50 m zwemmen

Voor de 5de proef van deze Achtkamp Brasschaat trokken de deelnemers naar zwembad Sportoase Elshout in Brasschaat en dat kon maar 1 ding betekenen: 50 m zwemmen!

Het is pas de 3de maal dat deze proef op het programma staat en de vraag van de dag was dan ook of er records gingen sneuvelen.

Het waren de masters heren die de eerste start namen en in deze reeks was het Peter Meeusen (35.77) die voor de snelste tijd van de dag zorgde. Peter Osta (37.44) en Philippe Vandeputte (40.59) mochten hem mee op het podium vergezellen. In de stand blijft Paul Van Riel op kop, maar Philippe Vandeputte knabbelt een beetje aan zijn achterstand en ook Patrick Janssens blijft zijn podiumplek aardig verdedigen.

Na de masters waren de veteranen heren aan de beurt. In deze reeks was het Alexander Appels die het snelst door het water kliefde, hij kwam met 30.66 dicht in de buurt van het record van Dimmen Wellens. Dimmen zelf (32.70) mocht als 3de op het podium plaatsnemen dit jaar en moest ook Maarten Joris (31.71) nog voor zich dulden. In de algemene ranking behoudt Wellens de leiding, gevolgd door Joris en Appels die beiden 10 punten achterstand tellen.

Juniors heren dan. Bij de U15 was het Ruben Aerts (33.63) die voor de snelste dagtijd zorgde. Leider Jobbe Van de Pas (36.06) gaf met een 2de plek weinig punten toe en blijft dan ook logischerwijs aan de leiding in deze reeks.
Bij de oudere juniors heren was het Lucca Monsieurs (29.39) die met een duik onder de 30sec deze proef op zijn naam wist te schrijven. Teamgenoot Jeff Aters (29.89) bleef ook onder de magische 30sec op plek twee en algemeen leider Robbe Heiremans (33.68) deed het met een 3de plek verre van onaardig. In de stand houdt Heiremans nog 3 puntjes bonus op Monsieurs over. Robbe Lucas volgt hier op 3.

Tijd voor de dames. Aparte reeks voor de juniors en hier zagen we een dagzege van Julie Van Den Bosch (31.00) na een spannende strijd met Fran Vekemans (31.31) en Yasmina Saidi (31.45). In de algemene ranking nog steeds de twee STORM-ladies bovenaan met Elien Vermeiren op 1 en Marlies Tuinstra op 2. Bij de seniors dames zorgde Sarah Van Wallendael voor de prestatie van de dag, met 27.72 verbeterde ze haar eigen recordtijd van vorig jaar en zwom ze de 2de tijd van alle deelnemers. Noor Van Riel (32.34) kaapte hier de 2de plek weg en Nathalie De Schutter (32.95) plekje 3. Leidster Meggi Van Beeumen verdedigde zich kranig, maar moest toch wat plaatsjes inleveren op Lauranne Pauwels die haar achterstand in de algemene ranking tot 3 puntjes verkleint. Maud Beeckmans zakt naar plek 3, kort op de hielen gevolgd door Britt Van Thillo die haar favoriete proeven dichterbij ziet komen.

Tot slot de grootste categorie: de senioren heren. We zagen hier een scala aan slagen van crawl over schoolslag tot baksteenslag, maar iedereen haalde de aankomst en mocht na afloop zijn 50 m brevet ophalen. Snelste zwemmer van deze reeks was met voorsprong Seppe Marichal die met 25.51 de snelste dagtijd noteerde. Op plekje twee en drie mochten Jorn Smits (28.30) en Kristian Vander Mast (28.58) plaatsnemen. Ook Lander Dircken (28.87), Jan Van Looy en Robin Verboven (beiden 29.13) en Lukas Maes (29.36) bleven in deze reeks onder de 30 seconden. In de algemene ranking komt Lukas Maes dankzij zijn knappe zwembeurt op gelijke hoogte van Mathias Vertessen, zij slaan beiden een kloof in de rangschikking en op plek 3 vinden we Sam Cordy van kortbij gevolgd door Raptors Jonas Frans en Jasper Van Cant.  Het beloofd in deze reeks nog een strijd op verschillende fronten te worden, want ook in de ploegenranking geven Nottebom en Raptors elkaar voorlopig geen duimbreed toe.

Afspraak volgende week aan het militair domein van Brasschaat voor een hopelijk iets drogere proef want dan staat de 6.5 km tijdrit op het programma. Allen op post!

Dave Frans

Foto: Dirk Van Aelst