6,5 km Tijdrit

Op de vierde dag van de 70ste Achtkamp Brasschaat stond de zesde proef, de 6,5 km tijdrit geprogrammeerd. Met start en aankomst aan het militaire museum Gunfire in Maria-ter-Heide moesten de deelnemers aan de slag in koude maar voor de rest bijna ideale omstandigheden. Dit zou later blijken uit de resultaten, want in bijna alle reeksen werden recordtijden gerealiseerd of benaderd.

De jongste Achtkampers, de juniors heren U15 mochten het eerst van start gaan. Raphaël Van Mol won zijn derde proef (11'22"50) met meer dan een halve minuut voorsprong op Robbe Heiremans (11'59"49), Berten Swyngedouw (12'11"80) mocht als derde mee op het podium. Van Mol is nu alleen leider met 6 punten marge op Kobe De Maeseneire en 9 op Swyngedouw.

Bij de oudere juniors heren zag de leider in de tussenstand, Jits Dua, Dries Vermeiren één puntje dichterbij komen in de stand, hij heeft er nog 3 over. Het beloofd spannend te worden tot het einde van de laatste proef. Vermeiren finishte in 10'31"72, goed voor de derde plaats. Andreas Francken was iets sneller met 10'26"30. De winnaar, Borre Van den Eede was echter een klasse beter, hij deed meer dan een minuut beter en kwam na 9'16"78 over de aankomstlijn. Na Dua en Dries Vermeiren is Maarten Vermeiren derde in de tussenstand.

Ook in de masters herenreeks was er iemand die er ver bovenuit stak. Paul Van Riel was opnieuw outstanding op dit nummer, met 9'15"59 gaf hij iedereen het nakijken en verbeterde hij ook zijn eigen recordtijd in deze reeks uit 2017 (9'16"15). Met 10'26"82 pakte Patrick Janssens de zilveren medaille, Frans Vermeiren (10'39'20) het brons. Met nog 2 proeven te gaan, verstevigt Van Riel zijn leidersplaats, Leo Van den Wijngaert volgt op 9 punten, Janssens op 15.

Christophe Huybrighs zette de eerste snelle tijd op de tabellen met 9'30"01 bij de veteranen heren, dit zou later goed blijken voor de tweede plaats. Paul Van Loon was zondag outstanding, met 8'59"18 dook hij als enige onder de 9 minutengrens en deed hij ook 4/100 af van zijn eigen recordtijd van vorig jaar. Paul Vermeiren vervolledigde het podium met 9'37"59. Michel Le Blon, vandaag vierde, en Peter Van de Perre, vandaag vijfde, gaven elkaar niet veel toe en blijven respectievelijk nummer 1 en 2 in de rangschikking. Met 7 punten voorsprong heeft Le Blon de beste papieren voor een tweede opeenvolgende eindzege. Jurgen Sprangers staat derde op 18 punten.

Amandine Van Mol en Michelle Darcon vochten een spannende strijd uit voor de overwinning bij de juniors dames. Net als haar broer bij juniors heren U15 pakte Van Mol de overwinning, haar tijd was 11'37"53, Darcon finishte na 11'46"03 en Julie Van den Bosch werd derde met 12'05"32. Door deze overwinning komt Van Mol tot op 2 punten van de leidster, Evelyn Van de Perre, ook hier spanning verzekerd tot de laatste meters van de veldrit over 2 weken. Van den Bosch volgt op 6 punten.

De snelste fietsster bij de seniors dames was opnieuw Lenny Druyts. Zij realiseerde een zeer knappe tijd van 9'49"82 en kwam zo tot op minder dan een seconde van haar recordtijd van twee jaar geleden. Op ruime afstand werd Lies Augustyns met 10'35"71 mooi tweede, de laatste podiumplek was voor Sofie Brys (10'47"03). Met deze derde plaats maakt Brys 2 punten van haar achterstand in de rangschikking goed op Lauranne Pauwels, zij volgt nu op 6 punten. Druyts heeft 11 punten goed te maken. Dan volgen Augustyns en Lotte De Vet.

De verrassing in de seniors herenreeks kwam van Tijl De Decker, deze 18-jarige nieuweling in de Achtkamp Brasschaat ging als eerste onder de 9 minuten. Zijn knappe tijd van 8'54"63 leverde hem een zeer verdiende bronzen medaille op. Het was wachten tot de allerlaatste twee deelnemers van de dag voor deze tijd sneuvelde. Wouter Vander Mast deed 3 seconden beter (8'51"06) en kreeg het zilver. Stefan Van Aelst zette echter de puntjes op de i, met 8'39"57 was hij duidelijk de snelste van de dag en pakte na de 1 km tijdrit op de eerste dag van deze Achtkamp zijn tweede proefoverwinning. Siebe De Winter werd mooi vierde met 8'57"15, dan kwamen Bert De Ridder, Mathias Vertessen, Roel Vandael, Jasper Van Cant, Lander Dircken en Tom Dankers. Met nog een veldloop en een veldrit voor de boeg heeft Van Aelst alle troeven in handen voor een vierde eindoverwinning. Vander Mast heeft al een achterstand van 18 punten, Robin Verboven bekleedt de derde plaats in de tussenstand op 34 punten achter Van Aelst, dan volgen Tim Verbraeken en Jasper Van Cant.

Louis Bastiaenssen

Foto: Dirk Van Aelst