Veldrit

Voorbije zondag werd de 71ste Achtkamp Brasschaat afgesloten met de veldrit. Een laatste keer mochten de deelnemers aan de slag in een fris maar droog Park van Brasschaat in een poging om hun plaats in de eindrangschikking alsnog te verbeteren.

Om 9.15 uur volgde het eerste startschot voor de juniors heren, enkele minuten later gevolgd door de juniors heren U15. Het waren Tibo Van Loon, Joppe Wagemakers en Robbe Heiremans die het snelst weg waren bij de oudste juniors, De volgende ronde namen Heiremans en Wagemakers resoluut de leiding, Omdat dat Wagemakers door een probleem met zijn voorwiel de laatste tientallen meters al lopend moest afleggen, kon hij zijn kansen niet ten volle verdedigen en was de zege voor Heiremans. Van Loon werd derde voor Maarten Vermeiren. Omdat deze laatsten voor de start van deze veldrit samen aan de leiding stonden, was de eindzege, met slechts één puntje voorsprong, voor Tibo Van Loon. Na Maarten Vermeiren snoepte Robbe Heiremans nog de derde podiumplaats af van Kevin Van de Weygaert.

Bij de U15 vochten Floris Daneels en Tobe Van de Pas voor de dagzege. Daneels won uiteindelijk afgescheiden na de eerste ook de laatste proef van deze Achtkamp Brasschaat voor Tobe Van de Pas. Matti Van de Mierop consolideerde zijn leidersplaats in de rangschikking met een derde plaats in de veldrit en won zo overall met 4 punten voorsprong op Jeff Aters, die vierde werd in de slotproef, en Floris Daneels, de derde in de eindstand.

Bij de veteranen heren was nog niet alles gezegd voor de eindzege. Michel Le Blon ging met 3 punten voorsprong op Dimmen Wellens van start. Paul Van Loon nam zoals verwacht de kopstart voor Peter Vochten, Wellens, Christophe Huybrighs, Le Blon, Bart De Ridder en Dirk Vermeiren. Van Loon sloeg al snel een kloof met de concurrentie die hij stelselmatig zou uitbouwen om ten slotte met een ruime voorsprong voor de vierde opeenvolgende keer de veldrit bij de veteranen te winnen. De strijd voor de tweede plaats tussen Huybrighs en Vochten werd beslecht in het voordeel van Huybrighs. Hij pakte knap zilver, het brons was voor Vochten. De Ridder reed bijna heel de wedstrijd op een vierde plaats, ook zijn eindplaats in deze veldrit. Ondanks dat Wellens steeds voor Michel Le Blon fietste was het toch deze laatste die in een eindsprintje zijn concurrent nog voorbijging en zo zijn derde opeenvolgende eindzege in de verf kon zetten. Met 3 punten achterstand werd Dimmen Wellens tweede in zijn eerste jaar als veteraan. Die andere eerstejaars veteraan, Peter Vochten, vervolledigde het eindpodium. Bart De Ridder en Jurgen Sprangers maakten de top 5 vol.

Enkele minuten na de veteranen waren ook de masters heren van start gegaan. De leider in deze reeks, Paul Van Riel, nam onmiddellijk het commando en zou dit, ondanks een fietswissel, niet meer afstaan om zo zijn vierde proefoverwinning binnen te halen. In tweede positie lag lange tijd Luc Van de Vreken, maar in de laatste ronde werd hij echter nog geremonteerd door Leo Van den Wyngaert en Marc Tampère. In de eindrangschikking bij de masters heren was Paul Van Riel voor de vierde keer op rij oppermachtig. Op 9 punten volgden Van Den Wyngaert en Van de Vreken, maar omdat Luc Van de Vreken meer proefoverwinningen telde, werd hij tweede, Leo Van den Wyngaert mocht plaats nemen op het derde podiumtrapje.

Na de kidsinitiatie mochten ook de dames en de dames juniors hun veldrit afleggen. In de damesreeks kregen we onmiddellijk 2 vrouwen op kop, Cordulle Vanthillo, derde in de stand, en de leidster, Lauranne Pauwels. Verderop gevolgd door Erika Schellens, Hilde Luytens en Sarah Van Wallendael. Deze posities wisselden nog nauwelijks tijdens het verdere verloop van de cross. In de eindsprint was Vanthillo iets sneller dan Pauwels. Goed voor haar eerste proefzege, het brons was voor Schellens, gevolgd door Luytens en Van Wallendael. Met 4 proefoverwinningen en 4 tweede plaatsen was Lauranne Pauwels outstanding in deze reeks en pakte zij, na 2016, haar tweede eindoverwinning. Door haar zege in de veldrit wipte Cordulle Vanthillo nog juist over Charis Van de Vijver naar de tweede plek in de eindstand. Anke Leyssens werd vierde en Erika Schellens, die al veterane is, werd knap vijfde. Eerste master dame was Hilde Luytens op de zevende plek.

Bij de juniors dames was Elien Vermeiren zonder ongelukken al zeker van de eindzege voor de start van de veldrit. In deze laatste proef finishte zij als derde zodat zij met zeer ruime voorsprong de Achtkamp Brasschaat op haar naam kon schrijven. Achter haar eindigden twee atletes met evenveel punten, maar omdat Marlies Tuinstra betere resultaten kon voorleggen in de afzonderlijke proeven, kreeg zij het zilver. Het brons was voor Lore Van den Bosch. De cyclocross in deze reeks werd gedomineerd door Michelle Darcon, vanaf de start zette zij de concurrentie onder druk en won afgescheiden deze wedstrijd, ploeggenote Kaat Janssen werd mooi tweede.

Maurik Morbee was de verrassende snelste starter in de laatste wedstrijd van deze Achtkamp Brasschaat, de veldrit van de seniors heren. Na hem volgden o.a. Mathias Vertessen, de leider in de tussenstand, Tim Verbraeken, Zeb Mertens Stefan Van Aelst en de overige deelnemers. Al gauw scheidden Van Aelst en Vertessen zich af van de rest, Borre Van den Eede nestelde zich op de derde plek, dan volgden Roel Vandael, Verbraeken, Mertens... Vooraan kon Van Aelst, die als één van de enigen over de balkjes sprong, ook Vertessen van zich afschudden en zo voor de vierde keer de slotproef van de Achtkamp Brasschaat op zijn naam schrijven. Vertessen greep de laatste zilveren proefmedaille, een knappe bronzen plak was er voor eerstejaars senior, Van den Eede. Dan volgden Vandael, Mertens, Ward De Dycker, Verbraeken, Jef Wachters, Kevin Billiet en Dieter Laenen. Met een ruime voorsprong van 38 punten pakte Mathias Vertessen zijn eerste eindzege bij de seniors heren (eerder was hij al 3 maal de beste bij de juniors). Sam Cordy hield 1 puntje voorsprong over op zijn achtervolgers en werd na een zeer regelmatige Achtkamp knap tweede. Tim Verbraeken sprong over Jonas Frans naar de derde plek en staat zo voor de vierde keer op het eindpodium in deze reeks. Frans, vorige keer 46ste, eindigde nu vierde, Lander Dircken, Stefan Van Aelst, Kristian Vander Mast, Robin Verboven, Kevin Billiet en Zeb Mertens vervolledigden de top 10.

Ondanks de steeds strengere Corona-maatregelen kon deze 71ste Achtkamp Brasschaat toch volledig afgewerkt worden. Wij kijken nu al uit naar de een normale editie in 2022!

Louis Bastiaenssen

Foto: Dirk Van Aelst