200 m en 800/1500 m

Een stralende zon in het Louis De Winterstadion vandaag voor de 2de zondag van deze editie van de Achtkamp Brasschaat. Dit zou garant staan voor een hoop mooie prestaties en spannende wedstrijden.

De spits werd afgebeten met de voor velen gevreesde 200 m en hierin waren de juniors heren het eerst aan zet. Bij de U15 was het Jobbe Van de Pas die het haalde voor Thibo Strybos en zijn broer Tobe Van de Pas.

Bij de juniors zagen we met 23"80 zowaar de snelste tijd van de dag op naam van Robbe Lucas, die met ruime voorsprong won van Nicholas Van Den Bosch en Lucca Monsieurs.

Vervolgens betraden de dames de arena. Bij de juniors zorgden Ellen Vermeiren, Marlies Tuinstra en Saidi Yasmina voor een heuse STORM door als drie ploegmaats het volledige podium te vullen. Bij de seniors was het Maud Beeckmans die leidster Meggie Van Beeumen en Britt Vanthillo het nakijken gaf. 

De 200 m is een gevreesde proef voor menig master en helaas zagen we hier ook enkele uitvallers. Dit belette Marc Tampere en Luc Van De Vreken niet om er een close finish van te maken, met 28"93 en 28"94 namen zij de eerste twee plaatsen in en het was Philippe Vandeputte die ook nog net onder de 30" bleef om plek drie te grijpen.

Ook bij veteranen heren zagen we mooie tijden. Dimmen Wellens kaapte de overwinning weg net voor Shaun Malone en Peter Vochten met tijden waar menig senior nog maar van kan dromen.

Tot slot kwamen de seniors heren in actie. Hier kregen we zowaar een gedeelde eerste plaats, Thomas Meesters en Zeb Mertens deden de klok alletwee op 24"37 stilstaan. Lukas Maes mocht met 24"73 ook nog net mee op het podium. Andere snelle tijden in deze reeks kwamen van Timo De Clerck, Sette van Hoof en Sam Cordy.

Nu iedereen opgewarmd was, werd het tijd voor het iets langere werk. De juniors heren mochten de baan op voor 800 m. 200 m-winnaar Robbe Lucas haalde in de laatste rechte lijn zijn eindspurt boven en remonteerde zo ploegmaat Joppe Van Den Eede nog voor de overwinning. Leider Robbe Heiremans verdedigde zijn koppositie in het klassement met een de 3de plek.

De juniors heren U15 liepen hun wedstrijd in de wedstrijd en hier zagen we dezelfde drie namen als op de 200 m doch Tobe Van De Pas verdrong Thibo Strybos nu naar plek drie, maar zijn broer Jobbe Van De Pas bleek ongenaakbaar en haalde zo zijn 2de proefoverwinning van de dag binnen.

Ook de dames kregen 2 pisterondjes voor de benen. Britt Van Thillo nam het pak op sleeptouw en zorgde voor de nodige uitdunning om uiteindelijk Lien Boeykens als laatste los te gooien en solo te finishen. Maud Beeckmans legde bestek op plek drie. 

Bij de juniors dames was het opnieuw Ellen Vermeiren die de zege behaalde, maar Naomi De Koninck slaagde er deze keer in een volledige STORM-podium te voorkomen door zich tussen Ellen en Yasmina Saidi op plek twee te nestelen.

1500 m voor de masters heren en opnieuw spanning troef. Marc Tampere, Luc Van De Vreken en Paul Van Riel draaiden met zijn drietjes de piste op en zouden het uitvechten voor de medailles. Van Riel moest als eerste de rol lossen en opnieuw werd het een millimiterspurt tussen Tampere en Van De Vreken en weer was het eerstgenoemde die nipt wist te winnen. Dubbelslag voor Tampere dus.

Ook bij de veteranen heren kregen we een spannende ontknoping. Dimmen Wellens loste Dirk Vermeiren voor geen meter en in de laatste rechte lijn leek het alsof Wellens in de spurt het laken naar zich toe zou trekken, maar dat was buiten Vermeiren gerekend die met een ultieme jump zijn jongere collega nog kon afhouden. Vermeiren op 1, Wellens op 2 en Bart De Ridder sterk op 3.

Tot slot was het de beurt aan de seniors heren. Een 70-tal atleten trok zich op gang en het was Mathias Vertessen die een gaatje sloeg en zo als eerste de piste opdraaide en het leek te gaan halen… Dit was echter buiten snelle man Lukas Maes gerekend die in de laatste rechte lijn nog een stevig spurtje uit de benen schudde om zo deze 1500 m te winnen. Niels Goderis mocht als 3de mee op het podium nadat hij zijn ploegmaat Bart Spruijt verschalkte.

Na 4 proeven zitten we theoretisch halfweg in deze Achtkamp en dat levert de volgende klassementen op. Bij de juniors heren U15 maken de broers Van de Pas het mooie weer met Jobbe op 1 en Tobe op 2 met slechts 2 puntjes verschil. Het lijkt alsof ze met zijn 2’n zullen uitvechten wie deze categorie zal winnen, of komt er toch nog dreiging van achteruit met Sam Van Pelt en Thibo Strybos. Bij de juniors heren behoudt Robbe Heiremans de leiding, maar dubbelwinnaar Robbe Lucas verkleint zijn achterstand tot 3 punten, gevolgd door Lucca Monsieurs op 5 punten en Joppe Van Den Eede op 7 punten.

Bij de juniors dames lijken Ellen Vermeiren en Marlies Tuinstra zich af te scheiden van het pak met respectievelijk 6 en 10 punten. Bij de seniors dames zien we nog steeds Meggie Van Beeumen op kop, op de huid gezeten door drie dames van Accentis: Maud Beeckmans volgt op 4, Lauranne Pauwels op 7 en Britt Vanthillo op 8 punten.

Master Paul Van Riel weet de leiding te behouden en loopt zelfs iets verder weg van eerste achtervolgers Patrick Janssens en Philip Vandeputte. Bij de veteranen zien we nu Dimmen Wellens op 1 met 10 punten en meer bonus op Shaun Malone, Maarten Joris en Alexander Appels die elkaar op de voet volgen.

Bij de seniors heren ten slotte zien we leider Jonas Frans zakken naar plek 3 met 47 punten, Lukas Maes rukt dankzij twee sterke loopnummers op naar plek 2 met 39 punten en het is eindwinnaar van vorig jaar Mathias Vertessen die de leiding overneemt met 28 punten. Achter dit drietal vinden we Jasper Van Cant, Sam Cordy en Pieterjan Declercq die mits een sterk zwemnummer volgende week zomaar kunnen stijgen in de stand.

50 m zwemmen doen we volgende week in Sportoase Elshout in Brasschaat, opnieuw met publiek en hopelijk zorgt dit voor de juiste sfeer om weer een hoop snelle tijden te noteren!

Dave Frans

Foto: Dirk Van Aelst