50 m zwemmen

Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Achtkamp Brasschaat stond er 50 m zwemmen op het programma, voor heel wat Achtkampers een proef die ver buiten hun comfortzone ligt, anderen voelden zich als een vis in het water.

De masters heren waren de eersten die in het bad van Sportoase Elshout doken. Eén man stak er bovenuit, Peter Meeussen zwom 10 seconden sneller dan de rest en met 34"09 zette hij ook een stevig nieuw record op de tabellen. Leo Van den Wyngaert en de onvermijdelijke Paul Van Riel vervolledigden het podium. In de rangschikking nadert Meeussen tot op 2 punten van Riel, Marc Tampère volgt op 4 punten.

De winnaar van 2019 bij de veteranen heren, Jurgen Sprangers, moest met 33'97 deze keer tevreden zijn met zilver. Goud was er voor Dimmen Wellens die aantikte na 30"52, daarmee ook het proefrecord van Sprangers overnam en zijn derde proefoverwinning binnenrijfde. Jan Van den Bosch pakte de bronzen plak. In de tussenstand na 5 proeven neemt Wellens de leiding over van tweevoudig eindwinnaar Michel Le Blon, die nu 1 punt achterstand telt. Peter Vochten volgt als derde al op 17 punten. Met Sprangers, Bart De Ridder, de broers Vermeiren en Paul Van Loon niet ver uit de buurt is er nog niets gezegd over het eindpodium.

Bij de juniors heren U15 doken 2 deelnemers onder de vorige recordtijd. Jeff Aters deed dat met een tijd van 33"84, maar de snelste was Matti Van de Mierop met 32"97. Op ruime afstand werd Kobe Hofmans derde. Na 3 wedstrijddagen leidt Aters nog steeds met 10 punten, maar Van de Mierop komt met 12 punten iets korterbij. Yuri De Wit moet met 22 punten al heel wat meer achterstand goedmaken.

Lowie Steenackers was de beste zwemmer in de juniors heren reeks, hij legde de 2 baanlengtes af in 30"42 en deed hiermee duidelijk beter dan Maarten Vermeiren (32"47) en Raphaël Van Mol (33"91). Vermeiren verstevigt wel zijn leidersplaats, hij heeft nu 6 punten boni op Kevin Van den Weygaert en 7 op Tibo Van Loon. Dan volgen Timo De Clerck op 8 punten en het duo Robbe Heiremans en Van Mol.

Bij de juniors dames wisselden Julie Van den Bosch en Yasmina Saidi van plaats t.o.v. vorige editie. Met 32"38 moest Van den Bosch, mede door een blessure, haar meerdere erkennen in Saidi die 31"73 zwom en daarmee een tweede opeenvolgende proefoverwinning pakte. Elien Vermeiren mocht als derde ook mee op het podium maar staat na dit nummer wel afgescheiden aan de leiding in deze reeks. Zij heeft 7 punten voorsprong op Marlies Tuinstra en 14 op Saidi.

Erika Schellens was het derde gezinslid van 'zwemfamilie' Van den Bosch-Schellens die op het podium mocht na Jan bij de veteranen heren en Julie bij de juniors dames. Met 36"40 zette deze veterane de derde tijd neer. Favoriete en leidster, Lauranne Pauwels deed 35"63 over de 50 meter, goed voor zilver. Maar de prestatie van de dag was voor Sarah Van Wallendael. In een quasi perfecte race tikte deze zwemster aan na 27"75, uiteraard goed voor een nieuw Achtkamp-record dat waarschijnlijk nog lang zal standhouden. Pauwels verstevigt uiteraard haar leidersplaats en mag zich, na 2016, stilaan opmaken voor een tweede eindzege. Charis Van de Vijver staat al op 12 punten, Cordulle Vanthillo op 15. Dan volgen Loeka Snijders en Anke Leyssens.

Brabo-zwemmer Lorenz Weiremans nam in het verleden, o.a. als lid van de Belgische 4x200 m ploeg, deel aan EK's en WK. Hij was dus de gedoodverfde favoriet op dit nummer bij de seniors heren. Met een kanontijd van 23"97 maakte hij deze rol meer dan waar. Om deze recordtijd nog te breken, zullen ze van ver moeten komen. 'The best of the rest' was Brecht Vandeputte, met een zeer knappe 26"75 finishte hij tweede voor een heel peloton van 28"-zwemmers. Jorn Smits was daarvan de snelste met 28"41 voor Lander Dircken (28"61), Robin Verboven (28"69), Kristian Vander Mast, Tom Dankers en Jimmy Jacobs. Jonas Frans zwom iets sneller dan co-leider Mathias Vertessen en prijkt terug alleen bovenaan de rangschikking. Vertessen volgt op 2 punten, Sam Cordy op 11 en Verboven op 14. Tim Verbraeken, Dircken, Wout Huyghen, Pieterjan Declercq en Vandermast moeten al meer terrein prijsgeven.

Volgende week is het terug de beurt aan de fietsers. Als zesde proef van de Achtkamp Brasschaat, staat een tijdrit van 6,5 km tijdrit geprogrammeerd in Maria-ter-Heide.

Louis Bastiaenssen

Foto: Dirk Van Aelst