Veldloop

Op de voorlaatste dag van de 70ste Achtkamp Brasschaat mochten de deelnemers in en om de weide achter het Kasteel in het Brasschaatse gemeentepark hun veldloop afwerken.

De juniors dames mochten de spits afbijten. De leidster in de rangschikking, Evelyn Van de Perre nam onmiddellijk de koppositie en zou deze niet meer afstaan. Met haar vierde proefoverwinning, zij was de beste in alle atletiekproeven, vergroot zij haar voorsprong in de stand op Amandine Van Mol, die in de eindsprint Yasmina Saida moest laten voorgaan voor de zilveren proefmedaille. Met een verschil van 4 punten blijft het spannend voor de eindzege. Julie Van den Bosch staat stevig op de derde plaats.

Uit een kopgroep van 7 atletes, wisten Els Van Hooydonck en Sofie Brys zich al snel los te maken bij de seniors dames. Zij werden gevolgd door het duo Lotte De Vet en Lies Augustyns. Veterane Van Hooydonck nam het meeste kopwerk op zich, maar moest in de laatste ronde toch de veel jongere Brys laten gaan. Brys pakte zo haar derde proefoverwinning en komt in de stand terug tot op amper 2 punten van leidster Lauranne Pauwels die vijfde werd in de veldloop. Augustyns werd vierde, het brons was voor De Vet en het zilver voor Van Hooydonck. Pauwels en Brys zullen in de veldrit uitmaken wie de titel pakt, Lenny Druyts lijkt zeker van de derde plaats overall.

Michel Le Blon kon geruime tijd aanklampen bij Dirk Vermeiren in de cross van de veteranen heren, maar uiteindelijk was het hoge tempo van Vermeiren er ook voor hem te veel aan. Vermeiren pakte zo, na de 1500 m, zijn tweede dagzege in deze Achtkamp. Paul Van Loon liep bijna de volledige wedstrijd als derde en kwam ook op die plaats over de finishlijn. Achter hem volgden Dirk Noordman en Peter Van de Perre. Met enkel nog de veldrit voor de boeg heeft Le Blon 10 punten voorsprong op Van de Perre, wat in principe voldoende is voor een tweede opeenvolgende eindzege. Paul Vermeiren, Van Loon en Jurgen Sprangers staan vlak bij elkaar in de stand op de plaatsen 3 tot 5, toch heeft Van Loon de beste papieren voor een plaatsje op het eindpodium.

Daar waar Paul Van Riel in de 1500 m nog Luc Van de Vreken moest laten voorgaan, waren de rollen nu omgekeerd in de masters herenreeks. Nadat het trio Van Riel, Van de Vreken en Alex Vanthillo de snelste start namen, was het Van Riel die even later al een kloofje kon slaan. Van Riel zou deze voorsprong niet meer afstaan en afgescheiden zijn vierde gouden medaille pakken. Van de Vreken werd mooi tweede, Vanthillo derde. Leo Van den Wyngaeert werd vierde en heeft nu 12 punten achterstand in de stand op Van Riel, die zonder ongelukken zeker is van een nieuwe eindoverwinning. Van de Vreken en Patrick Janssens zullen onder elkaar uitmaken wie de laatste podiumplaats zal bemachtigen.

Bij de juniors heren U15 blijft het voor de eindzege en de ereplaatsen zeer spannend, met een verschil van slechts 7 punten tussen de eerste 4 in de stand blijft alles mogelijk. Raphaƫl Van Mol blijft wel aan de leiding, maar ziet Kobe De Maeseneire, die tweede werd in de veldloop, naderen tot op 3 punten. Joppe Van den Eede werd knap winnaar van de zevende proef en staat nu derde op 6 punten van de leider. Berten Swyngedouw greep de bronzen medaille in het laatste loopnummer van deze Achtkamp en volgt op 7 punten.

De leider in de juniors herenreeks, Jits Dua, moest noodgedwongen forfait geven voor de veldloop wegens blessure. Zijn dichtste belager, Dries Vermeiren, profiteerde hiervan optimaal door de veldloop te winnen. In een spannende wedstrijd liet hij Timo De Clerck en zijn broer Maarten Vermeiren achter zich. Jonas Verbeeck en Tibo Van Loon maakten de top 5 compleet. Met nog 1 proef te gaan, heeft Dries Vermeiren een boni van 7 punten op Dua en 16 op Maarten Vermeiren. Als alles meezit, komen Thomas Van Driessche en Van Loon misschien ook nog in aanmerking voor een podiumplaats aan het einde van deze Achtkamp Brasschaat.

Tenslotte waren de seniors heren aan de beurt voor hun veldloop. Reeds vroeg in de wedstrijd lagen de podiumplaatsen al vast, Wouter Vander Mast ging er in de eerste ronde vandoor en zijn concurrenten zouden hem pas na de aankomst terugzien. Met gemak en met duidelijke voorsprong wist Vander Mast zo beslag te leggen op een tweede proefzege. Lander Dircken liep onbedreigd naar een tweede plaats en hetzelfde gold voor Jurgen De Beule voor de derde plek. Net naast het podium vielen Tom Dankers en Tim Cools. Leider Stefan Van Aelst hield goed stand op de zesde plaats voor Tim Verbraeken, Kevin Belliet, Jasper Van Cant en Koen Deschacht. Volgende week tijdens de veldrit moet er al veel mislopen voor Van Aelst om niet zijn vierde eindzege in Brasschaat binnen te halen. Hij heeft 13 punten voorsprong op Vander Mast, die op zijn beurt meer dan 30 punten voorligt op de derde in de stand. Voor die derde plaats kan het nog spannend worden tussen Verbraeken, Robin Verboven en Van Cant.

Louis Bastiaenssen

Foto: Dirk Van Aelst