50 m zwemmen

Zondag 3 van Achtkamp Brasschaat 2023, tijd voor de voor velen gevreesde zwemproef.  Plaats van afspraak: Sportoase Elshout Brasschaat. De eersten die het bad in doken waren de masters. Leider Dirk Mertens diept zijn voorsprong verder uit na een overwinning in 36.93. Op de 2de plek duikt Peter Van Osta op in 40.79 en de 3de plek was hier voor Philippe Vandeputte in 41.75. In de stand dus Mertens aan de leiding, Paul Van Riel volgt al op 8 punten en Werner Vertessen op 11. Benieuwd naar het duel in de lange tijdrit tussen Paul en Dirk, waar Paul heeft aangegeven nog eens ferm te willen uithalen. 

Na de masters was het tijd voor de veteranen. Hier winst voor Alexander Appels in 30.15 een nieuwe recordtijd in deze reeks. Michael Furr moest met 30.17 maar nipt de duimen leggen en Dimmen Wellens mocht met 31.03 als 3de mee op het podium.  Michel Le Blon behoudt de koppositie algemeen met een bonus van 12 punten op Appels en 13 op Wellens die gestaag zijn opmars in het klassement verderzet. Roel Bernaerts zien we door zijn regelmaat op plek 4 en Michael Furr stijgt dankzij zijn zilveren duik vandaag naar plek 5. 

Over naar de juniors reeksen. Bij de juniors heren U15 vlotte zege van Siebe Scheipers 29.59 en een nieuw Achtkamp-record erbovenop. Bram Wellens werd 2de (36.83) en Seppe Huybrighs hield zijn broer Tibo nipt van het brons. Scheipers blijft op kop voor Van De Pas en Strybos, maar ook Wellens en Seppe Huybrighs zijn nog niet uitgeteld voor het podium. 

Juniors heren en ook hier sneuvelde het record. Winst voor Lucca Monsieurs in 28.34 voor teammaats Ruben Aerts en Jens Vandenven. BRTC heeft duidelijk goede zwemmers in huis. Lucca Monsieurs neemt ook de leiding in de algemene ranking over van Robbe Lucas die nu op 5 punten volgt en op plek 3 vinden we Hannes Vanhooydonck. 

Ook bij de juniors dames wist het oude record niet overeind te blijven. Fran Vekemans won in 29.41, voor Naomi De Koninck in 32.84 (wederom beiden BRTC) en 3de plek voor Kato Van Cleuvenbergen in 35.50. Elien Vermeiren blijft op kop met een bonus van 5 punten op Kato Van Cleuvenbergen en 6 op Fran Vekemans. 

Bij de seniors dames was Sarah Van Wallendael weer outstanding met 27.98. Demmy Druyts werd 2de met 34.28 en Nathalie De Schutter 3de met 34.48. Leidster Charis van De Vijver ziet haar voorsprong slinken tot 3 punten op Demmy Druyts. Nathalie De Schutter komt op plek 3 postvatten na haar mooie zwembeurt. 

Afsluiten doen we traditioneel met de seniors heren. Hier een overwinning voor oude getrouwe Lander Dircken met een mooie 27.56. De andere podiumplekken waren voor Kristian Vander Mast met 28.34 en Lukas Maes met 28.40. Ook Jorn Smits 28.69 en Jan Van Looy 29.28 wisten nog onder de 30 seconden te blijven. In de stand neemt Lukas Maes de leiding over van Mathias Vertessen, maar Mathias volgt maar op 2 puntjes en met nog 3 nummers te gaan waar beide heren aan elkaar gewaagd zijn, belooft het nog een spannende ontknoping te worden. Sam Cordy blijft stevig op plek 3, Gerry Druyts vinden we op 4 en Lander Dircken rukt op naar plek 5 dankzij zijn overwinning van vandaag. In de ploegenrangschikking lopen de Raptors iets verder uit op Team HG. 

Voor volgende week mogen de volle wielen en de aerosuits weer uit de kast want dan staat de 6.5 km tijdrit op het programma op en rond het militair vliegveld van Brasschaat. Hopend op een mooie herfstzon en snelle tijden! Tot volgende week! 

Dave Frans

Foto: Dirk Van Aelst