Veldloop

De voorlaatste zondag van de 73ste Achtkamp Brasschaat en de daar bijhorende veldloop was alweer aangebroken. Na een week vol regen was het zowaar droog in het park deze zondagvoormiddag.

Eerste starters achter het kasteel waren de seniors dames, niet veel later gevolgd door de juniors dames. Bij de seniors zagen we een drietal dat zich afscheidde onder de forcing van leidster Charis Van De Vijver. Maud Beeckmans en Lina Monsieurs klampten het langst aan, maar moesten uiteindelijk alletwee de rol lossen. Winst dus voor Charis met Maud op twee en Lina op drie. Verder zagen we een mooie vierde plek voor master Els Van Hooydonck! Charis start de veldrit volgende week met een bonus van 6 punten op Demmy Druyts, maar met Demmy als betere fietsster kan alles nog. Voor plek 3 op het eindpodium kondigt zich ook een mooie strijd aan tussen Lina Monsieurs, Anke Leyssens en Cordulle Vanthillo allen met 49 punten en ook veterane Lieve Schellekens, 1 puntje verder, en Mira Leyssens zijn nog niet afgeschreven.

Bij de juniors dames zagen we een one-woman show van Kato Van Cleuvenbergen, het BRTC-duo Lien Van Hoof (U15) en Naomi De Koninck waren op ruime afstand de eerste twee achtervolgsters. Winst dus voor Kato, zilver voor Lien en brons voor Naomi. Na haar 4de plek vandaag houdt leidster Elien Vermeiren nog 5 punten over op Kato en voor de 3de plek op het eindpodium gaan we nog een strijd zien tussen ploeggenotes Fran Vekemans en Naomi De Koninck.

Hierna was het de beurt aan de veteranen heren. Na een snelle start van Roel Bernaerts, nam Dirk Vermeiren snel de leiding over en een drietal met daarbij ook Tim Rombauts en Peter Vochten scheidde zich af. Ze bleven geruime tijd in elkaars nabijheid, tot Dirk bij het ingaan van de laatste ronde toch alleen op pad trok . Dirk wist te winnen voor Tim Rombauts en Peter Vochten. In de algemene stand vertrekt Michel Le Blon volgende week met een riante bonus van 15 punten op Alexander Appels die op zijn beurt weer 14 punten bonus heeft op Roel Bernaerts. Maarten Joris volgt nog 8 punten verder, dus tenzij door pech lijkt het eindpodium in deze reeks al in een definitieve plooi te liggen.

Volgende starters waren onze masters heren. Dirk Mertens wist hier een nieuwe proefoverwinning te behalen na een mooie solo, zilver was er voor Luc Van De Vreken en brons voor Werner Vertessen. Ook in deze reeks moet er al veel gebeuren om Dirk Mertens van een eerste eindzege te houden, Paul Van Riel kan comfortabel zijn zilver verdedigen en Werner Vertessen zal hetzelfde proberen met zijn bronzen positie.

Na een geslaagde kinderinitiatie vol lachende blije kindergezichten en afgepeigerde mama's en papa's, was het tijd voor de juniors heren, direct gevolgd door de juniors U15 heren. Bij de juniors nam Robbe Lucas het commando en hij ging met een kleine voorsprong de laatste ronde in. Maar terug op het grasveld zagen we plots Kobe Van Der Linden op kop die met kleine voorsprong de laatste rechte lijn indraaide. Robbe moest tot op de meet alles uit de kast halen, maar net zoals op de 800 m wist hij met een ultieme remonte toch de veldloop te winnen. De derde plek was hier weggelegd Jasper Vermeiren. Leider Lucca Monsieurs verdedigde zich kranig met een 5de plek en start volgende week met een bonus van 8 punten op Robbe, voor de derde plek wordt het nog een mooie battle tussen BRTC'rs Jens Vandenven en Kobe Van Der Linden al houden zij ook best Hannes Vanhooydonck nog in de gaten die maar op 1 puntje volgt.

Bij onze youngsters U15 was het Siebe Scheipers die het pak op sleeptouw nam met in zijn zog Tobe Van De Pas, Mathis Cornelis, Thibo Strybos, Seppe Huybrighs en Camiel Joris.  De posities wisselden nog onderling in deze reeks en uiteindelijk was het Thibo Strybos die de overwinning pakte, op de 2de plek zagen we zeer knap Mathis Cornelis. Tobe Van De Pas haalde het net voor Siebe Scheipers voor plek 3 en het was duidelijk dat beide heren zeer diep waren gegaan in hun onderlinge strijd. In de algemene ranking heeft Siebe Scheipers nog 2 punten voorsprong op Tobe Van De Pas dus dat beloofd spannend te worden volgende week! Voor plek 3 lijkt Thibo Strybos de beste papieren te hebben, maar Seppe Huybrighs kan nog roet in het eten komen strooien.

Traditionele afsluiters onze seniors heren. Zij mochten aan hun 5.6 km veldloop beginnen in de striemende regen. Maar dat deerde hen niet. Onder aanvoeren van snelle starter Dieter Laenen trok het pak zich op gang, maar na 1 kleine ronde zagen we twee man op kop: Lukas Maes en Niels Goderis, iets verder gevolgd door het duo Lander Dircken en Gerry Druyts. Iets verder zagen we nog Zeb Mertens en teammaats Toon Dierckx en Tim Verbraeken. De posities bleven redelijk constant tijdens de 4 grote ronden en Lukas wist uiteindelijk deze veldloop te winnen voor Niels Goderis en Gerry Druyts.  De topvijf werd vervolledigd door mannen met ervaring Lander Dircken en Toon Dierckx, die Zeb Mertens nog remonteerde. In de stand heeft Lukas een comfortabele 20-puntenkloof weten uit te bouwen op Mathias Vertessen, die op zijn beurt nog 8 punten bonus heeft op Gerry Druyts die oprukt naar plek 3 in de stand. Sam Cordy en Lander Dircken zullen moeten hopen op een offday of pech van sterke fietser Druyts om nog naar het eindpodium op te schuiven.

Volgende week afspraak voor de laatste proef van deze Achtkamp Brasschaat, de befaamde veldrit, steeds garant voor spektakel en sfeer! Tot dan en allen voor een laatste keer op post!

Dave Frans

Foto: Dirk Van Aelst