Veldloop

Afspraak op de weide achter het kasteel voor de 7de proef van deze Achtkamp Brasschaat: de veldloop. Behoorlijk wat frisser dan vorige week en af en toe wat miezerregen, maar dat lieten de deelnemers zich niet aan hun hart komen.

De eersten die van start gingen, waren de seniors dames, enkele minuten later gevolgd door de juniors dames. Winnares van de dag werd hier Britt Van Thillo, die van bij de start resoluut de leiding nam en stelselmatig uitliep. Op een 2de plek vonden we Lien Boeykens en derde werd Maud Beeckmans. Iets verder zagen we Charis Van de Vijver en Noor Van Riel die zich op plek 4 en 5 nestelden. Leidster Meggie Van Beeumen beet zich de ganse wedstrijd vast in de tred van Lauranne Pauwels, maar het was Pauwels die toch een puntje kon uitlopen door Van Beeumen achter zich te houden op het einde. In de algemene ranking zien we dus met nog 1 proef te gaan Lauranne Pauwels en Meggie Van Beeumen samen op kop, zij zullen tijdens de veldrit volgende week vrouw tegen vrouw mogen uitvechten wie deze Achtkamp Brasschaat op haar naam zal schrijven, al mogen ze hierbij Britt Van Thillo die maar op 3 puntjes volgt niet uit het oog verliezen! Spanning troef dus in deze reeks!

Bij de juniors dames zagen we Naomi De Koninck als eerste over de streep komen voor Fran Vekemans en leidster Elien Vermeiren kaapte het brons weg. Vermeiren zal zonder ongelukken volgende week deze reeks op haar naam schrijven en ook de podiumplekjes van Marlies Tuinstra en Naomi De Koninck lijken veilig, al blijft de veldrit een proef waar nog van alles kan gebeuren.

Na de vrouwen was het de beurt aan de veteranen mannen. Hier was het Dirk Vermeiren die het pak op sleeptouw nam voor teamgenoten Dimmen Wellens en Bart De Ridder, iets verder volgden Peter Vochten, Maarten Joris, Alexander Appels, Christophe Huybrighs en Paul Van Loon. Vermeiren viel vooraan weg met een blessure, maar liep op karakter nog wel uit. Zo lag de weg naar de zege open voor Dimmen Wellens die samen met Bart De Ridder en Peter Vochten (beiden in voorbereiding op de marathon van Malaga) zorgden voor een volledig Chiro-podium. In de algemene stand vertrekt Wellens volgende week met 4 puntjes bonus op Appels en 6 op Joris. Wellens kan dus controleren volgende week maar kan zich toch ook geen foutje veroorloven.

Volgende categorie aan zet waren de masters. Luc Van De Vreken zorgde voor de snelste start, maar Marc Tampere nam snel de koppositie over om deze veldloop gecontroleerd te winnen. Paul Van Riel rukte nog op naar plek 2, maar moest zich in de laatste lijn nog reppen om een spurtende Van De Vreken af te houden. In de algemene ranking heeft Van Riel een comfortabele marge van 10 punten op  het duo Patrick Janssens en Philippe Vandeputte die onder hun beiden het zilver en brons lijken te gaan verdelen.

Vervolgens mochten de allerkleinsten proeven van deze discipline tijdens de kinderinitiatie. Om nadien te mogen kijken naar de juniors heren en de juniors U15, die met 3 minuutjes verschil van start gingen. Bij de juniors heren zagen we een mooie strijd waarin het uiteindelijk Joppe Van Den Eede was die het haalde voor Robbe Lucas en Jeff Aters. Door een mindere beurt van leider Robbe Heiremans nadert Lucca Monsieurs tot op 1 puntje, maar ook Robbe Lucas, Jeff Aters en Joppe Van Den Eede zijn nog niet uitgeteld voor het podium of wie weet zelfs meer.

Bij de U15 zagen we tweelingbroers Jobbe en Tobe Van De Pas onderling uitvechten wie de dagzege zou binnenhalen. Het was uiteindelijk Jobbe die aan het langste eind trok voor Tobe en iets verder zagen we Thibo Strybos op plek 3. In de algemene ranking start Jobbe volgende week met 4 puntjes bonus op zijn broer Tobe en zien we al een grote kloof met Sam Van Pelt op plek drie.

Traditioneel was het aan de seniors heren om deze zondag af te sluiten. Na de kleine ronde zagen we Mathias Vertessen, Niels Goderis, Lukas Maes en Tim Neel in de voorste gelederen. Goderis en Neel konden zich van de rest losrukken en het was Bart Spruyt die de achtervolgers op sleeptouw nam. Uiteindelijk was het Niels Goderis die na een langgerekte sprint in de laatste ronde Tim Neel wist af te houden en zo deze veldloop op zijn naam schreef. Lukas Maes knokte zich naar plek drie en doet een mooie zaak in de algemene klassering. De toptien werd verder vervolledigd door Gerry Druyts, Bart Spruyt, Zeb Mertens, Lander Dircken, Ward De Dycker, Dieter Laenen en Mathias Vertessen. Voor de eindoverwinning belooft het nog een mooi duel tussen Lukas Maes en Mathias Vertessen te worden, maar Vertessen (vorig jaar 2de in de veldrit) moet toch al een achterstand van 10 punten ophalen. Voor de derde podiumplek mogen Sam Cordy en Jasper Van Cant nog een verbeten strijd uitvoeren, slechts 1 puntje scheidt beide heren van elkaar, maar ook Gerry Druyts en Zeb Mertens zijn nog niet helemaal uitgeteld. Verder in de top 10 vinden we nog Tim Verbraeken, Pieterjan Declercq, Jonas Frans en Lander Dircken, ook hier zijn nog wel wat verschuivingen mogelijk. 

Wil je al deze spannende ontknopingen vanop de eerste rij meevolgen of wil je gewoon gezellig een gluhweintje, warme chocomelk of jenevertje komen drinken bij de bevallige dames aan de apr├Ęs-skihut, wees dan op de afspraak! Volgende zondag vanaf 9.15 uur op de weide achter het kasteel! Met opnieuw kinderinitiatie om 10.35 uur. De prijsuitreiking zelf zal om 16.30 uur starten in zaal 'Ons Middelheem', Bredabaan 423. En geruchten doen de ronde dat er daar in tussentijd ook een 9de proef zal plaatsvinden.

Dave Frans

Foto: Dirk Van Aelst