6,5 km Tijdrit

Weinig wind en een heerlijk herfstzonnetje vandaag op het militair vliegveld van Brasschaat, kortom de ideale omstandigheden voor snelle fietstijden op deze 4de zondag van de Achtkamp Brasschaat.
6,5 km tegen de klok stonden op het programma en de juniors heren mochten de spits afbijten. Bij de U15 was het Tobe Van De Pas (10.37.74, tevens goed voor een nieuwe recordtijd in deze reeks) die net als in 1 km tijdrit zijn broer Jobbe (11.22.18) het nakijken gaf.  De 3de plek was hier voor Sam Van Pelt (11.37.34). In de algemene ranking vechten de broers ook een onderlinge strijd uit voor de eindzege met Jobbe die 3 puntjes bonus heeft op Tobe. Verderop volgt Van Pelt die zijn 3de plek ook redelijk veilig ziet.

Bij de juniors heren was het leider Robbe Heiremans die met een mooie 9.40.80 de dagoverwinning pakte. Ook Raphael Van Mol dook met 9.58.77 nog net onder de 10 minuten op plek 2 en Lucca Monsieurs pakte plekje 3 met een tijd van 10.14.70. In de algemene stand verstevigd Heiremans zijn voorsprong terug tot 5 punten op Lucca Monsieurs en voor het laatste podiumtrapje zien we een mooie strijd tussen Robbe Lucas en Jeff Aters die beiden evenveel punten tellen.

Bij de masters heren slaagde Paul Van Riel er in zijn dominantie van voorgaande jaren in deze categorie op dit nummer verder te zetten en hij klokte met 9.36.25 dan ook veruit de snelste dagtijd in deze reeks. Patrick Janssens (9.58.20) en Philippe Vandeputte (10.16.40) flankeerden hem op het podium. Ook in de algemene ranking vinden we deze drie heren bovenaan terug met Van Riel op 1 met 7 punten voorsprong op Janssens en 8 op Vandeputte. Het lijkt erop dat deze drie heren de podiumplaatsen onder elkaar gaan verdelen.

Na de masters waren de veteranen heren aan zet en ook in deze reeks zagen we enkele mooie tijden. De overwinning van Paul Van Loon was ergens geen verrassing meer en met 8.59.52 bleef hij maar bijzonder nipt boven zijn eigen Achtkamp-record uit 2019. Klassementsman Alexander Appels deed met zijn 2de plek in 9.23.63 een gouden zaak en ook Christophe Huybrighs haalde met 9.30.55 zijn snelle fietsbenen nog eens van stal.
In de algemene ranking is het spanning troef in deze reeks, door een 12de plek vandaag moet leider Wellens, Appels naast zich dulden, beiden met 27 punten, maar ook Maarten Joris met 30 punten is zeker nog niet uitgeteld!

Hierna mochten de vrouwen van het startpodium bollen. Bij de juniors dames een dagoverwinning voor leidster Elien Vermeiren in een nieuwe recordtijd van 11.04.51 voor Naomi De Koninck (11.14.54) en Marlies Tuinstra (11.23.64) en dit zijn ook de eerste drie in de ranking met Vermeiren op 1, Tuinstra op 2 en De Koninck op 3. Al moet deze laatst nog opletten voor Julie Van Den Bosch die maar op 3 puntjes volgt van een podiumplek.

Bij de seniors (en veteranen en masters) waren de zusjes Druyts aan het feest. Demmy haalde het in 9.55.31 voor Jessy met 10.14.82. Lauranne Pauwels mocht met 10.22.79 als derde mee op het podium en verkleint zo haar achterstand op leidster Meggie Van Beeumen tot 1 schamel puntje, dat wordt nog een mooie strijd in de laatste 2 nummers! Op plek drie ziet Britt Van Thillo, Demmy Druyts tot op 2 puntjes naderen, met een sterk loopnummer voor Britt en een sterke veldrit voor Demmy belooft het voor die 3de podiumplek ook nog spannend te blijven tot het einde!

Naar goede gewoonte mochten de seniors heren als laatste starten. Hier was het Stefan Van Aelst die hier voor een knaltijd zorgde, met 8.10.18 deed hij maar liefst 15 seconden van zijn vorige recordtijd. Nieuw Achtkamp-record dus voor de man die vanaf volgende week helaas niet meer zal starten. Broer Gerry Druyts vond dat hij niet kon achterblijven op zijn zussen en kaapte de 2de plek weg met 8.38.81 voor co-leider Lukas Maes die met 8.40.43 vriend en vijand verbaasde en zo de 3de plek wegkaapte. Ook Wout Huygen, Borre Van Den Eede, Mathias Vertessen, Tim Neel en Lander Dircken (in die volgorde) bleven allen onder de 9 minuten. In de algemene ranking zien we dus verrassende leider Lukas Maes met 3 punten voorsprong op Mathias Vertessen en het lijkt alsof deze twee heren komende twee zondagen nog een verbeten strijd voor de eindwinst zullen uitvechten. Op 3 vinden we Sam Cordy die een klein kloofje slaat op teammaats Jasper Van Cant en Jonas Frans die elkaar geen duimbreed toegeven en ook verder in de toptien ligt alles nog op een zakdoek. Met De Clerck (109 ptn.), Druyts (111 ptn.), Verbraeken (112 ptn.), Mertens (113 ptn.) en Morbee (114 ptn.) lijkt het ook hier nog alle richtingen uit te kunnen!

Voor volgende week mogen de fietsbenen alvast een weekje terug de kast in en moeten de loopbenen terug vanonder de stof om de modder in het park van Brasschaat te trotseren tijdens de 7de proef, de veldloop. Afspraak op de weide achter het kasteel, met om 11.15 uur ook een initiatie voor de allerkleinsten tot 12 jaar, tot dan! 

Dave Frans

Foto: Dirk Van Aelst