Veldrit

Om de 70ste editie van de Achtkamp Brasschaat af te sluiten, stond de veldrit als laatste proef geprogrammeerd. Op een vernieuwd, gevarieerd en uitdagend parcours mochten de deelnemers van de 7 verschillende reeksen nog eenmaal het beste van zichzelf geven.

De jongste deelnemers mochten de spits afbijten. Na eerdere proefoverwinningen op de 1 en 6,5 km tijdrit ging Borre Van den Eede van in de start resoluut op zoek naar een derde dagzege bij de juniors heren. Hij sloeg onmiddellijk een kloof en zou deze stelselmatig uitbreiden om met ruime voorsprong te winnen. Jits Dua, die nog een kleine kans had op de eindzege, reed een sterke veldrit en finishte als tweede, Andreas Francken kon zich ontdoen van Thomas Van Driessche en greep de bronzen medaille. Het was dan wachten op de leider Dries Vermeiren, hij kwam als zevende over de meet, wat voldoende was voor de eindzege. Met 2 punten voorsprong haalde hij het voor Dua, broer Maarten Vermeiren vervolledigde het eindpodium. Bij de juniors heren U15 kon Joppe Van den Eede niet achterblijven bij zijn broer en dus pakte hij ook de overwinning in deze afsluitende proef. Hiermee ging hij ook over Kobe De Maeseneire naar een tweede plaats in de eindstand. De eindoverwinning in deze reeks was voor Raphaël Van Mol, met een tweede plaats in de veldrit, kwam hij niet meer in de problemen. De laatste dagmedaille was voor Robbe Heiremans.

Bij de +55-jarigen, de masters heren was Paul Van Riel opnieuw de sterkste, hij haalde zijn vijfde proefoverwinning van deze Achtkamp binnen. Met ruime voorsprong pakt hij zijn derde opeenvolgende eindzege. Door zijn regelmaat werd Leo Van den Wijngaert tweede en mocht zo voor het zesde jaar op rij mee op het eindpodium. Met een verrassende tweede plaats in de cyclocross, verzekerde 'loper' Luc Van De Vreken zich van de derde plaats in de eindrangschikking. De derde plaats in de veldrit was tenslotte voor Frans Vermeiren.

Paul Van Loon maakte zijn favorietenrol bij de veteranen heren waar en won zijn derde fietsproef van deze Achtkamp. Het meeste tegenstand kreeg Van Loon van Christophe Huybrighs die na een inhaalrace knap tweede werd. De derde plaats was voor Michel Le Blon die hiermee net zoals vorig jaar door zeer regelmatige prestaties opnieuw de eindzege wegkaapt in deze reeks. Peter Van de Perre kon de schade beperken en zijn tweede plaats in de stand vasthouden. Ondanks een vierde plaats in de veldrit viel Paul Vermeiren toch nest naast het eindpodium, met 2 punten moest hij Van Loon laten voorgaan.

Bij de juniors dames leek de eindzege bijna zeker voor Evelyn Van de Perre, toch werd het nog spannend. De winst in de veldrit was, net zoals tijdens de eerste proef, de 1 km tijdrit, voor Michelle Darcon. Ploeggenotes Amandine Van Mol en Julie Van den Bosch mochten mee op het podium van deze proef als tweede en derde. Van de Perre kon in de tweede wedstrijdhelft nog enkele plaatsen goed maken en hield uiteindelijk 1 puntje over om de eindoverwinning te grijpen. Van Mol beëindigde deze Achtkamp Brasschaat als tweede, Van den Bosch als derde.

Slechts 2 punten scheidden Lauranne Pauwels en Sofie Brys in de seniors damesreeks bij de start van deze laatste proef, het kon dus alle kanten uit. Voor de proefoverwinning kwamen zij en de andere seniors dames niet in aanmerking. Van bij de start ging Lenny Druyts aan de leiding en met een vanzelfsprekend gemak bouwde zij een ruime voorsprong uit op haar concurrentes. Een derde proefoverwinning en een derde plaats in de eindstand was haar beloning. Lotte De Vet haspelde bijna de volledige veldrit af als tweede en kwam zo ook over de finishlijn. Brys kwam als derde binnen en moest dan afwachten om te zien of dit voldoende zou zijn voor de eindwinst. Omdat Pauwels ook Lies Augustyns nog moest laten voorgaan, eindigden Pauwels en Brys met hetzelfde aantal punten. Omdat Brys echter meer proefoverwinningen liet optekenen, werd zij voor het eerst eindwinnares van de Achtkamp Brasschaat.

In de laatste wedstrijd van deze jubileumeditie van de Achtkamp stonden 80 seniors heren aan de start. De kopstart was voor Wouter Vander Mast voor Robin Verboven, Mathias Vertessen, Tim Verbraeken, Jasper Van Cant en leider Stefan Van Aelst. O.a. door een schuiver van Vertessen kon Vander Mast al vroeg in de wedstrijd een gaatje slagen met daarachter Van Aelst afgescheiden op de tweede plaats, gevolgd door het tweetal Roel Vandael - Tijl De Decker en Siebe De Winter. Vander Mast behield zijn voorsprong en behaalde zo zijn derde proefoverwinning, na de 1500 m en de veldloop, binnen. Van Aelst finishte als tweede voor Tijl De Decker die De Winter nipt achter zich hield. Vertessen, Vandael, Peter Vochten, Verbraeken, Van Cant en Verboven vervolledigden de top 10. In de laatste 5 proeven haalde Vander Mast 3 eerste en 2 tweede plaatsen, door een mindere prestatie in het kogelstoten op de eerste dag was dit echter onvoldoende voor een zesde eindzege. De overwinning in de Achtkamp Brasschaat bij de seniors heren was voor het derde jaar op rij, zijn vierde in totaal, voor Van Aelst, die in alle proeven, ook het zwemmen, zeer sterk voor de dag kwam met twee proefoverwinningen in de tijdritten er bovenop. Verbraeken mocht voor de derde keer in zijn carrière als derde ook mee op het eindpodium. Vierde eindigde Verboven, voor Van Cant, Vertessen, Jan Van Looy, Kevin Billiet, Ruben Devrieze en Dimmen Wellens.

Zondagavond volgde nog de prijsuitreiking, waarna het doek viel van een zeer geslaagde 70ste Achtkamp Brasschaat.

Louis Bastiaenssen

Foto: Jeroen De Meyer