Van den Bosch niet alleen de snelste in haar reeks, maar ook de snelste dame overall! Saidi ontving de zilveren medaille, het brons was voor Michelle Darcon (37"22). De top 3 in de rangschikking blijft quasi ongewijzigd, Evelyn Van de Perre leidt nog steeds, Amandine Van Mol volgt nu op 5 punten. Chelsey Rombout krijgt op de derde plaats het gezelschap van Van den Bosch.

De mama van Julie Van den Bosch, Erika Schellens tikte aan na 35"74, zij was daarmee de beste veterane maar kwam net iets te kort voor een podiumplaats in de damesreeks. Nikita Van Driessche lukte dat wel, met 35"49 werd zij derde. Lauranne Pauwels was een fractie sneller (35"42), wat goed was voor zilver. De overwinning was echter voor Lotte De Vet, zij legde de 2 badlengten af in een knappe tijd van 32"09. Zwemmen is niet het favoriete onderdeel van Sofie Brys, met een dertiende plaats moet zij haar leidersplaats afstaan aan Pauwels die nu leidt met 8 punten voorsprong. Lenny Druyts staat derde op 15 punten. De Vet en Lies Augustyns moeten al 21 punten goedmaken.

De eerste atleet die sneller dan 30" zwom bij de seniors heren was triatleet Lander Dircken (28"25). Ook Tom Dankers (28"37) en Jimmy Jacobs (28"84) bleven onder de halve minuut. In de volgende reeks kwam Andries Verheyden aan de beurt, hij knalde naar een supersnelle 25"98. De deelnemers die na hem kwamen, konden dit niet meer verbeteren. Met 26"52 kwam Wouter Vander Mast het dichtst in de buurt, hij mocht naast Verheyden als tweede op het podium plaatsnemen. De bronzen medaille was voor Siebe De Winter met 27"87. De overige ereplaatsen waren voor Jorn Smits (27"97), Robin Verboven (28"02), Jan Van Looy (28"10) en Kristian Vander Mast (28"23). Met een twaalfde plaats kon leider Stefan Van Aelst de schade meer dan beperken, hij heeft nu 17 punten boni op Wouter Vandermast en 19 op Verboven. Dan komen Tim Verbraeken en Ruben Devrieze. Door een minder zwemnummer valt Jasper Van Cant terug naar een zesde plaats in de tussenstand.

Louis Bastiaenssen

Foto: Dirk Van Aelst