Veldrit

Na zes weken was het zover, tijd voor de sportieve apotheose van deze 72ste Achtkamp Brasschaat. Traditioneel met de afsluitende veldrit in het park van Brasschaat. Een gevarieerd technisch parcours zou de eindklassementen in een definitieve plooi leggen.

Eersten aan zet waren onze youngsters: de juniors heren iets later gevolgd door de U15. Bij de U15 schreef Tobe Van De Pas (die als nagenoeg enige van alle deelnemers behendig over de balken sprong) zijn 3de fietsproef op zijn naam, 2de plek was voor Seppe Huybrighs en broer Jobbe Van De Pas nestelde zich op plek 3. Eindzege in deze reeks was uiteindelijk voor Jobbe Van De Pas voor zijn broer Tobe en op de 3de plek vinden we Sam Van Pelt. Bij de juniors heren stond er geen maat op Robbe Heiremans die het haalde voor Jarno Smets en Raphael Van Mol. Heiremans werd ook de verdiende eindwinnaar in deze reeks voor Lucca Monsieurs en Robbe Lucas.

Volgende starters waren de veteranen, dit beloofde een spannende strijd te worden voor het eindklassement. Paul Van Loon koos hier al snel het hazenpad en breidde gestaag zijn voorsprong uit. Achter Van Loon probeerde Maarten Joris met een kanonstart Alexander Appels en Dimmen Wellens te verrassen. Hij kreeg Peter Vochten, Bart De Ridder en Christophe Huybrighs mee in zijn spoor. Wellens volgde in het wiel van Appels iets verder maar moest deze een ronde verder toch laten rijden. Van Loon maalde zijn rondjes verder af, op afstand gevolgd door Vochten en De Ridder die zich losrukten van de rest. Joris moest een beetje inbinden en zag ook Huybrighs uiteindelijk van hem wegrijden. Van Loon dus op 1, Vochten na een prangend sprintje op 2 en De Ridder op 3, Huybrighs op 4, een moedige Joris op 5 en Appels verschalkte Steven Augustyns nog voor plek 6. Dimmen Wellens wist uiteindelijk met een 8ste plek zijn eindzege veilig te stellen en Alexander Appels hield nog 1 puntje over op Maarten Joris voor plek 2.

Ondertussen waren ook de masters heren van start gegaan. Hier was de snelste start voor Luc Van De Vreken, maar Paul Van Riel stelde snel orde op zaken en won met deze veldrit zijn derde fietsproef en het eindklassement. Marc Tampere pakte dankzij een snelle laatste ronde in extremis nog plek 2 in deze veldrit en Patrick Janssens knokte zich naar de 3de podiumstek. Van Riel dus met een nieuwe eindzege bij de masters, Janssens op 2 en Philippe Vandeputte mocht als derde mee op het eindpodium.

Nadien mochten de allerkleinsten het parcours even onveilig maken en de hoge balken en de spin trotseren en dan was het de beurt aan de dames. Het beloofde vooraf een mooi duel te worden tussen Meggie Van Beeumen en Lauranne Pauwels voor de eindzege en dat kregen we ook. De twee waren constant in mekaars buurt te vinden, Maar uiteindelijk wist Van Beeumen zich met Britt Van Thillo lichtjes af te scheiden. Van Beeumen haalde het in de spurt voor Van Thillo en Lien Boeykens klopte Lauranne Pauwels in extremis nog voor de 3de plek. Na een spannende ontknoping pakt Van Beeumen zo haar eerste eindzege bij de dames met 2 puntjes voor op Pauwels die op haar beurt uiteindelijk maar 1 puntje bonus overhoudt op Britt Van Thillo.

Ondertussen waren ook de juniors dames gestart en daar was het leidster Elien Vermeiren die haar eindzege nog wat extra glans gaf door ook deze veldrit te winnen. Lore Van Den Bosch nestelde zich op plek 2 en Naomi De Koninck op plek 3. Naast Vermeiren die toch wel outstanding was in deze reeks vinden we Marlies Tuinstra en Naomi De Koninck op plek 2 en 3. van het eindpodium.

Een start met een 70-tal seniors tegelijk is steeds spektakel en ook nu weer. Van bij de start was het Gerry Druyts die de rest onder druk zette en steeds verder wegreed. Achter hem zagen we een strijd tussen Lukas Maes en Mathias Vertessen voor plek 2 en 3, die uiteindelijk beslecht werd in het voordeel van Maes. Borre Van Den Eede zag zijn continue inhaalrace stranden op plek 4, Zeb Mertens kwam binnen op plek 5 en Maurik Morbee, Tibo Van Loon, Jasper Van Cant, Roel Vandael en Sam Cordy nestelden zich ook nog in de top tien. De eindzege dit jaar gaat naar nieuwkomer Lukas Maes die bewees de veelzijdigste van allemaal te zijn. De eindwinnaar van vorig jaar Mathias Vertessen moest dit jaar vrede nemen met plek 2, maar geeft zich voor volgende edities niet zomaar gewonnen en Jasper Van Cant wist in extremis nog de derde plek op het eindpodium te bemachtigen ten koste van Sam Cordy. De rest van de top tien wordt vervolmaakt door Gerry Druyts, Zeb Mertens, Tim Verbraeken, Maurik Morbee, Jonas Frans en Lander Dircken.

Na afloop konden de deelnemers aan de dranktent nog vrolijk nakaarten over hun prestaties en de dag werd besloten in Ons Middelheem met de prijsuitreiking. Data voor de volgende editie zullen snel op de website bekend gemaakt worden. Dit weer volgens het gekende succesvolle concept van de afgelopen jaren! Wij hopen alle deelnemers volgend jaar terug te verwelkomen om er opnieuw een spannende en hoogstaande editie van te maken! Tot dan!

Dave Frans

Foto: Dirk Van Aelst