6,5 km Tijdrit

Op de vierde dag van de 71ste Achtkamp Brasschaat moest er 6,5 km tegen de klok gefietst worden op en rond de Licht Vliegwezenlaan in Maria-ter-Heide. De weersomstandigheden waren bijna ideaal om snelle tijden te realiseren.

Bij de juniors heren U15 doken er 2 deelnemers onder de 11 minuten. De winnaar van de 1 km tijdrit, Floris Daneels finishte na 10'56"40, maar Tobe Van de Pas, de eerste deelnemer van de dag, deed nog beter met 10'53"10, meteen een recordverbetering in deze reeks. Robbe Lucas mocht als derde mee op het podium. In de stand blijft Jeff Aters op kop voor Matti Van de Mierop, Daneels heeft als derde al 10 punten achterstand.

Tibo Van Loon was duidelijk sneller dan zijn leeftijdsgenoten in de juniors herenreeks. Zijn tijd van 9'29"45 was bijna 20" sneller dan de tweede, Robbe Heiremans (9'48"22). Raphaƫl Van Mol en Louis Hermans eindigden ook nog onder de 10 minutengrens. Maarten Vermeiren blijft aan de leiding, maar ziet Van Loon naderen tot op 1 puntje. Kevin Van den Weygaert zakt naar een derde plaats op 8 punten. Voor de eindzege is alles is nog mogelijk in deze reeks.

Voor de vierde keer op een rij was Paul Van Riel de beste tijdrijder bij de masters heren (9'38"81). Met een voorsprong van meer dan een minuut op de rest ziet het er niet naar uit dat dit komende jaren zal veranderen. Leo Van den Wyngaert en Luc Van de Vreken werden respectievelijk tweede en derde. Uiteraard verstevigt Van Riel zijn leidersplaats, hij heeft nu 5 punten boni op Peter Meeussen en 6 op Van den Wyngaert. Ook Van de Vreken is nog niet uitgeteld voor het eindpodium.

Paul zorgde bij de veteranen heren voor de tweede dagzege voor de familie Van Loon op de 6,5 km tijdrit. Met 9'02"34 bleef hij Christophe Huybrighs (9'13"04) voor en was hij voor het vierde jaar op rij de snelste. De verrassende derde was Peter Vochten (9'27"82) voor Michel Le Blon (9'30"69), die juist naast het podium viel, maar wel opnieuw leider wordt in de rangschikking met nog 2 proeven te gaan. Dimmen Wellens volgt nu op 4 punten, Vochten is derde op 15 punten. Jurgen Sprangers, Van Loon en Bart De Ridder zijn de dichtste achtervolgers.

Julie Van den Bosch zette 12'01"97 op de klokken, een tijd dit door geen enkele junior dame nog verbeterd werd. Michelle Darcon strandde op 3" (12'04"92) en eindigde als tweede, Janne Heiremans greep de bronzen medaille. Ondanks een lekke band kon Elien Vermeiren haar leidersplaats behouden, zij heeft nu 4 punten voorsprong op Marlies Tuinstra en 13 op het duo Van den Bosch - Heiremans.

Bij de oudere dames, de seniors, staat er geen maat op Lauranne Pauwels. Met een tijd van 10'31"46 fietste zij veel sneller dan al haar concurrentes en pakte zij haar vierde proefoverwinning van deze Achtkamp Brasschaat. Cordulle Vanthillo, vandaag derde in 11'30"62, volgt in de tussenstand na 6 proeven al op 17 punten samen met Charis Van de Vijver. Anke Leyssens werd knap tweede in de tijdrit (11'22"07) en staat voorlopig op de vierde plaats.

Dieter Laenen was de eerste senior heer die een snelle tijd liet noteren, 9'20"83. Eerstejaars senior, Borre Van den Eede deed daar nog een heel stuk van af en was de eerste onder de 9 minuten met 8'55"17, een tijd die uiteindelijk zou leiden tot een bronzen medaille. Bert De Ridder (9'17"28), Roel Van Dael (9'09"88) en Lander Dircken (9'03"67) reden ook een knappe tijdrit, maar kwamen niet de in de buurt van Van den Eede. Mathias Vertessen deed dat wel met 8'59"50 maar kwam dus iets te kort voor een medaille. De gouden en zilveren plak waren voor 2 deelnemers die vooraf aangekondigd hadden het parcoursrecord van Jan De Henau uit 2012 (8'33"92) te willen verbreken. Ondanks een knappe 8'44"64 slaagde Wout Huyghen daar niet in. Stefan Van Aelst, eerder in deze Achtkamp uitgeschakeld voor de eindzege door een spierblessure, lukte wel een nieuwe besttijd. Met 8'25"93 raasde hij 8 seconden sneller dan de oude recordtijd over het parcours. Vertessen neemt de leiding terug over van Jonas Frans, met 3 punten voorsprong en nog 2 proeven voor de boeg die hem normaal gezien beter moeten liggen, maakt hij veel kans op een eerste eindzege bij de seniors heren. Sam Cordy, momenteel derde, Robin Verboven, Tim Verbraeken, Dircken en Huyghen maken allen nog kans op het eindpodium.

Volgende week veldlopen achter het Kasteel van Brasschaat vanaf 10 uur.

Louis Bastiaenssen

Foto: Dirk Van Aelst