Veldloop

De voorlaatste proef van de Achtkamp Brasschaat is traditioneel de veldloop. Plaats van het gebeuren, de weide en het bos achter het Kasteel van Brasschaat.

De seniors dames waren het eerst aan de beurt. In het begin vormde zich een kopgroepje met Cordulle Vanthillo, Charis Van de Vijver, Lauranne Pauwels, Els Van Hooydonck en Anke Leyssens. Eerst moesten Leyssens en Vanthillo lossen en toen Van de Vijver nogmaals versnelde, was het ook de beurt aan Van Hooydonck en Pauwels om haar te laten gaan. Van de Vijver greep zo haar tweede proefoverwinning voor Pauwels en veterane Van Hooydonck. Als Pauwels volgende week aan de start verschijnt, is ze zeker van haar tweede eindzege. Met 16 punten achterstand is een tweede plaats het hoogst haalbare voor Van de Vijver, die nog wel moet opletten voor Vanthillo en Leyssens die hierop ook nog kans maken.

Bij de juniors dames kregen we een duel tussen Yasmina Saidi en Kaat Janssen, een duel dat met ruime voorsprong werd gewonnen door Saidi, ook voor haar een tweede proefoverwinning. Na Janssen werd Elien Vermeiren derde in deze veldloop. Omdat Marlies Tuinstra door een blessure haar kansen niet ten volle kon verdedigen, heeft Vermeiren nu een onoverbrugbare voorsprong in de rangschikking, ook zij is zo goed als zeker van de eindzege. Voor de overige podiumplaatsen komen nog heel wat meisjes in aanmerking: Tuinstra en Saidi, maar ook Julie en Lore Van den Bosch en Janne Heiremans.

In de veteranen herenreeks kregen we kort na de start een ruime kopgroep, bestaande uit Dirk Vermeiren, Dimmen Wellens, Peter Vochten, Christophe Huybrighs, Michel Le Blon, Paul Van Loon, Roel Wouters en Bart De Ridder. Voor Van Loon en De Ridder ging het al gauw te snel en onder het beukwerk van Wellens moest ook de rest stilaan terrein prijsgeven, Le Blon en Wouters konden het langst stand houden. Wellens won met ruime voorsprong zijn vierde proef van deze Achtkamp voor Le Blon die Wouters nog kan afhouden. Vermeiren finishte als vierde voor Huybrighs. Met 3 punten voorsprong en nog een proef voor de boeg die hem beter ligt, lijkt Le Blon op weg naar een derde opeenvolgende eindzege. Wellens is quasi zeker van de tweede plaats, hetzelfde geldt voor Vochten voor de derde plek op het eindpodium.

Luc Van de Vreken nam van in de start resoluut de leiding bij de masters heren, zijn dichtste achtervolgers waren Marc Tampère, Alex Vanthillo en Paul Van Riel. Voor halfweg kwam Tampère terug aansluiten bij Van de Vreken en samen zouden zij sprinten voor de zege. Deze sprint werd gewonnen door Van de Vreken die zo al de loopnummers won in deze reeks. Van Riel pakte brons en heeft nu 6 punten voorsprong in de stand op Van de Vreken, 8 op Van den Wyngaert en 9 op Peter Meeussen en Tampère. Van Riel ligt in pole position voor een vierde eindzege in deze reeks. Wat plaatsen twee en drie betreft, is nog veel mogelijk.

Timo De Clerck, Finn Eijsackers, Kevin Van den Weygaert, Tibo Van Loon, Maarten Vermeiren, Lowie Steenackers en Joppe Wagemakers waren het snelst weg bij de juniors heren. Halfweg schoten De Clerck, Wagemakers, Eijsackers, Van Loon en Vermeiren over. Op het einde was Eijsackers de snelste, hij won afgescheiden de veldloop voor Wagemakers die Van Loon in een eindspurtje achter zich liet. Vermeiren werd vierde en staat nu samen met Van Loon aan de leiding. Van den Weygaert, De Clerck, Robbe Heiremans en Raphaël Van Mol volgen al op 10 punten en meer. Als betere fietser is Van Loon volgende week in de veldrit zeker in het voordeel t.o.v. Vermeiren.

Bij de juniors heren U15 domineerde Robbe Lucas de wedstrijd van begin tot einde, met ruime voorsprong kwam hij als eerste over de aankomstlijn. Matti Van de Mierop kreeg de zilveren medaille, het brons was voor Jobbe Van de Pas voor zijn tweelingbroer Tobe. De strijd om de eindzege zal uitgevochten worden door Van de Mierop, die 3 punten voorsprong telt, en Jeff Aters. Floris Daneels lijkt zeker van de derde plaats in de eindstand.

Rond het middaguur begonnen ook de seniors heren aan hun zevende proef van de Achtkamp Brasschaat 2021. Vooraan zagen we in eerste instantie een kopgroepje van 4 bestaande uit Lander Dircken, Mathias Vertessen, Kevin Billiet en Tim Verbraeken, van kortbij gevolgd door Zeb Mertens, Tom Dankers en de rest. Terwijl Ward De Dycker en Dieter Laenen vooraan kwamen aansluiten, moest Billiet was gas terugnemen. Dircken bleef de forcing voeren en ging de laatste ronde in met een voorsprong van zo'n 50 meter op Laenen en Vertessen. In die laatste ronde wisselden de posities nog volledig, Vertessen ging op en over Dircken en won afgetekend de laatste veldloop van de dag. Na Dircken, greep De Dycker de laatste podiumplaats voor Laenen, Verbraeken, Billiet, Mertens, Dankers, Koen De Deckere en Stefan Van Aelst. Jonas Frans (28ste) moest heel wat plaatsen prijsgeven en staat nu derde in de stand, Sam Cordy klimt naar de tweede plek. Er zal al heel wat moeten mislopen als Vertessen volgende week niet zijn eerste eindzege pakt in de Achtkamp, zijn voorsprong van 26 punten is comfortabel. Frans en Cordy zullen in eerste instantie nog moeten afrekenen met Verbraeken en Dircken.

Louis Bastiaenssen

Foto: Dirk Van Aelst