6,5 km Tijdrit

Een mistige koude dag voor de 6,5km tijdrit, de 6de proef van Achtkamp Brasschaat, editie 2023. Maar het was droog en de organisatie had nog alles in het werk gesteld om het parcours vrij te maken van de erfenis van storm Ciaran.

De eersten die aan de bak mochten waren de juniors heren U15. Snelste tijd kwam hier op naam van Tobe Van De Pas die met 9.57.44 onder de 10 minuten wist te duiken (een nieuw Achtkamp-record en een tijd waar hij zelfs bij de juniors heren de 2de plek mee had weggekaapt en waar menig senior maar van kan dromen). Het zilver was voor Seppe Huybrighs en het brons voor leider Siebe Scheipers. Siebe behoudt de leiding, maar zijn voorsprong van 3 puntjes op Tobe is zeker nog niet geruststellend te noemen. Voor de 3de podiumplek verwachten we een strijd tussen Thibo Strybos en Seppe Huybrighs, slechts door 1 puntje van elkaar gescheiden momenteel. 

De volgende starters waren de juniors heren. Hier een mooie overwinning voor Lucca Monsieurs met een tijd van 9.55.80 voor Raphael van Mol en Jens Vandenven. In de algemene ranking zien we Lucca comfortabel op kop gevolgd door Robbe Lucas en Hannes Vanhooydonck, maar ook Jens Vandenven en Kobe Van Der Linden zijn nog niet uitgeteld voor het eindpodium.

Na de juniors was het de beurt aan onze masters heren en Paul Van Riel hield woord. Gouwe ouwe Paul knalde naar 9.38.38 (een tijd die bij de seniors zelfs nog voor top-15 goed zou zijn). Dirk Mertens plaatste zich met 10.05.13 op plek 2 en de derde podiumplek was voor Patrick Janssens. Dirk leidt nog steeds met 7 punten bonus op Paul en voor plek drie wordt het een gevecht tussen Werner Vertessen en Philippe Vandeputte ook weer gescheiden door 1 schamel puntje momenteel.

Na de masters mochten de veteranen heren van start gaan. Paul Van Loon wist opnieuw het laken naar zich toe te trekken met 9.13.03, maar zijn marge op nummer 2 Koen Van Dijk (9.15.90) was toch kleiner dan verwacht, Jurgen Sprangers zette zich met 9.25.47 mooi op plek 3. Michel Le Blon behoudt met een 5de stek zijn koppositie en moet slechts 1 puntje inleveren op Alexander Appels op plek 2. Dimmen Wellens valt door zijn afwezigheid weg uit de top 3 en zijn plek wordt ingenomen door FAT’er Roel Bernaerts, die de adem van zijn teamgenoten Koen Van Dijk en Maarten Joris in zijn nek voelt.

Bij de juniors dames vervolgens was Elien Vermeiren weer aan het feest (10.50.79) met Naomi De Koninck op twee die het nipt haalde van Nina Van Loon. Elien Vermeiren bouwt haar voorsprong terug uit tot 8 punten op Kato Van Cleuvenbergen en 10 op Fran Vekemans.

Bij de seniors dames op hun beurt zagen we een knappe overwinning van Demmy Druyts in 10.16.01, Sarah Michielsen-Stevens kaapte plek 2 weg op ruime afstand en leidster Charis Van De Vijver verdedigde zich kranig met een 3de plek. Charis behoudt 1 puntje overschot op Demmy en met nog 1 loopproef en 1 fietsproef te gaan belooft het dus ongemeen spannend te worden hier. Ook voor het derde podiumplekje komen nog verscheidene dames in aanmerking, de beste papieren zijn momenteel voor Mira Leyssens, maar ook Anke Leyssens, Cordulle Vanthillo, veterane Lieve Schellekens, Lina Monsieurs en Nathalie De Schutter mogen we nog niet afschrijven.

Bij de seniors heren werd de eerste richttijd gezet door vroege vogel Sam Cordy met 9.15.71, uiteindelijk goed voor een 8ste plek. Roel Van Dael, Borre Van Den Eede en Lander Dircken wisten zich daar nog voor te plaatsen, maar het was Maurik Morbee, als allerlaatste gestart door een lekke band in de opwarming die met 8.51.20 samen met nog 3 anderen onder de 9 minuten dook. Deze 3 namen bezetten dan ook het podium. Nummer 3 met 8.49.76 werd leider Lukas Maes, plaats 2 was voor Gerry Druyts die net niet het voorbeeld van zijn zus kon volgen en de snelste tijd van de dag was weinig verrassend voor Stefan Van Aelst met 8.19.66. Stefan bleef hiermee een kleine 10 seconden boven zijn Achtkamp-record van vorig jaar, maar hier zaten de koudere omstandigheden zeker voor iets tussen. In de algemene rangschikking slaat Lukas Maes een 10-puntenkloof op Mathias Vertessen, Sam Cordy volgt op 7 punten van Mathias op plek 3 en Gerry Druyts en Lander Dircken vervolledigen de top-5.

Volgende proef op het programma is de veldloop zondag 19 november vanaf 9.30 uur met start en aankomst op de weide achter het kasteel. Er is tevens een leuke kidsinitiatie voor de allerkleinsten. Allen op post en tot volgende week voor alweer een zondag topsport!

Dave Frans

Foto: Dirk Van Aelst