Veldrit

Tijd voor het laatste verslag van deze 73ste Achtkamp Brasschaat, de zesde zondag was alweer aangebroken en alle sporters verzamelden zich in het park van Brasschaat voor de alom befaamde veldrit. Dankzij (of ondanks) de regen, was de organisatie er weer in geslaagd een gevarieerde omloop uit te tekenen in het park en dat werd dit jaar zelfs beaamd door Mathieu Van Der Poel die deze week zelf ook eens een rondje kwam verkennen.

Nu goed, tijd voor actie dus. Eerste starters waren de juniors heren en hier was het al BRTC wat de klok sloeg. Leider Lucca Monsieurs zette zijn eindzege kracht bij door ook deze veldrit te winnen, de tweede plek was voor Ruben Aerts en plek 3 voor Kobe Van Der Linden. Eindwinst dus voor Lucca in deze reeks. Robbe Lucas pakt het zilver overall vooral dankzij zijn dominantie in de atletiekproeven en de derde podiumstek is voor Kobe Van Der Linden.

Vlak na onze juniors heren startten de juniors U15. Hier behaalde Seppe Huybrighs een mooie overwinning, voor Siebe Scheipers en Tobe Van De Pas. Siebe kon dankzij zijn tweede plek, zijn eindzege veiligstellen. Tobe pakt het zilver in deze reeks en het brons is weggelegd voor Thibo Strybos. 

Volgende starters traditioneel de veteranen heren. Hier is de veldrit al jaren het terrein van Paul Van Loon en dat was dit jaar ook niet anders. Paul behaalde vandaag reeds zijn zesde overwinning in de veldrit en blijft zo ongeslagen in dit nummer bij de veteranen. Voor de tweede plek kregen we een mooie strijd tussen Christophe Huybrighs en Peter Vochten, waar Christophe uiteindelijk aan het langste eind trok. Dimitri Delatin en Roel Bernaerts vervolledigden de top 5.
Na een jaartje afwezigheid was de eindwinst in deze reeks opnieuw voor Michel Le Blon, Alexander Appels is opnieuw de runner-up, net als vorig jaar en plek drie is voor debutant Roel Bernaerts, die ploegmaat Maarten Joris naar de chocolade medaille verwijst en Peter Vochten eindigt ondanks het missen van de zwemproef nog op plek 5.  Bij de ploegen wisten de Chiro-boys, het FAT-team en het team van Nottebom achter zich te houden.

Na de veteranen heren was het de beurt aan de masters heren. Dirk Mertens wist hier zijn dominantie in deze reeks nog eens extra in de verf te zetten met een mooie proefoverwinning, ditmaal op MTB en niet op crossfiets. Paul Van Riel pakte knap zilver en het brons was voor Werner Vertessen en dat was ineens ook de volgorde waarin deze drie heren het eindpodium mochten betreden. Hoedanook niets dan respect voor alle deelnemers in deze reeks die het na al die jaren nog steeds opbrengen om 6 zondagen tot het gaatje te gaan!

Verder ook bewondering voor alle moedige kinderen die tijdens de kids-initiatie ons een blik gunden op de toekomst van de Achtkamp Brasschaat. Zij haspelden moedig hun rondje op het grasveld af en werden hiervoor beloond met een mooie goodiebag. Alleen maar blije gezichten!

Eén van de reeksen waar er vooraf nog spanning voor de eindzege was beloofd, was de seniors vrouwen.
Hier zagen we een snelle start van Lina Monsieurs, die er alles aan deed om zo de derde plek in de eindrangschikking te grijpen.
Demmy Druyts volgde iets verder en leidster Charis Van De Vijver nestelde zich op plek 5 (voldoende voor eindwinst op dat moment). In de tweede grote ronde wist Demmy, Lina nog te remonteren en ook Charis schoof nog op naar plek 3 ten koste van Cordulle Van Thillo en Mira Leyssens. Eerste eindzege in deze reeks dus voor Charis Van De Vijver, zilver voor Demmy Druyts en brons dankzij een knappe veldrit voor Lina Monsieurs. Cordulle Van Thillo en Anke Leyssens vervolledigen hier de top vijf. Eindwinst in het ploegenklassement in deze reeks was er voor de dames van de Raptors voor deze van Accentis.

Niet veel na de seniors dames waren ook de juniors dames gestart. Leidster Elien Vermeiren leek hier vooraf al gewonnen spel te hebben, maar dat was buiten Kato Van Cleuvenbergen gerekend, die gaf nog alles wat ze in zich had en won deze veldrit voor Nina Van Loon en Naomi De Koninck. Dan was het bang aftellen naar de finish van Elien, maar met een vijfde plek wist ze toch nog 1 puntje over te houden op Kato. Eindwinst dus voor Elien, Kato op 2 en een bronzen plak voor Fran Vekemans.

Laatste starters van de dag waren de seniors heren. Steeds een spectaculaire start en dat was dit jaar niet anders. We zagen een val bij de start met onder andere Steven Mouws . Na de eerste kleine ronde met prachtige passage van een langgerekt lint door de spin zagen we Gerry Druyts op kop met niet veel verder Maurik Morbee, Sam Cordy, leider Lukas Maes en Borre Van Den Eede. Gerry scheidde zich uiteindelijk alleen af, het duo Maes en Morbee volgde iets verder en Borre Van Den Eede nestelde zich op plek vier. Robbe Heiremans reed lang op plek 5, maar werd uiteindelijk nog geremonteerd door Zeb Mertens. Verder in de toptien vinden we nog Toon Dierckx, Roel Vandael, Sam Cordy en Mathias Vertessen. Dankzij een tweede plek vandaag kwam de tweede opeenvolgende eindzege van Lukas Maes niet meer in gevaar, Gerry Druyts wipte dankzij zijn winst in de veldrit nog net voorbij Mathias Vertessen naar plek 2, Mathias dus op 3 en verder in de top tien vinden we in volgorde: Sam Cordy, Lander Dircken, Zeb Mertens, Toon Dierckx, Tim Verbraeken, Maurik Morbee en PJ Declercq. Het ploegenklassement in deze reeks wordt gewonnen door het team van de Raptors voor de groene brigade van Het Gerecht.

Na een sfeervolle 9de proef in de remise onder leiding van de mannen van De Ton en een gezellige prijsuitreiking met bijbehorend frietje in Ons Middelheem waar alle laureaten nog eens extra in de bloemetjes werden gezet, viel het doek over deze 73ste Achtkamp Brasschaat en konden alle deelnemers met een mooie prijs en een vat vol goede voornemens voor de 74ste achtkamp Brasschaat weer huiswaarts keren!

Bedankt aan iedereen om er weer een succesvolle editie van te maken en afspraak alvast voor de volgende Achtkamp Brasschaat op 20 oktober 2024!

Dave Frans

Foto: Dirk Van Aelst